NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.03.2017 | 2 min branja | Zdravje

Preprečimo bolečine v hrbtenici

Se še spomnite osnovnošolske učiteljice, ki je zahtevala pokončno sedenje, in šolske zdravnice, ki je preverjala pravilnost drže na sistematskih pregledih? Obe sta imeli najboljši namen, preprečevanje težav s hrbtenico v odrasli dobi.

»Sedenje je novo kajenje«

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, zato je današnji, pretežno sedeč način življenja, velik vzrok za nastanek težav v področju celotne hrbtenice. Jure Bornšek, fizioterapevt in manualni terapevt v ambulanti Zdravje AS, pojasnjuje:

»Ko sedimo v avtomobilu, gledamo televizijo ali delamo za računalnikom, se vsi držimo sključeno, naprej. Velik vzrok za nastanek glavobolov, bolečin v vratnem in ledvenem delu hrbtenice je zaradi prekomerne zakrčenosti sprednjega dela (prsnica, trebušni zid).«

Da bi preprečili nastanek težav, se poskusimo držati treh osnovnih nasvetov, ki jih je pripravil Jure Bornšek:

  1. Poskrbimo za gibanje vsaj 3-krat tedensko. Bodimo aktivni, pa naj bo to hitra hoja, tek, aerobika, pilates, skupinski športi ali preprosto samo pohod na okoliški hrib. Aktivnost naj bo dolga vsaj 30 do 60 minut, odvisno od intenzitete in težavnosti.
  2. Sprostimo mišice. Če nam zdravstveno stanje dopušča, si vsaj dvakrat tedensko privoščimo toplo kopel ali vroč tuš. Toplota deluje blagodejno na mišice, jih sprošča in lajša mišične bolečine. Najbolje bo, če vse mišice raztegnete dvakrat tedensko, takoj po kopeli ali tušu, saj so takrat bolj sproščene.
  3. Na sedečem delovnem mestu večkrat dnevno izvedimo raztezne vaje. Raztezanje naj bo preprosto in naj vključuje vaje za vratni in ledveni del hrbtenice ter predel kolka in ramen. Mišice raztezajte počasi, ne sunkovito in hitro. Izvedemo lahko tudi osnovne vaje za moč, ne da bi se prepotili. Če imamo možnost, med sestanki rajši stojmo ali se sprehajajmo po službenem prostoru. Če nam narava dela dopušča, si predvsem v toplejših časih organizirajmo hodeče sestanke v naravi. Takšni sestanki so dokazano vsaj dvakrat krajši in bolj učinkoviti! Hkrati pa naredimo veliko dobrega tudi za svoje telo.

Kdaj obiskati fizioterapevta?

»Obisk fizioterapevta je smiseln tako preventivno kot tudi takrat, ko je do težav že prišlo. Manualni terapevt s specialnimi prijemi zmanjša napetost v mišicah, tako lajša bolečine in preprečuje, da bi se ponovno pojavile. Preveri tudi držo in svetuje, kako jo izboljšati, da ne bo prišlo do ponovitve težav,« pojasnjuje Jure Bornšek iz ambulante Zdravje AS.

Kako najhitreje do fizioterapevta takrat, ko že pošteno boli?

V Sloveniji trenutno na fizioterapevtsko obravnavo čaka več kot 33.000 ljudi (vir: RTV Slovenija, 26. 2. 2017). Dolgotrajno čakanje na fizioterapevta se lahko skrajša s sklenitvijo ustreznega zavarovanja, ki pa mora biti sklenjeno, preden se pojavijo težave.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več