NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.05.2019 | 3 min branja | Prosti čas , Šport

4 preprosti namigi za boljše zdravje

Kako se lahko tega lotimo? Preprosto. Za začetek moramo izbrati aktivnosti, ki so primerne za različne stopnje pripravljenosti in telesne zmogljivosti družinskih članov. Le tako bomo zadovoljni in uspešni vsi. Če k vadbi in skupnemu druženju dodamo še nekaj zabave, bomo lažje dosegli, da bodo člani družine vztrajali pri vadbi in drug drugega spodbujali k napredku. In kar je najpomembnejše – poglobili bomo družinske vezi.  

Beležka s sadjem, utežmi in šiviljskim metrom. Simbolna slika za zdravo življenje

 

Pohodništvo

Slovenija je pravi raj za pohodništvo. Naša zelena dežela je dežela tisočerih poti, ki nas vabijo k aktivnim doživetjem. Zato ni slučaj, da ima pohodništvo posebno mesto pri slovenskih družinah. Odkrivanje znanih in neznanih kotičkov nam ponuja dragocene trenutke v naravi in skupnem druženju, ob tem pa je odličen način porabe kalorij. 

Pohodništvo je lahko zabavno in vznemirljivo aktivno doživetje za vso družino. Naj gre za izlet v hribe, manjši ali večji vzpon na gore, sprehod ob reki ali jezeru in odkrivanje jamskega sveta. V otroške planinske pohode lahko vpletemo obisk pravljičnih junakov in bajeslovnih bitij. 

Morda nam je bližje urbano pohodništvo. Nekateri se radi potepamo po mestu, odkrivamo nove ulice svojega kraja, bolje spoznamo zgodovino mesta, v katerem živimo, ob tem pa se dobro razmigamo in družimo. Prednost urbanega pohodništva je, da ne potrebujemo posebne športne opreme, dolgi sprehodi pa minejo, kot bi mignil.

 

Badminton

Badminton je dinamičen in zabaven, združuje različne generacije v družini in nudi poseben užitek pri športu, ki zahteva zmerno intenzivnost vadbe. Prijazen je do začetnikov in primeren za igralce vseh starosti in sposobnosti. Za užitek pri igri niso potrebne posebne spretnosti in znanje. Tudi pri nas postaja vse bolj popularen. Številni ga sicer še vedno igramo le na morju. Tisti, malo bolj navdušeni pa tudi na notranjih igriščih, vse leto.  

Podajanje žogice z loparjem nam pomaga ostati v formi, vzdrževati zdravo srce in razviti boljšo koordinacijo ter koncentracijo rok ter oči. Aerobna vadba ima pozitivne učinke za naše zdravje in na podaljšanje naše življenjske dobe. Krepi okostje in preprečuje nastanek osteoporoze v starejših letih. 

Najboljše od vsega pa je, da lahko badminton igramo s tempom, ki si ga prilagodimo sami in v vseh vremenskih razmerah, saj se vse pogosteje igra v telovadnici. 
 

Sprehod

Kratki popoldanski sprehodi ali sprehodi po večerji ustvarjajo priložnost za skupno preživljanje kakovostnega časa družine. Blagodejno vplivajo na naše telo in počutje. Spodbujajo bolj zdrav prebavni sistem in črevesno gibanje ter so nam zagotovo v pomoč pri ohranjanju zdrave telesne teže in uravnavanju krvnega sladkorja.

Prosti čas je pomemben del našega življenja. Če sprehajanje postane aktivnost, v kateri sodeluje vsa družina in jo znamo dobro izkoristiti tudi za klepet, pogovore in prijetno druženje, nas bo nedvomno še bolj povezala in spodbudila pristnejše odnose.

Zmerna hoja prav tako povečuje učinek delovanja naravnih hormonov spanja, kot je melatonin, kar je dobra novica za vse, ki jih pestijo težave s spanjem. Zato namig – naj sprehajanje postane rutina, ki jo boste vnesli v življenje vaše družine.  

Preverite nekaj namigov, ki vam bodo pomagali vsak dan nabrati priporočljivo število korakov v vodiču 5 nasvetov za 7500 korakov na dan.

 

Ples

Ples ni samo zabava, zelo je koristen tudi za um in telo. Medtem ko lahko poslušanje glasbe in premikanje v ritmu pozitivno vplivata na energijsko raven ter socialne veščine družinskih članov, je ples najprijetnejša oblika srčno-žilne dejavnosti, ki nam pomaga vzdrževati zdravo telesno težo, izboljšati vzdržljivost in znižati raven sladkorja v krvi.

Skupni ples poglobi družinske vezi, saj se vsi člani skupaj naučimo novih spretnosti. Obstaja veliko vrst plesa, tako da nam ne bo nikoli dolgčas. Mlajši družinski člani lahko prevzamejo vodilno vlogo pri učenju sodobnejših hip hop, pop, zumba in drugih gibov, starejši pa lahko mlajše naučijo korake valčka. 

 

V slogi je moč

Ko družina stopi skupaj, lahko premika gore! Zato je prav, da se družimo, preživljamo prosti čas skupaj in živimo zdravo in aktivno. 

Skupne dejavnosti povezujejo družino, ohranjajo nas v dobri fizični kondiciji, sproščajo naše misli in polnijo s pozitivno energijo. Danes je to zelo pomembno. V hitrem tempu in ob številnih vsakodnevnih obveznostih predstavlja iskanje primernega časa za vadbo in ohranjanje zdravih odnosov velik izziv. 

Ko se malce potrudimo, da živimo zdravo in bolje, se lažje borimo tudi proti največjim težavam današnjega časa, kot so sedenje, prekomerna telesna teža in sladkorna bolezen.

In še v infografiki: