NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.08.2014 | 2 min branja | Avto

Praska na prasko - parkirišče

Upamo, da ste med tistimi, ki še nikoli niso doživeli neprijetnega prizora, ko so se vrnili k svojemu avtomobilu na parkirišču: vdrt odbijač, razbita luč in popraskan blatnik. Parkirišča so namreč okolje, kjer se na svoje vozniško znanje ne morete zanašati, pa tudi glede ravnanja drugih kaj dosti ne morete storiti.

Kaj vse na parkirišču (ponavadi) ne pomaga

Na parkiriščih veljajo posebna pravila, zato recepta, da bi vas avto pričakal brez praske, ni. Največja verjetnost poškodb je na parkiriščih trgovskih centrov oziroma pred trgovinami. Nekateri vozniki so nerodni, drugi nezbrani, tretjim pa preprosto ni mar, ali sosednji avto podrsajo ali ga zadanejo z vrati, ko se kobacajo iz svojega. Saj je samo pločevina ...

  • Če ni gneče, lahko poiščete parkirno mesto, ki ni tik pred vhodom, in morda nihče ne bo parkiral ob vašem avtu. Morda.
  • Izogibanje avtomobilom z nameščenimi otroškimi sedeži je prav tako dobra metoda, saj imajo otroci pri odpiranju vrat svoja pravila. Odprejo jih na stežaj oziroma do vašega avta.
  • Če je prostor za posamezno parkirno mesto skopo odmerjen, lahko svoj avto parkirate na način »voznikova vrata ob voznikova vrata«, torej sta avtomobila obrnjena v nasprotno smer. Tako imata oba voznika nekaj več prostora za odpiranje vrat, a kaj, ko je to jasno le redkim in tak sistem nikjer ne deluje.

Kako si lahko pomagate?

Šalo na stran, odločite se za kasko, ki mu lahko dodate še nekaj dodatnih kasko kritij, kot so poškodbe na parkirišču, poškodbe zaradi toče in podobno. Če boste namreč vsakič popisali registrske tablice vseh v bližini parkiranih avtomobilov in preverjali ujemanje barve laka sosednjega avta s prasko na vaših vratih, bo vaše življenje hitro postalo pravi pekel. Ko vam poškodujejo avto na parkirišču, obvestite svojo zavarovalnico in se pozanimajte, kako naprej. Če je škoda velika, pokličite policijo, še posebej v primerih, ko povzročitelja nesreče ni več blizu in je parkirišče pod nadzorom video kamer. 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca