Skriti kotički Slovenije

Namigi, da bodo zadnji sončni in topli dnevi še dolgo ostali v vašem spominu.

»Kam pa gremo danes?« ALI »Kaj pa bomo danes počeli?«
Se tudi vam pogosto po glavi porajajo takšna ali podobna vprašanja? Se vam je že zgodilo, da je končno prišel težko pričakovan vikend, vi pa ste obsedeli doma, ker vam je zmanjkalo idej za izlete? 
Zadnje proste poletne dni namreč velja dobro izkoristiti in si nabrati moči za zadovoljne jesenske dni.  Slovenija je bogata dežela naravnih lepot. Premore mnoge skrite kotičke, na katere velikokrat povsem pozabimo. In večina teh kotičkov se skriva na »dosegu vaše roke« ali noge. 

Tu pred vami je nekaj koristnih namigov, kako čim bolj izkoristiti prosti čas.

• Kljub temu, da Slovenija ni najbolj vodnata država sveta, premore mnoga jezera, reke, potoke in slapove. V zadnjih vročih poletnih dneh je obisk jezera ali naravnega rečnega kopališča odlična izbira. Ne le, da vas skok v vodo prijetno osveži, s svojimi naravnimi lepotami in prelepimi barvami vode pričarajo pravi »balzam za oči«. Hvaležni vam bodo tako vaši najmlajši, kot tudi štirinožne prijatelje. Zagotovo se tudi v vaši bližini nahaja kak osvežujoč in varen vodni vir. 

Naša dežela se ponaša z mnogimi zanimivimi grički in hribi ter nekoliko višjimi gorami. Medtem, ko boste vi na vrhu nagrajeni s čudovitimi razgledi, bodo lahko tistim malo mlajšim pot popestrile različne živali in pisani travniki. Na vrhu se običajno lahko v planinski koči okrepčate tudi s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, da si povrnete energijo za povratek. Ste že osvojili vrh vam najbližjega »hriba« s planinsko postojanko? 

• Za tiste, ki bi želeli preživeti svoj prosti dan nekoliko bolj ležerno, denimo s knjigo v roki in reševanjem križank ali igranjem kart, vam obisk na naši mali, a prelepi obali ne uide. Sprehod po plaži, ohladitev v morju, za sladkosnede pa tudi zaslužena kepica sladoleda, lahko postane popoln zaključek tedna.

• Razgibanost Slovenije nam omogoča, da prav vsak lahko najde nekaj zase. Tudi kolesarski ljubitelji. Ravnine v osrednji Sloveniji in gričevja na vzhodni strani so kot nalašč za kolesarske podvige. Vaša pot bo postala pravljična med barvitimi travniki in vinogradi ter majhnimi starimi vasicami, na kolesu pa vas bo hladil rahel vetrič. Odločate se lahko za vrtenje pedalov po kolesarskih stezah ali se prepustite adrenalinu gorskega kolesarjenja ob vožnji po hribu navzdol. 

• Naravnost idealen dan preživet z vašimi najbližjimi lahko predstavljajo tudi zanimivi vintgarji ali soteske. Tu boste našli vse na enem mestu – osvežitev in sprostitev. S seboj  le vzemite  nekaj malega za pod zob. Lačni namreč lahko postanete tudi ob sproščeni hoji v senci velikih dreves.  

Povsem svet zase je kraški podzemni svet. Je zelo bogat in venomer spreminjajoč. Je svet, ki ga ne poznamo najbolje, in zato še toliko bolj zanimiv. Lahko pa je tudi zelo poučen. Nanizali smo le nekaj idej, kako vam zadnji poletni dnevi še dolgo lahko ostanejo v vašem spominu. Za karkoli se boste odločili, nikoli ne pozabite na potrebno varnost na licu mesta, za preventivo pa lahko poskrbimo pri nas - z osebnimi oziroma nezgodnimi zavarovanji. 

Naj bodo vaši prosti dnevi tako razgibani kot je razgibana naša Slovenija!

__