NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.06.2014 | 2 min branja | Dom

5 nasvetov za večjo varnost v novem domu

Nakup novega doma, pa naj bo to stanovanje ali hiša, je eden večjih življenjskih dogodkov. Da ne bo zaznamovan z grenkim priokusom, se že ob nakupu prepričajte, da vam nepridipravi ne bodo mogli škoditi.

Kaj je dobro narediti takoj, ko se vselite (ali še prej), da preprečite krajo vašega premoženja?  

1. Zamenjajte ključavnice

Nikoli ne morete zares vedeti, koliko ljudi ima ključe, ki odpirajo vaša vhodna vrata, niti pri nakupu nove nepremičnine. Vsi, ki so sodelovali pri gradnji hiše, in vsi, ki so jo prodajali, jih najverjetneje imajo. Ni nujno, da jih ne bodo nikoli uporabili. Takoj po nakupu torej zamenjajte ključavnice na vseh vratih in tudi morebitne kode za odpiranje vrat. 

2. Zaščitite dragocenosti

Najprej razporedite dragocenosti po vrednosti. Brez katerih absolutno ne morete? Nanje napišite svoje ime (če se da, naj bo napis trajen). Fotografirajte jih in shranite račune. 

Če boste naredili vse, da bo kasnejše dokazovanje lastništva lažje, bodo v primeru kraje uradni postopki veliko hitrejši in enostavnejši. Če policija namreč najde kaj od tega, je precej bolj jasno, komu najdeno pripada. Poleg tega s fotografijami lahko zavarovalnici dokažete, v kakšnem stanju so bili predmeti, ko ste se vselili. 

3. Vgradite varnostni sistem

Vgradnja varnostnega sistema je nekaj, česar se morate lotiti čim prej, po možnosti še preden prvič prenočite v novem domu. Če ste imeli varnostni sistem že v prejšnjem domovanju, ga lahko samo preselite v novega. 

Če ga še nimate, si ga pa le omislite. Varnostni sistemi niso zgolj alarmi, pač pa tudi opozorilni znaki, luči in videokamere, ponujajo pa tudi druge možnosti. Ugotovite, kaj vam najbolj ustreza in s čim se počutite najvarnejši. Povrh vsega pa vam mnoge zavarovalnice - tudi Adriatic Slovenica - nudimo popust, če imate vgrajen varnostni sistem. 

4. Preverite ograjo

Če ste se preselili v hišo in imate ograjen vrt, preverite ograjo, ali so kje luknje oziroma mesta, kjer je ograja razrahljana. Redno jo vzdržujte! To bo preprečilo neželene obiske na vrtu, obenem pa tudi otroci in vaši ljubljenčki med igro ne bodo mogli zatavati na cesto. Enako velja za vrtna vrata – tudi ta morajo delovati brezhibno. 

5. Spoznajte sosede

Spoznavanje novih sosedov ni samo vljudno, pač pa predstavlja tudi enega od varnostnih ukrepov. Ponudite jim pomoč, če je prilika za to, in vzpostavite prijateljski odnos. Če bodo odnosi dobri, bodo brez težav pogledali, kaj se dogaja okoli vaše hiše ali stanovanja, ko vas ni doma, enako pa lahko tudi vi storite za njih. 

Seveda pa veliko šteje tudi celovito zavarovanje za dom – Dom AS. Preverite, čemu vse je namenjeno izplačilo zavarovalnine in presenečeni boste, da zavarovanje doma vključuje tudi kritje stroškov odgovornosti za na primer nesrečo na smučišču v tujini, ki jo nenamerno povzročite. 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več