NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.04.2014 | 2 min branja | Dom

Kako se zaščititi pred vlomilci

Počitnice in dopusti se hitro bližajo – še dober mesec in sezona brezskrbnih potovanj se bo začela. Obenem pa je to tudi čas povečanega števila vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja in vikende.

Veliko vlomilcev ima zelo preprosto delo, saj se stanovalci oz. lastniki ne zavedajo, kaj vse lahko sami storijo, da preprečijo vlom. Ni vedno treba imeti naprednega alarmnega sistema ali petih dobermanov, da odženejo nepridiprave – štejejo že povsem osnovni ukrepi, ki pa delujejo le, če jih redno izvajamo. 

  1. Ključne so osnove. Veliko vlomilcev je zgolj amaterjev, ki iščejo lahko tarčo. Zveni samoumevno, pa vseeno – preden odidete od doma, se vedno prepričajte, da ste zaklenili vsa vrata in zaprli vsa okna (tudi v višjih nadstropjih).
  2. Sosed, ki mu zaupate, pomeni dodaten par oči, zato ga le obvestite vsakič, ko greste od doma za nekaj dni ali dalj časa. Da kdo gleda, ali se dogaja kaj nenavadnega okoli vašega doma, lahko le koristi.
  3. Vaša hiša ali stanovanje naj vedno izgleda, kot da je nekdo doma. Če lahko, uredite, da se luči avtomatično prižigajo in ugašajo. Zavese in rolete pa naj bodo tako, kot so, ko ste doma. Zagrnjene zavese in spuščene rolete tudi čez dan so odprto vabilo vlomilcem.
  4. Če izgubite ključe vhodnih vrat, nemudoma zamenjajte ključavnico. Ne pozabite, da veliko vlomilcev vstopi naravnost skozi vhodna vrata.
  5. Če imate slučajno navado skriti rezervni ključ kam v bližini vhodnih vrat, se tega odvadite. Veliko bolje bo, če boste rezervni ključ pustili pri nekom, ki mu zaupate – sosedih, bližnjih prijateljih ali sorodnikih.
  6. Če odhajate od doma za dalj časa, preusmerite pošto in dostavo časopisov. Zvrhan nabiralnik računov in pet časopisov pred vrati so znak za vlomilce, da lahko v miru oddelajo svoje.
  7. Grmovje in drevesa naj bodo obrezana in urejena, sicer so odlično skrivališče za nepridiprave.
  8. Vse dragocenosti imejte dobro spravljene in nikakor ne razstavljenih tako, da jih je mogoče videti skozi okno. Priložnost dela tatu!
  9. Varnost vašega doma lahko ogrozite s samo 140 znaki. Ne razglašajte, da greste na dopust ali potovanje. Ne tvitajte, ne osvežujte statusa na Facebooku, ne označujte se na Foursquaru in ne objavljajte počitniških fotografij (ne glede na to, kako mamljivo je z njimi dražiti svoje virtualne prijatelje in znance). Enako sladko bo, ko se vrnete domov, a veliko varneje. Nikjer ni namreč zapisano, da nima kakšen od vaših sledilcev na Twitterju ali “prijateljev” na Facebooku nepoštenih načrtov …  
  10. Družabna omrežja lahko izkoristite tudi drugače. Tvitajte in na Facebooku objavljajte, kot da ste doma. To bo zagotovo odvrnilo vse potencialne vlomilce, ki vas spremljajo zgolj na družabnih omrežjih.
  11. Izberite dobro zavarovanje za dom. S celovito zavarovalno polico ste lahko mirni, saj sta vaš dom in vse premoženje dobro zavarovana tudi v primeru vloma. 

Če se boste držali teh preprostih, a učinkovitih nasvetov in si poleg tega uredili še primerno zavarovanje, boste na vaših potovanjih, pa naj gre za službena ali dopustniška, veliko bolj sproščeni in mirni. Zavarovanje PaketDom vam nudi natanko to – preverite, kaj vse obsega!

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več