NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.05.2021 | 3 min branja | Nezgoda

Kako izbrati pravo zavarovanje za svojega otroka?

Pri iskanju, izbiri in sklenitvi zavarovanja je pomembno, da si vzamete čas in se izbire lotite na pravi način. Ne gre namreč le za iskanje najnižje premije in za dober občutek »saj smo zavarovani«, ki prinese malo notranjega miru, gledati oziroma razmišljati je potrebno širše.

Zavarovanja za otroke se sklepajo z namenom ublažitve najhujših posledic nezgod in zagotovitve ustreznih pogojev življenja za otroka in družino, kar je običajno zelo velik finančni zalogaj.

Hude nezgode povzročijo visoke stroške

Zlom roke ali noge, odrgnine, odkrušen zob in podobno so boleči spremljevalci odraščanja, a mavec na roki je kmalu odlična podlaga za podpise in risbice prijateljev, odkrušen zob pa razburljiva zgodba o junaštvu in pogumnem trpljenju pri zobozdravniku. Žal so zgodbe, ki se končajo huje, manj vesele. Pri iskanju zavarovanja za otroke morate vedno imeti v mislih najhujše posledice nezgod, kot je invalidnost.

Huda nezgoda in njene posledice močno spremenijo življenje družine. Šoku ob nezgodi sledita dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacija, družino pa čakajo tudi visoki finančni stroški življenja po nezgodi. Starši boste seveda naredili vse, da bi pomagali svojemu otroku, zato morate že prej misliti na nekaj posledic, ki vas lahko doletijo:

  • 24-urna nega in oskrba: če otrok potrebuje nego in oskrbo ves dan, boste morali najeti negovalko oziroma sami ves čas skrbeti zanj, kar ni poceni.
  • Odsotnost z dela: zaradi dodatnih pregledov, terapij in obiskov zdravnikov boste pogosteje odsotni z dela, kar zmanjša redni mesečni prihodek, če pa se boste morali službi odreči, prihodka sploh ne bo.
  • Stroški preureditve doma: invalidnost zahteva preureditev bivalnih prostorov, razširitev vrat, prilagoditev tlorisa, namestitev dvigala, prenovo kopalnice, nakup posebne dodatne opreme (postelja, invalidski voziček, druga oprema), prilagoditev avta in podobno.
  • Stroški prevozov in bivanja: za družine, ki ne živijo blizu zdravstvenih centrov, so velik finančni zalogaj tudi prevozi in bivanje v bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih oziroma nekje v njihovi bližini, kjer so starši lahko blizu otroku na terapiji.

 

Kako izbrati pravo zavarovanje?

Premisliti morate o višini zavarovalne vsote, ki jo želite prejeti v primeru invalidnosti otroka, saj nekaj deset tisočakov preprosto ne bo dovolj. Če imate svoje podjetje ali s. p. in ste pri svojem delu odvisni zgolj od sebe, bo vaše delo močno moteno ali celo nemogoče, zato je to naslednja stvar, ki je ne smete zanemariti. Dnevno nadomestilo, ki ga zavarovalnica izplača v primeru bolnišničnega zdravljenja, zdraviliškega zdravljenja ali za dni, ko otrok okreva doma, ublaži izpad dohodka, saj mora biti eden od staršev ta čas z njim. Če gre za več kot 50 % invalidnost, vam pripada tudi tri leta prejemanja mesečnega nadomestila.

 

Progresivno izplačilo v primeru invalidnosti 

Skrb za invalidnega otroka je še posebej zahtevna, zato se morate tem možnostim še posebej posvetiti. Pomembno je, da se zavarovanje prilagaja teži poškodbe oziroma odstotkom invalidnosti, kar imenujemo invalidnost s progresijo. Skrb za otroka s 100 % invalidnostjo je namreč zahtevnejša kot za otroka z 20 % invalidnostjo. Dodatni dejavniki, ki jih morate upoštevati pri določitvi zavarovalne vsote, so še kraj bivanja, število družinskih članov, starost staršev in otrok, interesne in športne dejavnosti, vrsta zaposlitve in podobno. 

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje: "Ustrezno zavarovalno vsoto boste realno ocenili na podlagi svojih letnih prihodkov. Uveljavljeno načelo je, da mora biti zavarovalna vsota za primer invalidnosti približno šestkratnik letnih prihodkov." (Revija VIP 7/8 2012)

 

Zavarovani od glave do pet

Kot smo že zapisali, se otrokom hitro pripeti kaj neprijetnega in tudi v primerih blažjih poškodb vam bo zavarovalnica pomagala prestati dneve zdravljenja in okrevanja. Zavarovanje namreč krije vrsto nesreč in njihovih posledic: od zlomov, izpahov in opeklin, pa do operacij. Za šolsko leto 2022/23 smo  pripravili več paketov nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, s katerimi se za invalidnost lahko zavarujete od 13.000 pa vse do 75.000 €.

Dodatno zaščito zagotavljamo pri hujših invalidnostih, ko izplačamo več, kakor znašajo osnovne zavarovalne vsote. V teh primerih lahko izplačamo od 32.500 pa vse do 187.500 € v primeru 100 % invalidnosti (paket D).

Preberite zgodbo trimesečne deklice in podkožne bulice, ki je prestrašila njene starše.

 

Želite izkoristiti dodatne ugodnosti?

Zavarovanju smo dodali še brezplačno storitev pomoč v primeru nezgode ali bolezni (pokličite Asistenco zdravje na 080 81 10), pakete prilagojene športno aktivnim otrokom, ki vključujejo sodobna kritja Načrt zdravljenja in Nezgodni Specialisti ter dodatno opcijo priključitve kritja Drugo mnenje, ki vključuje strokovno mnenje mednarodno priznanih strokovnjakov medicinske in drugih strok v zvezi s postavljeno diagnozo ali/in priporočenim zdravljenjem zavarovanca. 

 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite zastopnika