Zavarujte se pred prehladom!

Kako preprečiti, da vas ne ujame prehlad

Statistični podatki kažejo, da se odrasli povprečno dva do trikrat letno spopadamo s prehladom. Ta številka se pri otrocih, ki so manj odporni kot odrasli, lahko močno poveča. Kljub temu, da danes prehlad ni več tako nevaren kot je bil včasih, še vedno predstavlja veliko nadlogo. Da se ga popolnoma znebimo in rešimo, potrebujemo vsaj deset dni. Občutek slabosti in šibkosti pa nas lahko spremlja še nekaj dni. Kaj torej lahko storimo, da se mu izognemo?

1. Ne manimo si oči in nosu. Virusi so prisotni povsod, še posebej tam, kjer je velika frekvenca ljudi. Po vsaki uporabi javnega prevoza, po vsakem rokovanju in prijemanju kljuk, si moramo nujno dobro umiti roke. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje prenesemo z rokami na nosno ali očesno veznico. Na predmetih, kot so npr. svinčniki, knjige, skodelice oziroma kozarci, virusi preživijo celo nekaj ur.

2. Ostanimo doma čez vikend in si spočijmo. Mnoge raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanca lahko prispeva k večjemu stresu, ta pa slabo vpliva na naš imunski sistem. Tako hitro postanemo veliko bolj dovzetni in občutljivi za prehladna in bolezenska obolenja. Pomembno pa je tudi, da nam je toplo. Če imamo hladni nosnici, naš imunski sistem ne mora delovati optimalno.  Zdaj imamo popoln izgovor za dolgo toplo poležavanje na sobotno jutro.

3. Zelo pomaga para, ki bo ohranila nosnici čisti in topli. Pripravimo si posodo vrele vode, ki ji lahko dodamo nekaj kapljic evkaliptusovega olja. Pokrijemo se z brisačo in globoko dihamo paro. To nam bo močno pomagalo pri zamašenem nosu. Druga možnost je vroča parna kopel, ki nas bo hkrati tudi sprostila. 

___________________________________________________________________________________________________________

Ali ste vedeli?

Osebe, ki so prebolele prehlad, izločajo viruse različno dolgo – od štiri dni do tri tedne. Otroci jih izločajo dlje kot odrasli.

Pomemben je nos! Nos prefiltrira približno šest litrov zraka na minuto. Očiščevalni mehanizmi v nosu so zelo učinkoviti pri odstranjevanju različnih tujkov, ki jih vdihnemo z zrakom, žal pa niso učinkoviti pri odstranjevanju virusov. Že en sam virus lahko povzroči okužbo. Simptomi, ki spremljajo prehlad, se pojavijo po 10 do 12 urah. Najmočneje so izraženi po 36 do 72 urah.

Šal in kapa pomagata preprečiti okužbe s prehladnimi virusi. Šal vzdržuje nekoliko višjo telesno temperaturo v nosu, ki za viruse ni ugodna. Ti se najraje razmnožujejo pri 33 do 34 °C.

Prehlada ne povzroča prepih, niti hladen zrak. Prehlad povzročajo virusi, hladen zrak le zmanjša učinkovitost delovanja imunskega sistema in poveča možnost za okužbo z virusi.

Uporaba sobnih vlažilcev pomaga preprečiti prehlad. Virusi namreč v vlažnem okolju preživijo manj časa.

Hladne noge povečujejo možnost za prehlad. Strokovnjaki so ugotovili, da se prehlad pojavil pogosteje, če nas zebe v noge. Ohladitev kateregakoli dela telesa namreč upočasni pretok krvi v nosni sluznici. Tu se najpogosteje izgublja telesna toplota, zato lahko oslabi tudi naša obramba proti virusi.

___________________________________________________________________________________________________________

4. Pijmo topel čaj. Topel čaj, limona, med in ingver. To je zmagovalna kombinacija pred prehladom. Ne pomaga le pri nedelujočih sinusih, temveč tudi pri suhemu kašlju, ki je prvi simptom prehlada. 

5. Skuhajmo piščančjo juho. Piščančja juha resnično pomaga - lajša vnetja, poveča hidracijo in se uspešno bori proti zamašenemu nosu. 

6. Pripravimo si zalogo ameriškega slamnika – echinacea. Ko bomo začutili prehlad, si lahko pripravimo čaj iz te čudežne cvetlice. Ta naj bi pomagal pri krepitvi imunskega sistema.

7. Zdrav duh v zdravem telesu. Tako zdrava prehrana in kot tudi redna vadba močno prispevata k dobremu splošnemu počutju in zdravemu imunskemu sistemu. Generalijevi zavarovanci pri naših poslovnih partnerjih številne finančne ugodnosti in popuste lahko koristite tudi za vzdrževanje vaše telesne kondicije. Preverite v našem katalogu ugodnosti in popustov! >>

V zimskem času več časa preživimo v zaprtih prostorih, kar še dodatno prispeva k širjenju prehladov in drugih bolezni. Zato je za počitnice v tujini priporočljivo skleniti turistično zavarovanje, ki krije stroške obiska zdravnika in stroške nakupa zdravniško predpisanih zdravil, na voljo pa vam je tudi pomoč v slovenskem jeziku 24 ur na dan, vse dni v letu in kjerkoli po svetu.

Upamo, da boste z našimi nasveti ohranili imunski sistem v »najboljši formi«. Želimo vam zdravo zimo, polno zadovoljnih trenutkov! 

__