NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.04.2015 | 2 min branja | Zdravje

Zamenjava kolka za nove korake

Najpogostejši vzrok za težave s kolkom, ki se kažejo z bolečinami in omejeno gibljivostjo kolka, je artroza. To je bolezen, ki se pogosteje pojavi pri ljudeh, starejših od 50 let in z nekoliko preveliko telesno težo, povzroča pa prehitro ter neenakomerno obrabo sklepnega hrustanca. Prehitra obraba hrustanca privede do deformacije sklepa, pa tudi do vnetja sklepne ovojnice, ki je predvsem posledica draženja ovojnice zaradi odmrlih delcev hrustanca. Bolečine se močno povečajo, kadar hrustanec v celoti izgine in se posledično pojavi drgnjenje kosti ob kost.

Bolezen napreduje neenakomerno, zato morate biti pozorni na simptome, ki kažejo na možnost artroze:

  • otrdelost kolka,
  • šepanje,
  • omejena gibljivost,
  • zbadajoča bolečina v kolku.

Če opazite katerega od teh znakov ali pa po daljši hoji bolečina ne popusti niti po počitku, se morate odpraviti na pregled k zdravniku, saj je velika možnost, da imate poškodovan oziroma obrabljen hrustanec.

Metode zdravljenja artroze

Zdravljenje artroze je odvisno od tega, kako daleč je bolezen napredovala oziroma koliko hrustanca je še ostalo ter v kakšnem stanju je. Pri zdravljenju brez operacije je treba najprej poskrbeti za spremembo dosedanjega načina življenja in nekaterih dejavnikov:

  • zmanjšanje telesne teže (manjše breme in s tem obremenitev sklepov),
  • omejitev aktivnosti, ki dodatno obremenjujejo sklepe (dolgotrajna hoja, za sklepe obremenjujoče športne aktivnosti, nekatere fizične aktivnosti),
  • uporaba bergel ali palice,
  • uporaba zdravil (nesteroidni antirevmatiki, koksibi, analgetiki …),
  • fizioterapija za razgibavanje kolčnega sklepa in vaje za krepitev obsklepnega mišičja.

Dejstvo je, da se artroze ne da pozdraviti in pri mnogih bolnikih se slej ko prej pojavi potreba po zamenjavi poškodovanega sklepa z umetnim. 

Ko kovina, keramika ali plastika nadomestijo kost in hrustanec

Če bolezen napreduje do stopnje, ko hrustanec izgine in so bolečine prehude, je čas za zamenjavo kolčnega sklepa z umetnim. Današnje kolčne endoproteze sledijo principu totalne kolčne artroplastike nizkega trenja, ki ga je postavil Sir John Charnley v začetku 60-ih let prejšnjega stoletja. Obe sklepni površini obolelega sklepa pri operaciji nadomestijo z umetno protezo, ki jo čvrsto pritrdijo v kost. En del sestavlja polietilenska čašica, ki je pogosto vstavljena v kovinsko ponvico, drug del pa kovinsko deblo z vratom in kovinsko ali keramično glavo. Materiali umetnega sklepa morajo biti visoko odporni na obrabo, zato se uporabljajo različne zlitine (titanove, kobaltove), nerjaveče jeklo in posebna keramika.

Stanetovi ponovni lahkotni koraki

Stane je bil šolski primer bolnika z artrozo. Imel je nekaj kilogramov preveč, pojavljale so se bolečine pri hoji, zjutraj je bil nekoliko okorel in vedno večji napor so predstavljala prej enostavna opravila, kot sta zavezovanje čevljev in sklanjanje. Zdravnik mu je predpisal fizioterapijo, hojo s palico in zdravila, Stane je shujšal in zmanjšal dnevno prehojeno razdaljo. Ker se stanje ni izboljšalo in je pričel šepati ter trpel vedno hujše bolečine, so se zdravniki odločili za zamenjavo kolka z umetnim sklepom. Artroplastika kolčnega sklepa s totalno brezcementno endoprotezo je dobro uspela, Stane je kmalu okreval in danes spet lahko hodi brez palice, zdravil in bolečin.

Zavarovanje "za vsak slučaj"

Zavarovalni zastopnik je Stanetu pred časom svetoval sklenitev zdravstvenega zavarovanja Težke bolezni in operacije. Premija je bila nizka, 5,07 EUR mesečno ni bilo težko pogrešiti, v Stanetovih letih pa nikoli ne veš, kdaj bo potrebna kakšna operacija. Ko je do operacije dejansko prišlo, je Stane prejel denarno izplačilo v višini 1.125 EUR. Porabil ga je za dodatni teden zdraviliškega okrevanja, kjer ga je spremljala tudi žena. 

Zgodbe je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več