NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.02.2024 | 4 min branja | Dom

Nezgoda na smučišču – kako pokriti visoko odškodnino

Mama se s sinom odpravlja na smučišče, ščiti ju zavarovanje odgovornosti

Vsak izlet ali potovanje je priložnost za nove izkušnje in spoznanja, ki širijo obzorja in nas bogatijo. Smučarski izleti obenem poskrbijo tudi za dobro mero rekreacije in sprostitve v naravi. Seveda pa pogosto slišimo tudi, da je šlo na smučišču kaj narobe.

A škoda bi bilo, če bi zaradi strahu pred neznanim ali pred morebitnimi nezgodami izpustili čudovite trenutke. Še posebej to velja za užitke na belih strminah, ko smo ravno na vrhuncu smučarske sezone. Če se z družino odpravljate na smučanje, imejte v mislih spodnja navodila, da boste čim bolj zaščiteni - skoraj tako kot v lastnem domu.

 

Smučarka oprema - prvi korak k varnosti na smučišču

Varno smučanje se začne pri izbiri varne smučarske opreme. Da boste lahko varno švigali po snegu, najprej poskrbite za ustrezno opremo.

  • Smuči: Izbiro smuči prilagodite svoji višini in sposobnostim, da boste na smučišču lahko čim bolj okretni in ne boste ovirali drugih smučarjev.
  • Smučarski čevlji: Čevlji naj ne bodo preveliki. Od 0,5 do 1 številke večji od velikosti noge bodo optimalni.
  • Smučarska obleka: Poskrbite za nepremočljivo in dovolj toplo obleko, ki naj bo dovolj velika, da vas ne bo ovirala pri gibanju.
  • Varnostna čelada: Četudi varnostna pravila predvidevajo, da morajo zaščitno čelado nujno uporabljati le smučarji do 14. leta starosti, se lahko pri trku ali padcu pri veliki hitrosti hudo poškodujemo vsi, ne glede na starost. Zato naj bo čelada obvezen dodatek vaše smučarske izkušnje, pri izbiri pa bodite pozorni, da se tesno prilega glavi.

👉  Poskrbite tudi za varno pot na smučanje. Preverite nasvete za varno vožnjo na smučanje (in domov).

 

Smučarsko letovišče izberite po meri družine

Če ste se z družino odločili podati na neznan smučarski teritorij, si pred izbiro ciljne destinacije podrobno oglejte zemljevide prog in preverite, ali ustrezajo vašim zahtevam oziroma vašemu smučarskemu znanju.

Pozorni bodite na vso infrastrukturo, ali je smučišče primerno za otroke, ali ima urejeno smučarsko šolo ipd. Na smučišču pa nato smučajte le po označenih in urejenih smučinah, da ne bi po nepotrebnem prišlo do kakšnih nesreč.

 

Hitrost in precenjevanje sposobnosti sta glavna krivca za nesreče

Pogled v številke nam izda 318 nesreč obravnavanih na slovenskih smučiščih in kar 63 huje telesno poškodovanih v sezoni 2020/2021 (zadnja sezona, za katero je dostopno poročilo). In ker so bili razlogi za nesreče večinoma povezani z neupoštevanjem navodil za obnašanje na smučiščih, ni daleč pomislek, da bi skupaj za varnost na smučiščih lahko naredili več.

Najbolj ranljiva skupina smučarjev so otroci in vsako leto se v smučarskih nesrečah v Sloveniji poškoduje za približno en avtobus otrok, opozarja slovenska policija. Med ugotovljenimi vzroki navajajo:

  • precenjevanje lastnih sposobnosti smučarja: utrujenost in pomanjkanje znanja ter
  • prevelika hitrost smučanja.

 

Smučarski bonton za manj smučarskih nesreč

Preden se poženete po belih strminah, ne pozabite obnoviti pravil obnašanja na smučišču, ki jih zapoveduje FIS-ov smučarski bonton. Za varnost pri smuki zato:

  • prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežnim in vremenskim razmeram, pa tudi samim lastnostim smučišča ter gostoti prometa na njem,
  • bodite posebej pozorni na otroke in novince (smučarje ali deskarje),
  • upoštevajte označbe na smučišču,
  • ne prehitevajte smučarja, če mu s tem odvzamete prostor za vsa njegova gibanja,
  • ne uživajte alkohola, saj je to neodgovorno in nevarno za vse udeležence.

 

Kaj imata skupnega zavarovanje doma in smuka?

Vsaj eno stvar! A počasi, začnimo na začetku.

Če se na smuko odpravljate v tujino, nikakor ne morete mimo zavarovanja za tujino z asistenco. To vam bo nudilo pomoč ob poškodbi na smučišču oziroma če zbolite, vključite pa lahko tudi vrsto drugih kritij, npr. za prtljago ali kreditne kartice.

A pogosto pozabljamo, da smo na smučišču lahko tudi mi tisti, ki zaradi malomarnosti oziroma neprevidnosti povzročimo nesrečo in za svoje dejanje na koncu lahko tudi odškodninsko odgovarjamo. To je na svoji koži občutila tudi Vesna iz Kranja, ki se je z družino odpravila na smučanje v Italijo. Vesno je iz stiske rešilo prav zavarovanje doma.  

Varnost, ki jo je Vesni nudilo zavetje doma

Otroka sta komaj čakala, da sive mestne ulice zamenjata za sonce, naravo in sneg. Vesna jima je to seveda privoščila, vendar ju je želela imeti na vsak način vedno na očeh. In ko sta že kar dobro vijugala po strmini, je bila manj pozorna na svojo pot. Zaletela se je v drugega starejšega smučarja in ga hudo poškodovala. Poškodovani smučar je od nje preko svojega odvetnika kasneje zahteval odškodnino v višini 18.000 evrov. Če bi jo morala poravnati sama, bi njo in njeno družino to močno prizadelo.

K sreči je imela Vesna za svoje dvosobno stanovanje sklenjeno zavarovanje Paket Dom, v katerem je imela vključeno tudi zavarovanje odgovornosti zasebnika, zato je škodo, za katero je bila Vesna odgovorna, namesto nje oškodovancu poravnala zavarovalnica. To je tisto, kar imata skupnega zavarovanje doma in varnost na smučišču.

Vesna je vedela, da zavarovanje doma ne krije le škode na objektu ali na osebni lastnini. V resnici lahko tovrstni zavarovalni paketi krijejo tudi različne odgovornosti za telesne poškodbe ali poškodovanje stvari, za kar vi ali drugi vaši družinski člani odškodninsko odgovarjate drugim ljudem.

Ker je Vesna pri sklenitvi zavarovanja poskrbela tudi za kritje odgovornosti zavarovanca za škode pri ukvarjanju s športom (zavarovanje odgovornosti zasebnika), je zavarovalnica izplačala 18.000 evrov odškodnine.

👉  Preberite še Majino izkušnjo po zlomu zapestja na smučišču v Avstriji.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Če za letošnjo zimo načrtujete smučarske počitnice ali izlete, ne pozabite preveriti, če imate na svoji polici zavarovanja doma vključeno tudi kritje iz naslova zavarovanja odgovornosti zasebnika.

Če se opravljate na smučanje v Italijo, pa nikar ne pozabite tudi na potrdilo o zavarovanju odgovornosti, preden se boste spustili po belih strminah. V primeru nesreče boste potrdilo potrebovali, čeprav nekateri smučarji poročajo tudi, da je zadoščala številka police. Takšno zavarovanje je na smučiščih v Italiji namreč obvezno.

 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Preberite več