NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.11.2019 | 2 min branja | Avto , Prosti čas , Tujina

Kako ukrepati, ko imate prometno nesrečo v tujini

Slovenci se pogosto odpravljamo v tujino - na počitnice, izlete, nakupe ali le na kavo. V sosednje države najpogosteje potujemo z avtomobilom. Prometna nesreča je stresna že v domovini, v tujini in z udeležencem, s katerim se morebiti celo ne moreta sporazumeti v jeziku, ki ga oba razumeta, še toliko bolj. Lažje bo, če boste vedeli kaj storiti, če imate prometno nesrečo v tujini. 

Bodite pripravljeni

Vaša zavarovalna polica najverjetneje krije stroške, ki lahko nastanejo v primeru prometne nesreče na območju EU. Če nameravate z vašim vozilom potovati izven EU, vam svetujemo, da pokličete svojega svetovalca in se pozanimate, če potrebujete dodatna zavarovanja. Preverite tudi, ali imate zeleno karto.

V primeru prometne nesreče v tujini se bodo policisti ravnali po zakonih, ki veljajo v državi, kjer se je nesreča zgodila. Lahko se zgodi, da so zahtevki za odškodnino obravnavni drugače kot pri nas.

Na kraju dogodka

Če ste udeleženi v nesreči vedno izpolnite evropsko poročilo o nesreči, s katerim si udeleženci izmenjajo ključne osebne podatke in čim bolje označijo nastalo škodo na vozilih. Zberite kar največ podatkov o vozniku drugega vozila, uporabite mobilnik in situacijo ter nastalo škodo fotografirajte iz več zornih kotov. Ne pozabite na fotografije registrskih tablic. Ko izpolnite evropsko poročilo, vedno obdržite kopijo, ki jo je podpisal tudi soudeleženec v nesreči.

Ste vedeli?
Podpis evropskega poročila ne pomeni priznanja krivde za prometno nesrečo.

 

Če evropskega poročila nimate, zapišite sledeče:

 • Datum, kraj in državo, v kateri je prišlo do nesreče.
 • Ime, priimek in kontaktne podatke drugega voznika.
 • Naziv in kontaktne podatke zavarovalca drugega voznika.
 • Številko zavarovalne police ali številko zelene karte voznika, ki je bil tudi udeležen v nesreči.
 • Registrsko številko drugega vozila.
 • Državo registracije drugega vozila.
 • Znamko in model drugega vozila.
 • Imena in kontaktne podatke prič.
 • Informacije o policijski postaji (naslov in mesto), kamor je bila podana prijava o nesreči.
 • Naredite skico dogodka in označite nastalo škodo na vozilih
 • Okoliščine nesreče. Če se oba udeleženca strinjata z napisanim, podpišite izjavo.

Pokličite policijo. V nekaterih državah EU policisti pridejo na kraj dogodka samo v primeru poškodb udeležencev ali če je bilo v nesreči udeleženih več vozil hkrati. Obdržite vse papirje, ki vam jih policisti izročijo na kraju dogodka, če bi jih potrebovali kasneje ob zahtevku za odškodnino.

Po prihodu domov

Zahtevek za odškodnino lahko vložite v državi stalnega prebivališča, v materinem jeziku, pri vaši zavarovalnici. Vaša zavarovalnica in zavarovalnica drugega udeleženca bosta prijavo urejali naprej.

Zapomnite si:

 • Časovna omejitev za oddajo vloge za odškodnino se lahko razlikuje od tiste, ki velja v državi vašega stalnega prebivališča. Pomembno je, da vlogo oddate čimprej.
 • Vsota odškodnine se lahko razlikuje od tiste, ki bi jo dobili doma. Možno je, da se zaradi razlik v zakonih med državami, višina odškodnine tudi niža.

Avtomobilska asistenca – pomoč v slovenskem jeziku

Vas skrbi, da si vsega navedenega ne boste zapomnili? V tem primeru vam pride prav sklenjeno zavarovanje avtomobilske asistence. S klicem v asistenčni center boste pridobili vsa navodila v slovenskem jeziku, zavarovalnica vam bo organizirala pomoč na cesti, npr. odvoz vozila do najbližje avtomehanične delavnice, krila stroške dostave nadomestnega vozila, v primeru hujše nezgode, ki zahteva bolnišnično obravnavo, pa tudi nujne stroške zdravljenja in prevoza zavarovanca. Priporočamo, da za poti po tujini izberete paket XL Avto asistence.

Poskrbite za avto asistenco

Kjerkoli in kadarkoli boste z avtomobilom obstali na začrtani poti, vam na pomoč priskoči avtomobilska asistenca.

Preberite več