NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.09.2020 | 10 min branja | Prosti čas , Zdravje

5 jesenskih predlogov za vikend oddih

Čudovit razgled, ki ga ponuja vikend oddih na Krasu.

Jesen je idealna za nabiranje energije, obisk novih krajev in lepa doživetja z družino. Načrt je naslednji: od doma se odpravite v soboto zjutraj, prespite, v nedeljo popoldan ali zvečer pa ste že doma. Vikend oddih vam ne bo preveč izpraznil denarnice, še posebej, če so vam ostali turistični boni. Zbrali smo 5 idej za družinske vikend oddihe, ki bodo razveselile kolesarje, pohodnike, lovilce fotomotivov, ljubitelje gorskega zraka in raziskovalce.

 

1. Za kolesarje: Čudoviti Kras

Kraške vasi, že stoletja zgrajene v kamnu, vas bodo jeseni zagotovo očarale. Oglejte si vrsto zanimivosti in pričarajte aktiven dvodnevni oddih. Kras in Brkine lahko obiščete kar z električnimi kolesi. Od letos je na postajah v Komnu, Štanjelu, Sežani, Divači in na Kozini na voljo kar 25 električnih koles. Uporabljate jih lahko 14 ur (tedensko), kar je za vikend popolnoma dovolj in jih vrnete na kateri koli postaji. Ne pozabite jih rezervirati vnaprej, saj je zanje veliko zanimanja. Izposoja je brezplačna!

Živi muzej Krasa je bil leta 2017 razglašen za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Potep po njem je eden boljših in lepših razlogov za obisk teh krajev. Razprostira se na 700 hektarjih, zato ga lahko raziskujete več ur. Med Sežano, Lipico in vzdolž stare avstro-ogrski ceste Sežana-Bazovica vas pričakuje kar 20 kilometrov tematskih čezmejnih kolesarskih in pohodniških poti, odličnih tudi za otroke.

Škocjanske jame so primerne za vse, ki vam nekaj kilometrov hoje ne povzroča težav. Super so v vsakem primeru - tudi, če vam september postreže z bolj kislo vremensko napovedjo. V podzemnem svetu boste na dež preprosto pozabili. Ste v jamah že bili? Čeprav lahko prisežete, da veste, kateri kapniki so stalagmiti in kateri stalaktiti, se odpravite znova. V zadnjih letih so marsikaj prenovili in lepo uredili okolico. Izlet bo poln doživetij - navsezadnje se boste podali v enega največjih podzemnih kanjonov na svetu! 

Zanimivost: Legenda pravi, da je Kras nastal, ko se je bogu raztrgala vreča s kamenjem, ki ga je hotel stresti v morje. Pa ste vedeli, da po naši planoti Kras nosijo to ime vse kraške pokrajine in njihovi naravni pojavi po svetu?
V nedeljo se lahko (s kolesi) popeljete po Brkinih. Ob Brkinski sadni cesti boste našli osmice, stare gostilne in poskusili domače dobrote pri pridelovalcih sadja. Na potepanju nujno obiščite katero od degustacij ali kuharskih delavnic, ki jih pripravljajo domačije ob poti. Naučite se lahko veščin sušenja sadja, priprave sokov in še mnogo več. Skupaj se boste oblizovali in se na poti domov skoraj zagotovo zalotili pri sanjarjenju, kako lepo bi bilo živeti tam vse leto.

Namig: Ob poti ne prezrite posebnih oznak – na osmice opozarjajo šopki bršljana. 

 

2. Za pohodnike: Krajinski park Golte

Vstop v Alpski vrt - predlog za vikend oddih


Golte nudijo obilo užitkov pohodnikom, kolesarjem, jadralnim padalcem in jamarjem. S slovenske obale boste na cilju po dveh urah vožnje, iz Ljubljane imate do tja dobro uro, iz Maribora pa boste tam že v uri.  Slovensko gorsko letovišče bogatijo neokrnjeni kotički v naravi, glavna atrakcija pa je najdaljša nihalka v Sloveniji, ki vas popelje vse do hotela na 1.410 metrov. Kaj vse si lahko ogledate?

V soboto vam predlagamo Pot po Golteh. Na tematski krožni poti boste odkrivali naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Dolga je približno 6,5 km in z višinsko razliko le 380 m primerna za otroke. Popoldan jo lahko skupaj mahnete še do akumulacijskega jezera. Od hotela pridete do njega že po 20 min (strme) hoje v hrib, saj je na planini Medvedjak. 

Alpski vrt je med najvišje ležečimi in hkrati najlažje dostopnimi alpskimi vrtovi v Evropi in bo dobra izbira za nedeljo. Če vam bo sprehodov dovolj, pa obiščite samo prelepo kapelico Jezusa Dobrega Pastirja v bližini vrta in Mozirske koče. Kapelica je vredna ogleda, v bližnji koči pa se lahko podprete z okusno domačo malico.

Namig: Za parkiranje vam ni treba skrbeti. Na spodnji postaji nihalke je preko 1.000 urejenih brezplačnih parkirnih mest. Če se boste odločili za doživetje z nihalko, boste na vrhu kot bi mignil. Pozorni bodite na obratovalni čas, da si ne pokvarite zaključka izleta. Od 1. septembra nihalka vozi vsak dan med 8. in 18. uro. Če se boste odločili tudi od spodnje postaje pot nadaljevati z avtom, pa bo pot daljša za 10 kilometrov ovinkaste ceste. 

 

3. Za iskalce fotomotivov: Kranjska gora, Zelenci, slapovi in športni park Pišnica 

Vikend oddih ob Zelencih je zagotovilo za instamagrabilne fotke.

Poleti in jeseni Kranjsko goro preplavijo ljubitelji narave. Na družinske pohode v bližini Kranjske gore se lahko do znamenitosti odpravite peš ali odkolesarite do jezera Jasna, Zelencev, Rateč ali Gozda Martuljka. Med Mojstrano, Kranjsko Goro, Podkorenom in Ratečami vozi tudi nov turistični avtobus, ki se na poti ustavlja ob znamenitostih. 

Zelenci so prava atrakcija za slikovite fotografije. Do tja vas pripelje polurni sprehod iz Kranjske gore. Izvir Save Dolinke je znan po svoji čudoviti zeleni barvi in bo eden najbolj živopisnih spominov v vašem družinskem albumu. Če boste šli s kolesi, se boste od Kranjske Gore do Mojstrane peljali po  nezahtevni in lepo urejeni ravninski poti, primerni tudi za najmlajše. Že popoldan lahko skočite k jezeru Jasna. Iz Kranjske Gore do jezera je le 15 minut hoje. Jezero je že hladno, a ga lahko razglasite za družinski zaključek kopalne sezone. 

Druga izbira za izlet je Spodnji Martuljški slap (pot do zgornjega je težja). Hoja do njega je še kar lahka, a v bližini slapu je steza lahko tudi spolzka. Našli ga boste, če boste na kolovozu sledili smerokazu za brunarico pri Ingotu. Po pol ure hoje boste na označenem razcepu in po ozki potki pri slapu že v 5 minutah. Izlet bo še lepši, če se boste okrepčali v brunarici na poti med obema slapovoma.  

V novem športnem parku Pišnica se lahko v nedeljo dopoldne skupaj zabavate. Obiskovalcem ponuja telovadnico na prostem, vadbeni park in otroško igrišče. Pot do parka je primerna za velike in majhne otroke kot tudi za vozičke. Ob reki ne manjka lepih kotičkov za piknik, kjer lahko poskrbite za družinsko malico ali kosilo. 

Namig: Kranjska gora z okolico ponuja nešteto doživetij, za turistične bone boste lahko udobno prespali. V mislih imejte, da je tam malce hladneje kot drugje po Sloveniji in vzemite s seboj kakšen pulover več. 

 

4. Za ljubitelje gorskega zraka: Bohinj, slapovi in korita Mostnice, razgled na Vogarju in pohod po dolini Voje

Oddih za čutila in dušo ob obisku Korit Mostnice.

V Bohinju boste med vikend oddihom lahko planinarili, se sprehajali ali se sprostili ob  jezeru. Letos so turistični ponudbi dodali brezplačne organizirane avtobusne prevoze do glavnih znamenitosti. 7 linij vas popelje z vseh večjih parkirišč in vasi, okolico si lahko ogledate tudi z linijo Hop-On Hop-Off.  

Na Vogar! Če vsi poprimete za pohodne palice, se lahko za ves dan odpravite po svežem zraku. Od vasi Stara Fužina boste na pohodu proti Vogarju odkrili zgodovinske zaklade Starih Fužin, barona Žige Zoisa, prečkali znameniti most čez Korita Mostnice in prišli do vzletišča in razgledišča na Vogarju. Tam vas bodo navdušili dih jemajoči razgledi po vsej širjavi Bohinjskega jezera. Če vam ostaja še kaj časa, se ob poti preizkusite v žaganju lesa, molži krave in podobnem. Za smeh in zabavne trenutke bo poskrbljeno! 

Nedeljo lahko preživite ob jezeru. Zdaj je voda že hladna, a po kristalni gladini se še vedno lahko popeljete s čolnom ali supom. Tisti, ki se ne morete odpovedati skoku v vodo, lahko obiščete Aquapark Wellness Bohinj. Če vam je ljubši aktivni oddih, pa stopite do korit Mostnice in doline Voje. Plačali boste majhno pristojbino in si zagotovili krasen izlet.

Namig: Pot po dolini Voje je lažje do srednje težavna, v soteski Mostnice pa je pogosto spolzka. Ob vlažnem vremenu je potrebna previdnost. Pazite na otroke in poskrbite za primerno obutev. Za še več varnosti preverite ponudbo nezgodnih zavarovanj za otroke in mladino.

 

5. Za raziskovalce: na Roglo, med krošnje dreves, naslednji dan pa v vesolje

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) zagotavlja izobraževalni vikend oddih.

Izlet na Roglo je doživetje, na katerem boste zagotovo uživali. Dvodnevni vikend bo za obisk Rogle in izlet v vesoljske Vitanje na severovzhodu Slovenije ravno pravšnji.

Pot med krošnjami na Rogli nad stoletnimi pohorskimi gozdovi je novost, privlačna za vse. Odrasli boste navdušeni nad zelenim razgledom, otroke pa bo presenetila nova perspektiva nad krošnjami 20 metrov nad tlemi. Brez strahu! Pot je dobro varovana, dolga dober kilometer, popestrijo pa jo poučne postaje na gozdnih otokih. Vaš cilj bo 37 metrov visok razgledni stolp, ki poleg razgleda ponuja tudi skupno adrenalinsko dogodivščino – z njega se lahko spustite po zaprtem toboganu.  
Namig: Najlepša jutra so … zjutraj! Atrakcija je nova, zanimanje zanjo pa veliko. Priporočamo, da se med krošnje odpravite takoj po zajtrku (odprejo ob 9.30). Za družinsko vstopnico boste odšteli 25 evrov. Za 2 evra doplačila se boste popeljali še po toboganu. 
Skupaj v vesolje? Potovanje se začne v Vitanjah! S Pohorja boste na cilju v slabih dveh urah. V tej majhni slovenski vasici stoji futuristični KSEVT - kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. Ogleda je stavba vredna že sama zase, nudi pa še mnogo več. Spoznali boste slovenskega pionirja vesoljskih znanosti Hermana Potočnika Noordunga, raziskovali vesoljske tehnologije in s simulatorjem letenja frčali 800 km/h nad planetom Zemlja. Ste vedeli, da po definiciji vesoljske agencije NASA postane astronavt vsakdo, ki leti nad nadmorsko višino 80 km? 

Namig: Vodenega ogleda (50 min) in interaktivnih dogodivščin v KSEVTU ne smete zamuditi. Za mlajše otroke (do 5 let) vstopnine ni, od 5. leta naprej je vstopnina 6, za odrasle pa 10 evrov. 

Pa še to. Če kje, naj vas na tem koncu Slovenije res ne skrbi, da bi ostali lačni. Najstnikom bo pogled na krožnik v veliko veselje. Če so otroci še majhni, pa je bolje naročiti kakšno porcijo manj. Kulinarične dobrote boste odkrili, če boste poiskali znak OKUSI ROGLE. Dobro in domače! 
 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE