NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.03.2021 | 8 min branja | Dom , Prosti čas

Katerega hišnega ljubljenčka izbrati, če nočete imeti psa?

Kritje hišnih ljubljenčkov v zavarovanju za dom

Že dalj časa premišljujete o novem družinskem članu? Se odločate med psom in mačko? Večina ob omembi hišnih ljubljenčkov najprej pomisli prav na ta dva kosmatinca. Obenem pa gre ravno pri posvojitvi tovrstnih domačih živalih za veliko večjo obveznost, kot si marsikdo predstavlja. Mačke in psi namreč zahtevajo ogromno časa, prostora in pozornosti – in to vse tja do dvajset let! V zakup je treba vzeti tudi morebitne alergije in ostale nevšečnosti, ki so lahko posledica prevelikega zanosa in nepremišljenosti.

👉  Če bi vseeno raje izbrali psa, preberite kako se odločiti med posvojitvijo in nakupom.

A ko razmišljate o hišnem ljubljenčku, ki vam bo prinesel toplino in veselje, je izbira precej večja. Nekateri zahtevajo tudi mnogo manj časa, prostora ali pozornosti kot najbolj priljubljeni psi in mačke. To še posebej velja, če živite v manjšem stanovanju, ali pa si ne morete vzeti veliko časa za primerno skrb in dolge sprehode. Predvsem psi namreč zahtevajo veliko pozornosti in gibanja, zato se z nakupom ali posvojitvijo nikar ne prenaglite.

Preverite, katere so še druge možne domače živali, ki jih je pravzaprav kar veliko. Nekateri hišni ljubljenčki so še posebej primerni za otroke. Poiskali smo nekaj priljubljenih, čeprav malo manj običajnih, hišnih ljubljenčkov in povzeli pogoje, ki jih potrebujejo za zdrav razvoj. Da se boste lažje odločili smo dodali stopnjo zahtevnosti za vsakega od njih. Naj vam to pomaga pri izbiri in odločitvi, ki pri nobenem ljubljenčku ne sme biti nepremišljena.

 

Ribe

Pets_Fish (3).jpg

Ni lepšega od velikega akvarija pisanih ribic v dnevni sobi, kjer lahko občudujete, kako elegantno plavajo in se navidezno igrivo lovijo. Akvarij z ribami je odličen način, da otrokom približate odgovornost in skrb za žival.

Stopnja zahtevnosti: Nizka

Pričakovana življenjska doba: 3-5 let za tropske in eksotične ribe in vse tja do 20 let za zlate ribice!

Potrebni pogoji: Ribice potrebujejo velik akvarij s pokrovom, zelo pomembno pa je tudi, da je postavljen na mirnem mestu. Potrebovali boste še grelec, ki skrbi za uravnavanje temperature, nepogrešljiv pa je tudi sistem za filtriranje vode. Nenazadnje boste morali izbrati še luč za primerno razsvetljavo. Po želji lahko dodajate razne okraske in večkrat zamenjate rastline v akvariju. Ribice se rade skrivajo pod kamenje in druge objekte. Če ste malce ustvarjalni, se lahko zabavate z novimi in domiselnimi skrivališči. Vsak teden morate dodajati svežo vodo in poskrbeti, da bo akvarij popolnoma čist. Na vsake 2-4 tedne morate povsem zamenjati vodo.

Med najbolj priljubljenimi ribami, predvsem pri otrocih, so zlate ribice. Toda, če bi jih radi imeli doma, se morate zavedati, da ne gre za majhne ribice, pač pa za krapovce, ki v normalnih pogojih zrastejo 30-40 centimetrov in lahko tehtajo tudi do 3 kilograme. Zanje nikakor ni primeren majhen akvarij, saj so v njem pod stresom in izločajo v vodo določene hormone, ki onemogočajo, da bi normalno rastle in se razvijale. Če jih želite imeti v akvariju, naj bo ta dolg vsaj 180 centimetrov. Najbolje pa se bodo počutile v vsaj 2500-litrskem domačem ribniku s filtrom in živimi rastlinami. Ker so invazivna vrsta in se dobro prilagajajo na novo okolje, jih nikar ne izpustite v naravno okolje, saj bodo porušile ekosistem.

Dobro je vedeti: Obstaja veliko različnih ribic, zato se dobro pozanimajte, kakšni so optimalni pogoji za vaše, da jim boste lahko nudili kar najboljšo nego in ljubezen.

 

Podgane

Pets_Rats (1).jpg

Teh ljubkih živalic se je skozi zgodovino prijel slab sloves, v resnici pa gre za izredno inteligentna, družabna, čista in igriva bitja.

Stopnja zahtevnosti: Srednja. Podgane potrebujejo zaradi svojega izostrenega socialnega čuta veliko družbe, sicer se lahko zgodi, da razvijejo vedenjske motnje in postanejo celo depresivne. Če jim boste namenili veliko pozornosti, se boste lahko v zameno večkrat nasmejali njihovim vragolijam in zabavnim trikom.

Pričakovana življenjska doba: 2-3 leta

Potrebni pogoji: Podgane bodo zadovoljne, če jim boste zagotovili veliko žičnato kletko, v kateri se bodo lahko igrale in se zabavale. Še bolje bo, če boste kletko postavili na nekoliko višje mesto, saj se bodo tako počutile bolj varno. Rejci svetujejo, da jim domek namestite v kot, saj so podgane nočne živali in bodo večino dneva najverjetneje kar prespale. Prav tako je pomembno, da kletka ni izpostavljena neposredni sončni svetlobi in prepihu, hkrati pa naj bo še vedno dovolj blizu dogajanja. Podgane se ne potijo, zato so občutljive na visoke temperature, saj lahko hitro pride do toplotnega udara. Približno enkrat na teden temeljito očistite celotno kletko, vsak dan pa poskrbite za osnovno čistočo (odstranjevanje iztrebkov ali ostankov hrane).

Dobro je vedeti: Podgane so nagnjene k pretiranem izraščanju zob. To težavo lahko enostavno nadzorujete tako, da jim ponudite dovolj lesenih igrač za grizljanje in glodanje.

 

Hrčki

Pets_Hamsters (1).jpg

Hrčki so gledalci in so primerna izbira predvsem za malo starejše otroke. Po osmem letu starosti naj bi namreč otroci imeli že precej bolje razvit čut za odgovornost. Tudi starši se radi odločijo za hrčke, saj v primerjavi z drugimi domačimi živalmi zahtevajo zelo malo prostora.

Stopnja zahtevnosti: Nizka do srednja

Pričakovana življenjska doba: 3-5 let

Potrebni pogoji: Tako kot podgane tudi hrčki potrebujejo čim večjo žičnato kletko s plastičnim dnom za čim več gibanja. Še bolj zadovoljni bodo, če jim boste v kletko dodali različne igrače in vrtljivo kolo. So pa tudi hrčki nočne živali, zato o tej izbiri raje dvakrat premislite, če imate ponoči radi tišino. Preden se lotite čiščenja celotne kletke ob koncu tedna, vsak dan sproti iz nje odstranjujte ostanke hrane in druge nečistoče. Prehranjujejo se z žitaricami, rižem in lečo, za priboljšek jim lahko ponudite tudi sadje, zelenjavo ali celo žive žuželke, ki pa nikoli ne smejo biti ujeti v naravi, saj je možno, da nosijo strupene pesticide.

Dobro je vedeti: Pozanimajte se, katera vrsta hrčkov je najbolj primerna za vas. Sirski oziroma zlati hrček je že po naravi samotar, zato bo tudi sam popolnoma zadovoljen. Škratasti (ruski) hrčki so bolj družabni, zato jim boste naredili uslugo, če jim podarite še kakšnega prijatelja.

 

Kunci

Pets_Rabbits.jpg

Ni težko uganiti, zakaj ravno kunci veljajo za eno izmed bolj priljubljenih izbir med možnostmi za hišne ljubljenčke. Ne le, da so pametni in ljubki, so tudi izredno družabne in čiste živali.

Stopnja zahtevnosti: Srednja

Pričakovana življenjska doba: 8-12 let

Potrebni pogoji: Kunci so brez težav hišni ljubljenčki, torej bivajo z vami v stanovanju ali hiši. Za razliko od manjših glodavcev pa je pri kuncih ključno, da jim omogočite gibanje izven kletke. Nikakor ne smejo biti ves dan v kletki, lahko pa jim ogradite del sobe, v katerem se lahko prosto gibljejo, če jim ne morete nameniti cele sobe. V kunčjem prostoru naj ne bo preveč stvari, ki bi vam jih lahko preglodal (žice, kabli), saj je to poleg igranja eno izmed njegovih najljubših opravil. Sem in tja jih lahko razveselite s kakšnim sprehodom po travniku. Ker je s kuncem treba ravnati zelo previdno, naj ne bo vaša prva izbira, če imate doma mlajše otroke.

Dobro je vedeti: Kljub temu, da se kunci lahko več ur igrajo sami, bodo zelo veseli vaše pozornosti in ljubezni. Ker so zelo družabna bitja in lahko postanejo osamljeni, je priporočljivo, da razmislite o paru.

 

Kokoši

Pets_Chickens.jpg

V današnjem času, ko prehranska industrija živali nehumano izkorišča, se vedno več ljudi odloča za posvojitev rejnih živali. Tudi kokoši so lahko odlični hišni ljubljenčki, če le imate na voljo dovolj zunanjih površin, kot je denimo vrt ali večje dvorišče.

Stopnja zahtevnosti: Srednja

Pričakovana življenjska doba: 5-8 let

Potrebni pogoji: Tako kot psi in mačke tudi kokoši potrebujejo redno dnevno oskrbo ter obilico svobode. Če je le mogoče, jim priskrbite hišico z nadstropji, kjer bodo lahko počivale in znesle še kakšno jajce, ki ga boste nato lahko v zameno za skrb pojedli za zajtrk. Kokoši se zelo rade crkljajo in bodo vesele božanja, zato jim namenite veliko nežne pozornosti in potrebne nege.

Dobro je vedeti: Kokoši so zelo družabne živali, ki se rade družijo. Lahko jim predvajate glasbo in se z njimi pogovarjate. Čez noč pa jih vsekakor raje zaprite v leseno hiško, še posebej, če se v bližini vašega doma potikajo lisice ali kune.

 

Kuščarji  

Pets_Lizards (2).jpg

Poznamo več vrst kuščarjev. Med tistimi, ki jih ljudje najraje izberejo za hišne ljubljenčke, so največkrat gekoni, legvani in bradate agame. 

Stopnja zahtevnosti: Srednja do visoka

Pričakovana življenjska doba: 10-15 let

Potrebni pogoji: Kuščarji kot hladnokrvne živali nujno potrebujejo domovanje z grelcem in UV-lučjo. Idealno je, če izberete večji terarij, ki je namenjen izključno bivanju kuščarjev. Zavedati se morate tudi, da so kuščarji v veliki meri mesojede živali in jih je treba hraniti z žuželkami, kot so črički in črvi, ter celo z mišjimi goliči. Niso pa vsi kuščarji primerni za domače živali, zato se dobro pozanimajte, katera vrsta je najbolj primerna za vas.

Dobro je vedeti: Oprema za kuščarje zna biti nekoliko dražja kot oprema za druge hišne ljubljenčke. Še en razlog, da dobro premislite, ali je kuščar res pravi ljubljenček za vas. Če je, potem poskrbite tudi za crkljanje, saj imajo tudi kuščarji radi stik - lahko vas celo presenetijo.

 

Dihurji

Pets_Ferrets (1).jpg

Ljubki, igrivi in zabavni dihurji so lahko odlična izbira za vse, ki si želite nekoliko nenavadnega in igrivega hišnega ljubljenčka. Pomembno pa je, da imate na voljo veliko časa zanj.

Stopnja zahtevnosti: Visoka

Pričakovana življenjska doba: 5-10 let

Potrebni pogoji: Dihurji vsak dan potrebujejo več ur nadzorovane igre. Ko to ni možno, morate zagotoviti, da so ta čas lahko na varnem v večji kletki, kjer ne bodo mogli ničesar uničiti. Lahko jih odpeljete tudi na sprehod, vendar morate biti pri tem pozorni, da so ves čas na povodcu. Če uporabljate ogrado na vrtu ali dvorišču, pazite, saj bodo mimogrede skopali luknjo pod njo.

Dobro je vedeti: Ker so tudi dihurji nadpovprečno družabna bitja, razmislite, ali si morda lahko privoščite dve živali.

 

Kače

Pets_Snake.jpg

Kače so med najpogosteje nerazumljenimi živalmi, saj ima marsikdo globoko vcepljeno prepričanje, da so izredno nevarne in celo hudobne. V resnici so kače nezahtevni ljubljenčki, ki bodo praviloma raje bežale, kot napadale. So izredno zanimive in lahko ste prepričani, da bodo vsakokrat zbudile zanimanje pri obiskovalcih. Med ljubljenčki so pogosto udavi, goži in pitoni.

Stopnja zahtevnosti: Visoka

Pričakovana življenjska doba: 15-30 let

Potrebni pogoji: Kača potrebuje dovolj velik terarij, zato je pomembno, da se pred nakupom pri rejcu pozanimate, koliko bo zrasla in kakšne so njene navade. Nekatere kače so plezalci, zato bodo potrebovale višji terarij kot tiste, ki so raje na tleh. Terarij mora biti opremljen z grelcem in UV-lučjo, ki ustvarjata toplejši predel terarija, pa tudi dovolj veliko posodo s svežo vodo in skrivališče. Za plezanje so odlične veje, ki pa morajo biti primerno preparirane, da v njih ni zajedavcev. Čiščenje terarija je potrebno redko, predvsem morate odstranjevati iztrebke, ki pa so pri kačah suhi, in olevke, torej stare kože, ko se kača levi.

Dobro je vedeti: Kača je ljubljenček, ki bo z vami dolga leta. Tega se morate pri nakupu dobro zavedati. Prav tako se morate o vrsti, ki jo kupujete, izobraziti, preden jo prinesete domov, da boste z njo pravilno in predvsem varno rokovali. 

 

Kaj pa zavarovanje za vašega ljubljenčka?

Kot lahko ljubljenček vaše stanovanje spremeni v pravi dom, so prav v okviru zavarovanja PaketDom lahko zavarovane nekatere vrste hišnih ljubljenčkov: psi, mačke, domače ptice, živali v terariju, živali v akvariju in konji. Zavarovaje krije pogin zaradi nezgode, v primeru psov ali mačk pa tudi pogin zaradi bolezni. Ko sklepate zavarovanje za dom je torej dobro, da ljubljenčka omenite tudi zavarovalnemu agentu, ki vam bo ponudil ustrezno kritje.

Zavarovanje PaketDom

 

Ne glede na to, za žival se boste na koncu odločili, prepričajte se, da je to nekaj, česar si želite že dalj časa. Vsaka žival je namreč velika odgovornost, ki potrebuje veliko nege, ljubezni in pozornosti. V zameno boste dobili novega prijatelja, ki vam bo hvaležen in vam polepšal marsikateri siv dan.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se