Varna točka

 

POD OKRILJEM LEVA

Svet, ki v njem živimo, nas vsak dan znova sooča z dogodki, situacijami in razmerami, ki so lahko zelo stresni. Z njimi se težko spopadamo in jih rešujemo odrasli, še toliko bolj pa prizadenejo otroke. Ti so v svojih stiskah velikokrat zelo osamljeni in izgubljeni, nimajo se komu potožiti, morda se o problemu, ki ga imajo, bojijo spregovoriti, se sramujejo, ali pa se jim čisto nepričakovano zgodi kaj neprijetnega, hudega in se prestrašijo. Ustrezna pomoč odraslega otroku ali mladostniku v stiski je takrat izjemnega pomena.

Kam se lahko zateče otrok ali mladostnik v stiski?

Unicef Slovenija izvaja od leta 2003 v Sloveniji projekt Varnih točk. Varne točke so različni javni prostori, kamor se lahko zatečejo otroci in mladostniki, ki se znajdejo v težavah. V Varnih točkah se nahajajo ljudje, ki so prostovoljno pripravljeni pomagati otrokom v stiski. Z otrokom se pogovorijo, mu svetujejo in pomagajo pri reševanju problema. V Varne točke, ki so označene s posebno nalepko, se otroci lahko zatečejo po kakršnokoli pomoč, če gre za zlorabo, če so žrtve medvrstniškega nasilja, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, ne morejo priti domov, ker so izgubili ključe ali ne morejo priti v stik s starši.

V projekt Varnih točk se je vključila tudi zavarovalnica Generali. Zaposleni v Generalijevih poslovalnicah v regijskih središčih so prostovoljci, ki sodelujejo v Unicefovem projektu in imajo vsa navodila, kako je treba ravnati v primeru, ko se v Varno točko zateče otrok v stiski. Imajo tudi seznam uporabnih kontaktov, ki bodo v pomoč pri reševanju problema in bližnjica do strokovne pomoči.