NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.02.2018 | 3 min branja | Dom , Nezgoda , Prosti čas

Nezgoda na smučišču – kako pokriti visoko odškodnino

So ljudje, ki so veliki avanturisti. In so ljudje, ki se ustrašijo vsake manjše prigode. Medtem ko prvi komaj čakajo, da se podajo novim dogodivščinam naproti, se drugi, velikokrat so to mame majhnih otrok, bledi sprašujejo, kako zagotoviti varnost svojih otrok na morju, na smučišču, na potovanju, na igrišču. Najraje bi ostali v zavetju toplega in varnega doma. A škoda bi bilo, če bi zaradi strahu pred neznanim izpustili čudovite trenutke, recimo na belih strminah, ko smo ravno na vrhuncu smučarske sezone. In če se z družino odpravljate na smučanje, imejte v mislih spodnja navodila, pa boste varni. Skoraj tako kot v lastnem domu.

Kaj imata skupnega zavarovanje doma in smuka?

Vsaj eno stvar! A počasi, začnimo na začetku. Varno smučanje se začne pri izbiri varne smučarske opreme. Da boste lahko varno švigali po snegu, najprej poskrbite za ustrezno opremo:
  • Smuči: Izbiro smuči prilagodite svoji višini in sposobnostim primerno, da boste na smučišču lahko čim bolj okretni in ne boste ovirali drugih smučarjev.
  • Smučarski čevlji: Čevlji naj ne bodo preveliki. Od 0,5 do 1 številke večji od velikosti noge bodo optimalni.
  • Smučarska obleka: Poskrbite za nepremočljivo in dovolj toplo obleko, ki naj bo dovolj velika, da vas ne bo ovirala pri gibanju.
  • Varnostna čelada: Četudi varnostna pravila predvidevajo, da morajo zaščitno čelado nujno uporabljati le smučarji do 14. leta starosti, se lahko pri trku ali padcu pri veliki hitrosti hudo poškodujemo vsi, ne glede na starost. Zato naj bo čelada obvezen dodatek vaše smučarske izkušnje, pri izbiri pa bodite pozorni, da se tesno prilega glavi. 

Smučarsko letovišče izberite po meri družine

Če ste se z družino odločili podati na neznan smučarski teritorij, si pred izbiro ciljne destinacije podrobno oglejte zemljevide prog in preverite, ali ustrezajo vašim zahtevam oziroma vašemu smučarskemu znanju. Pozorni bodite tudi na vso infrastrukturo, ali je smučišče primerno za otroke, ali ima urejeno smučarsko šolo ipd. Na smučišču pa nato smučajte le po označenih in urejenih smučinah, da ne bi po nepotrebnem prišlo do kakšnih nesreč.

Upoštevajte smučarski bonton

Hipen pogled v številke nam izda, da je bilo samo v lanskem letu na slovenskih smučiščih obravnavanih približno 900 nesreč, od tega kar 80 s hudimi telesnimi poškodbami. In ker so bili razlogi za nesreče večinoma povezani z neupoštevanjem navodil za obnašanje na smučiščih, se nikakor ne moremo izogniti občutku, da bi lahko za varnost vsi skupaj storili več. Preden se dokončno poženete po belih strminah, ne pozabite obnoviti pravil obnašanja na smučišču, ki jih zapoveduje FIS-ov smučarski bonton. Za varno smučanje med smuko zato:
  • prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežnim in vremenskim razmeram, pa tudi samim lastnostim smučišča ter gostoti prometa na njem;
  • bodite posebej pozorni na otroke in smučarje ali deskarje novince;
  • upoštevajte označbe na smučišču;
  • ne prehitevajte smučarja, če ta nima na voljo dovolj prostora za vsa njegova gibanja;
  • ne uživajte alkohola, saj je to neodgovorno in nevarno za vse udeležence.
Če se na smuko odpravljate v tujino, nikakor ne morete mimo nezgodnega zavarovanja oziroma zavarovanja za tujino z asistenco. A pogosto pozabljamo, da smo na smučišču lahko tudi mi tisti, ki zaradi malomarnosti ali neprevidnosti povzročimo nesrečo in za svoje dejanje na koncu tudi škodno odgovarjamo. To je na svoji koži občutila tudi Vesna iz Kranja, ki se je z družino odpravila na smučanje v Italijo.

Varnost, ki jo je Vesni nudilo zavetje doma

Otroka sta komaj čakala, da zapustita mestne ulice in jih zamenjata za sonce, naravo in sneg. Vesna jima je to seveda na vsak način privoščila, vendar ju je želela imeti na vsak način zmeraj na očeh. In ko sta že kar dobro vijugala po strmini, je bila manj pozorna na svojo pot. Zaletela se je v drugega starejšega smučarja in ga hudo poškodovala. In kot da to ni bilo dovolj, je ta od nje kasneje zahteval odškodnino v višini 18.000 evrov. Če bi jo morala poravnati sama, bi njo in njeno družino to močno prizadelo.
 
K sreči je kot lastnica nepremičnine svoje dvosobno stanovanje predhodno zavarovala z zavarovanjem PaketDom, zato je zahtevano odškodnino pokrila zavarovalnica. To je tisto, kar imata skupnega zavarovanje doma in varna smuka. 
Vesna je vedela, da zavarovanje doma ne krije le škode na objektu ali na osebni lastnini. V resnici lahko tovrstni zavarovalni paketi krijejo tudi različne odgovornosti za telesne poškodbe ali premoženjsko škodo, ki jo vi ali drugi družinski člani povzročite drugim ljudem. Ker je Vesna pri sklenitvi zavarovanja poskrbela tudi za kritje odgovornosti zavarovanca za škode pri ukvarjanju s hobiji, je od zahtevane odškodnine 18.000 evrov plačala le 177,08 evra letne premije.
 

Potrdilo o zavarovanju odgovornosti

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več