NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.04.2024 | 8 min branja | Tujina

4 predlogi za družinske počitnice v tujini

Družina z otrokom na družinskih počitnicah v idiličnem mestu.

Počitnice so čas, ko si ne samo odpočijete od delovnih obveznosti, ampak se lahko kar v največji meri posvetite svoji družini in krepite odnose znotraj nje. Združite prijetno s koristnim, naredite nekaj dobrega tudi za svoje zdravje in se odpravite na aktivne družinske počitnice.

Za vas smo izbrali predloge štirih destinacij, ki vas bodo očarale s svojo zgodovino, divjo naravo, osupljivimi razgledi, razvajale z doživetji za telo in dušo ter navdušile vaše brbončice. Izberite počitnice, ki so pisane na kožo vam in vaši družini.

 

Družinske počitnice z letalom – Marakeš v Maroku

Država: Maroko

Način potovanja: Z letalom (npr. iz Benetk le 3,5 ure leta)

Najboljši čas za obisk: Pomlad. Obiska ne priporočamo v času ramadana, saj vam lahko omejena ponudba hrane čez dan, manjša aktivnost v mestu in omejitve pri dostopu do nekaterih znamenitosti omejijo možnosti raziskovanja in uživanja v bogati kulturi mesta.

Marakeš v Maroku, destinacija za družinske počitnice, če imate radi tuje kulture

Marakeš večino leta bije v hitrem ritmu. Če ste se pripravljeni odpraviti na družinske počitnice z letalom, vas v tem afriškem mestu pričakujejo barvite in živahne tržnice, glasni prodajalci, labirint majhnih in večjih uličic ter vsa kaotičnost in mistika Maroka.

  • Izgubite se v starem delu mesta - Medini. Čudovita izkušnja je obiskati rokodelski predel, kjer lahko opazujete, kako barvajo usnje in izdelujejo znamenite maroške lestence in svečnike.
  • Par sto metrov stran si lahko ogledate Le Jardin Secret, ki vas bo prepričal s prelepimi vrtovi ter tradicionalno muslimansko arhitekturo. Idealen bo za oddih od mestnega kaosa.
  • Odpravite se na marakeški glavni trg Jemaa El-Fna, ki je, ob znamenitem 77-metrskem minaretu mošeje Koutobia, nedvomno glavna znamenitost mesta. Opazite ga lahko že kilometre stran.
  • Odpeljite se do vrtov Jardin Majorelle. Na skoraj petih hektarjih se bohotijo rastline iz petih celin, ki jih je lastnik, francoski slikar Jacques Majorelle, prinesel s potovanj: različni kaktusi, agave, palme, bananovci in bambusi. V tej oazi miru, tišine in hladu se lahko sprehodite po številnih poteh, ki vodijo do fontan oblikovanih v značilnem mavrskem slogu ali pa posedite na eni od številnih klopi. Predlagamo, da vstopnice kupite že prej prek spleta, da se izognete vrsti in nepotrebnemu čakanju.
  • Obiščite čudovito palačo Bahia, ki se razteza na kar osmih hektarjih in predstavlja eno najbolj impresivnih zgodovinskih in arhitekturnih znamenitosti v mestu, saj združuje tradicionalne maroške elemente z arabskimi in andaluzijskimi vplivi. Čudovite stenske poslikave, mozaiki, stropi iz lesa in stekla ter okrašeni stebri ustvarjajo pravljično vzdušje, ki vas popelje v preteklost.

Starodavni lokalni zakoni so zaščitili videz mesta - nobena stavba namreč ne sme biti višja od palminega drevesa.

Marakeš je znan po svoji bogati kulinarični sceni. Poskusite tradicionalne maroške jedi, kot so tajine, kuskus in različne vrste sladic, ter obiščite lokalne restavracije, ulične prodajalce hrane in tržnice, da doživite okuse in vonjave maroške kuhinje.

Marakeš je odlično izhodišče za raziskovanje čudovite pokrajine Maroka. Lahko se odpravite na izlet v puščavo Sahara, obiščete gorovje Atlas ali raziskujte tradicionalne vasi in oaze v bližnji okolici.

👉  Preberite, na kaj vse ne smete pozabiti, ko greste z letalom na počitnice.

 

Podzemni rudniki soli v Hallstattu za družinske počitnice v Avstriji

Država: Avstrija

Način potovanja: Z avtomobilom ali avtodomom (iz osrednje Slovenije le tri ure oz. 270 km vožnje)

Najboljši čas za obisk: Celo leto

Hallstatt v Avstriji za družinske pustolovščine s ščepcem soli

Nad mestom Hallstatt, visoko v hribih, turiste vabi podzemni rudnik soli, ki velja za enega najstarejših rudnikov soli na svetu. Tu sol izkopavajo že 3.500 let in leta 1997 se je območje uvrstilo na Unescov seznam. Oblečeni v zaščitna oblačila boste v dveh urah raziskali rudnik, spoznali podzemno slano jezero in nastanek rudnikov. Prav do Hallstatta je namreč nekoč segalo morje.

Čeprav je mestece Hallstatt samo precej turistično, naj vas to ne odvrne od raziskovanja. Privoščite si vožnjo po jezeru, sprehod po očarljivih uličicah in uživajte v prelepih razgledih, ki jih mesto ponuja na jezero in okoliške gore.

Lahko se povzpnete na razgledne točke, kot je razgledna točka Hallstatt Skywalk, ki sega 12 metrov od pobočja gore in 360 metrov nad tlemi. Od tu lahko na višini uživate v panoramskem pogledu na mesto Hallstatt, jezero Hallstätter See ter okoliške gore in pokrajino.

Če to ne poteši vašega raziskovalnega duha, si lahko uro vožnje stran ogledate še ledeno jamo Eisriesenwelt, eno izmed največjih ledenih jam na svetu. Nahaja se v gorovju Hochkönig v bližini mesta Werfen. Dolga je več kot 42 kilometrov – del jame, ki je dostopen obiskovalcem, pa je dolg približno en kilometer. Krožna pot v jami traja približno eno uro in 15 minut. Ogled je bolj zahteven, vseeno pa primeren tudi za otroke. Glede na nizke temperature in ledene poti je potrebno imeti s seboj pravo pohodno opremo in oblačila.

Mestece Hallstatt obstaja tudi na Kitajskem in je prava kopija avstrijskega.

 

Srečanje kulture in narave – Konjic z Neretvo

Država: Bosna in Hercegovina

Način potovanja: Z avtomobilom ali avtodomom (iz osrednje Slovenije dobrih 6 ur oz. 580 km)

Najboljši čas za obisk: Od pozne pomladi do zgodnje jeseni

Konjic v Bosni in Herzegovini - za družine, ki želijo sprostitev v naravi s kančkom zgodobvine

Bosna in Hercegovina je prelepa dežela za družinske počitnice. Še vedno blizu Slovenije in vendar popolnoma drugačna. Mestece Konjic leži v čudoviti naravni pokrajini ob reki Neretvi v osrednjem delu države. Regija ponuja možnosti za različne aktivnosti na prostem, na primer pohodništvo, kolesarjenje, ribolov in vodne športe. Stari most, ki se dviga nad slikovito reko Neretvo, je eden najbolj prepoznavnih simbolov mesta.

V keltskih in rimljanskih časih je Neretva dajala življenje naselbinam, ki so rasle ob njej, zato je bila znana tudi kot boginja, ki teče.

  • Če iščete nepozabno poletno doživetje, ne zamudite priljubljene aktivnosti – raftinga po reki Neretvi. Programi so prilagojeni vsem, tako otrokom kot popolnim začetnikom ter izkušenim ljubiteljem adrenalinskih podvigov.
  • Z otroki lahko obiščete Titov bunker, podzemno zatočišče, zgrajeno med hladno vojno za zaščito nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita in njegovo politično elito. Ta 6.400 kvadratnih metrov velik bunker 280 metrov pod zemljo, je neprecenljiva izkušnja za vse, ki jih zanimata zgodovina in politika.
  • Pol ure stran najdete ledeniško jezero Boračko, kjer lahko kampirate in uživate v vodnih športih, kolesarjenju in planinarjenju. Tu vas bo obdajala nedotaknjena narava, ki se ji lahko popolnoma prepustite.
  • Okolica Konjica ponuja čudovite možnosti za planinski turizem. Lahko se odpravite na različne planinske poti v bližnjih gorah Prenj in Čvrsnica ter uživate v čudovitih razgledih na naravo in okoliške vasice.
  • Tako Sarajevo kot Mostar sta od Konjica oddaljena le uro vožnje. Privoščite si baklave ali čevapčiče na Baščaršiji in fotografijo na slovitem mostu, ki povezuje Mostar.

👉  Načrtujete družinske počitnice z avtodomom? Preverite ali ste pripravljeni na pot.

 

Družinske počitnice v termah – Bad Tatzmannsdorf

Država: Avstrija

Način potovanja: Z avtomobilom (iz osrednje Slovenije slabe 3 ure oz. 280 km vožnje)

Najboljši čas za obisk: V vseh letnih časih

Bad Tatzmannsdorf v Avstriji - družinski roadtirip s skokom v vodo

Družinske počitnice v Avstriji so lahko tudi vodne in zdravilne - na poti proti Dunaju, le par kilometrov iz Oberwarta, leži Bad Tatzmannsdorf. Tu se je razvilo pravo središče za naravno zdravljenje in celovito terapevtsko ponudbo. Termalna voda v toplicah ne vsebuje žvepla in radona in je še posebej primerna za regeneracijo, zdravljenje mišične napetosti in poškodb, nelagodja v sklepih in še posebej hrbtenice.

Področje pa ni zanimivo le zaradi toplic! Primerno je za tek, dolge pohode, kolesarske ture in nordijsko hojo. V mestu ponujajo tudi številne druge športne aktivnosti, kot so golf, tenis in jahanje. Tukaj se boste lahko resnično odpočili in si zagotovili regeneracijo po stresnih dnevih v službi. V vsakem vremenu lahko uživate v raznovrstnih dejavnostih in wellness programih v tukajšnjih šestih zdraviliščih. Prostorni bazeni omogočajo tudi varno in zabavno čofotanje za otroke.

Družinske počitnice v termah pa lahko popestrite s kulturnim in izobraževalnim izletom. Vzemite si čas tudi za ogled mesta. Ker je mesto precej majhno, lahko hitro prehodite vse znamenitosti. V bližini mesta lahko obiščete tudi Freilichtmuseum na prostem. V muzeju je na ogled 24 lesenih stavb iz 18. in 19. stoletja. Stavbe so bile skrbno razstavljene s prvotnih lokacij in ponovno sestavljene v muzeju, kar omogoča edinstven vpogled v arhitekturno zgodovino regije.

👉  Poiščite še več idej za družinske počitnice: Kam na izlet z otrokom v sosednje države?

 

Kako poskrbeti za brezskrbne družinske počitnice?

Za ustvarjanje lepih in predvsem brezskrbnih spominov na počitnicah je bistveno, da se nanje dobro pripravite in poskrbite za ustrezna zavarovanja. Ko se lotite načrtovanja potovanja in rezervacij hotelov in prevozov, sklenite zavarovanje odpovedi potovanja, ki vam bo nudilo finančno zaščito v primeru nepričakovanih dogodkov (poškodba, bolezen …), ki bi družinske počitnice lahko preprečili. Zavarovanje lahko vključuje tudi stare starše in prijatelje, ki potujejo z vami.

Prav tako ob načrtovanju ne pozabite raziskati možnosti doživetij za vse družinske člane  – od najmlajših do najstarejših.

Če se na pot odpravljate z avtomobilom ali avtodomom, je dobro poznati telefonsko številko avtomobilske asistence, ki vam bo nudila pomoč v primeru težav z avtomobilom tako doma kot v tujini. Prometne nesreče v tujini so lahko še posebej stresne že zaradi lokalnega jezika, ki ga morda ne govorite (tekoče), zato je dobro vedeti tudi, kako ravnati, če do nesreče pride v tujini.

Pred odhodom pa nikar ne pozabite na zavarovanje za tujino, ki vključuje zdravstveno asistenco in krije stroške morebitne nujnega zdravljenja, a obenem še mnogo več, kot zgolj to.

Zavarovanje lahko hitro in enostavno sklenete pri našem zastopniku ali z nekaj kliki na spletni prodajni točki G24.

 

V načrt potovanja vključite tudi zavarovanje

Zavarovanje odpovedi potovanja vas ščiti pred stroški, ki bi jih imeli z že vplačanim potovanjem, če bi zaradi nepredvidljivih dogodkov morali potovanje odpovedati.

Zavarovanje odpovedi potovanja