NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.04.2016 | - min branja |

Prvomajske počitnice nekoliko drugače

Prvomajske počitnice so vsako leto prve »prave počitnice«, kajti večina ljudi si ob omembi počitnic še vedno predstavlja poletje in morje. Če nam je vreme naklonjeno in so temperature že skoraj poletne, je izbira različnih aktivnosti v naravi res pestra. Letošnji prvomajski prazniki so idealna priložnost za spremembo vsakoletne rutine, saj bo dela prostih dni manj, pa tudi šolske počitnice ne bodo trajale pet delovnih dni. Vseeno so lahko prvomajske počitnice zabavne in pestre.

 

Trije prosti dnevi so povsem dovolj

Z nekaj načrtovanja in izbiro kraja, ki ni predaleč od doma, so že trije dnevi lep kratek dopust. Časa je ravno dovolj za pot, uživanje, spoznavanje novih krajev in nabiranje čudovitih spominov, le vaš načrt mora biti dobro premišljen. V treh dneh si lahko ogledate večino bližnjih evropskih mest, preizkusite vse, kar ponujajo zabaviščni parki, ali si privoščite veliko prehojenih oziroma prekolesarjenih kilometrov.

Odlično, gremo! Ampak …

… kam? To je glavno vprašanje, s katerim se bo treba spopasti. Najprej poglejmo, kaj morate upoštevati oziroma čemu se morate prilagoditi:

  • Ste mlada družina z malimi ali šoloobveznimi otroki, mlad par ali zakonca, ki na dopust hodita sama? Bo šel z vami tudi vaš pes?
  • Boste potovali z avtodomom, z avtom in počitniško prikolico ali samo z avtom? Ste pomislili, da lahko odpotujete tudi z vlakom?
  • Naredite seznam, kam si že dolgo želite oziroma kaj bi si radi ogledali.
  • Na istem seznamu označite, kaj je za vas pomembno: muzeji, naravne znamenitosti, mesta, rekreacija ...
  • Imate v tujini morda sorodnike ali prijatelje, ki bi jih lahko spotoma obiskali?
  • Čas in razdalja. Glejte, da vam pot ne bo vzela polovice časa dopusta, prav tako morate upoštevati, da boste po 12 ali več urah vožnje precej izčrpani. Seveda pa si lahko že med potjo ogledujete različne znamenitosti in jo spremenite v del dopusta.

Ne glede na to, kam bi radi šli, se o izbrani destinaciji pozanimajte na spletu. Veliko idej lahko dobite na spletu. Pazite le, da bodo informacije kar se da sveže.

Naj bo letošnji dopust nekaj posebnega!

Tu je nabor nekaj zanimivih krajev, ki jih lahko obiščete. Začnimo z nekaj mesti v bližini:

  • München, Nemčija. Odličen živalski vrt, nadvse zanimiv tehnični muzej in vrhunski nogometni stadion nogometašev Bayerna – to je le nekaj znamenitosti, ki jih najdete v Münchnu. Dolgčas vam ne bo niti na trgih, ulicah, v pivnicah, muzejih in gledališčih, pa na preste in klobase ne pozabite.
  • Bratislava, Slovaška. Mesto vas bo očaralo s čudovitim starim delom mesta, razglednima točkama UFO in TV stolpom Kamzik, gradom Devin, kulinaričnimi specialitetami, promenado ob Donavi in vrsto muzejev ter drugih zanimivosti.
  • Dunaj, Avstrija. V prestolnici naših severnih sosedov kraljujejo brezčasni Prater, grad Schönbrunn, opera, živalski vrt in akvarij, grad Hoffburg ter predvsem življenja polne ulice. Na Dunaju bo vsak našel kaj zase, le besede dolgčas ne boste zasledili.
  • Sarajevo, Bosna in Hercegovina. Obisk znamenite Baščaršije, kava iz džezve, čevapčiči, burek in vrvež tega čudovitega mesta vas bodo nedvomno navdušili. Morda najdete tudi Vučka in si ogledate nekdanja prizorišča zimskih olimpijskih iger?

Če želite poskrbeti za zabavo otrok, lahko obiščete katerega od zabaviščnih parkov:

  • Avstrija: Prater, Fantasiana, Minimundus & Reptilien ZOO, Familienland in Aquapulco.
  • Italija: Gardaland, Aqualandia, Parco Natura Viva, Movieland, Canevaworld, Mirabilandia.
  • Francija: La Mer de Sable, Parc Asterix, Disneyland.
  • Nemčija: Legoland, Bayern park, Europa Park.
  • Hrvaška: Istralandia.

Za ljubitelje popotovanj priporočamo območja, kjer se lahko zadržite nekaj dni in raziskujete okolico. V Italiji so taka področja Toskana, Cinque Terre ali obala jezera Garda. Na Madžarskem se boste lahko potepali okoli Blatnega jezera, lahko jo mahnete v francosko Provanso ali v Nemčiji obiščete gradove na Bavarskem.

Seveda je zanimivih krajev, mest in pokrajin še veliko več, zato vam res ne bo težko najti letošnjim prvomajskim počitnicam primerne destinacije.

Kratek, a brezskrben dopust

Pri potovanjih in drugih aktivnostih v tujini včasih pride tudi do poškodb ali bolezni, ki zahtevajo obisk zdravnika. Predvsem družine z otroki se temu le redko izognejo, zato poskrbite, da boste še pred poletjem uredili svoje in zavarovanje ostalih članov družine. Zdravstveno zavarovanje v tujini Tujina AS je za popotnike skoraj obvezno, saj boste z njim zavarovani 24 ur na dan. Tisti, ki se nameravate letos še kdaj odpraviti na dopust v tujino, pa lahko sklenete zavarovanje kar za celo leto.