Naj bo vaša poroka brez stresa in kredita!

Do sanjske poroke tudi z nizkim budžetom

Načrtovanje poroke je zabavno, a zelo stresno in odgovorno opravilo. Skoraj tako kot poroka sama. Zelo pomembno je, da pri tem uživamo, še pomembneje pa, da stroške težko pričakovanega dogodka »prizemljimo« na realno raven. Pravzaprav so »naredi si sam« poroke lahko veliko bolj osebne, kar bo ta poseben dan naredi še toliko bolj čaroben. Kako s skromnejšim budžetom narediti kar največ, pa odkrivamo v naslednjih desetih namigih:

1.    Poročna obleka
Cena nove poročne obleke je lahko zelo visoka, zato je dobro razmisliti o najemu ali nakupu rabljene poročne obleke. Navsezadnje je poroka le enkraten dogodek in nemalokrat je poročna obleka v uporabi zgolj en sam dan. Lahko razmislite tudi o nekoliko bolj »uporabni«, ne tradicionalni poročni obleki, ki jo boste oblekli še ob drugih priložnostih - torej več kot zgolj enkrat.

»Še dobro, da se ne poročite pri nas,« pa nas tolažijo Kitajci. Tam se namreč nevesta tradicionalno namesto v eni, pojavi v kar treh poročnih opravah.

2.    Obleke za družice
Bodoče neveste POZOR! Izognite se poročnim trgovinam! Enako lepe in kakovostne obleke za družice je mogoče veliko ceneje kupiti tudi v običajnih trgovinah z oblačili. Še bolje pa je, če se držite načela preprostosti in poleg dodate še kanček kreativnosti: Družicam priporočite barvo, obliko in dolžino obleke, ki si jo potem kupijo same. Pred nakupom se lahko še dokončno posvetujejo z vami, obleko pa bodo lahko uporabile še za druge podobne in jubilejne dogodke.

3.    Vabila
Živimo v digitalnem svetu. Ljudje danes največkrat komuniciramo elektronsko, z različnimi orodji - od mobilnih aplikacij, do različnih spletnih storitev. Zato lahko rečemo, da so ob vseh tehnoloških inovacijah tudi papir in s tem klasična papirnata vabila skorajda že stvar preteklosti. Veliko uporabnih oblikovnih predlog za vabila tako lahko najdete na spletni strani Canva, kjer sami lahko oblikujete zelo osebno vabilo. Ko je izdelano, pa ga lahko zelo preprosto, kar prek elektronske pošte ali s pomočjo orodja PaperlessPost in podobnimi, pošljete povabljenim.

V kolikor ste za klasiko, vabila lahko napišete sami, dobesedno lastnoročno. Če pa se odločite, da vam bo pomagal tiskar, izberite cenejšo, manjšo lokalno tiskarno, ki se lahko prilagodi tudi časovno.

4.    Hrana in pijača
Pri hrani in pijači si moramo odgovoriti le na dve vprašanji: ali res lahko ponudimo tudi samo vegetarijansko poročno kosilo ali večerjo in ali je poroka res lahko zabavna brez alkoholnih pijač? Odgovor se glasi: lahko in lahko. Ob tem velja izpostaviti, da namesto klasične sladice po obroku lahko ponudite kar poročno torto. V kolikor pa se sladicam na poroki ne želite odreči, jih lahko napečete tudi sami, pri čemer vam lahko pomagajo vaši bližnji sorodniki in prijatelji. Če pa tisti stric iz drugega kolena nikakor ne more brez alkohola, potem prinesite svojo pijačo, ki ste jo kupili v lokalnem supermarketu. Že s tem boste stroške hrane in pijače močno znižali. Da je najceneje, če sta poročno kosilo ali večerja samopostrežna, pa verjetno ni potrebno posebej izpostavljati. Cenovno prijazen je lahko tudi »poročni piknik«.

5.    Torta in rože
Kupiti rože in torto ali ne kupiti? Ne kupiti. Zberite družino in prijatelje in naberite travniške cvetlice. Lahko pa poprosite tudi mamo, babico, prijateljico da vam odprejo vrata do svojega vrta – tudi tam se bodo zagotovo našle lepe barvite cvetoče rastline. Vendarle pa jim vašo prošnjo zaupajte dovolj zgodaj, še pred pomladnim časom, ko se cvetlice posejejo ali posadijo. Prepričani smo, da vam bodo bližnji z veseljem pomagali. Če ste spretni pri peki, lahko poskusite tudi takole:
______________________________________________________________________________________________________________
Poročna torta Meghan & Harry
Biskvit: 6 jajc, 210 g kristalnega sladkorja, 100 ml bezgovega sirupa, 300 g moke, 12 g pecilnega praška, 200 g stopljenega masla.
Krema: 350 g sira maskarpone, 70 g sladkorja v prahu, 200 g grškega jogurta, 300 ml sladke smetane, 215 ml bezgovega sirupa, 1,5 vrečke želatine v prahu (zmes, ko se želatina v vodi napne, mora imeti 60 g), Limonin žele: 1,5 dl limoninega soka, kapljica rumenega barvila, 3 g agarja, 5 g želina 1:1 (ali pektina), 50 g sladkorja.
Priprava: jajca stepemo in med tem dodajamo sladkor. Ko nastane bogata pena, prilijemo še sirup. Nato dodamo moko s pecilnim praškom, povsem na koncu pa dodamo še maslo sobne temperature. Pečemo na 170 stopinjah približno 50 minut. Biskvit popolnoma ohladimo in razrežemo na tri plasti.
Krema: Vse sestavine zmešamo, na koncu prilijemo še želatino. Takrat se krema malce razredči, saj je želatina topla, a ni s tem nič narobe.
Sestavljanje torte: Biskvit navlažimo z mešanico vode in bezgovega sirupa ter premažemo s polovico kreme. Postavimo ga v skrinjo za pol ure, da se strdi. Nato dodamo drugi biskvit, ga navlažimo in tanko namažemo s kremo (1 mm) in ponovno postavimo v skrinjo.
Med tem pripravimo žele: agar in želin zmešamo z dvema žlicama sladkorja ter ju dodamo limonovemu soku z malce jedilne barve. Zavremo in med mešanjem dodajamo še preostali sladkor. Kuhamo približno tri minute, nato odstavimo in počakamo, da se žele začne gostiti. Ko ni več vroč, ga prelijemo na torto in jo ponovno prestavimo v skrinjo za 5 do 10 min. Namažemo s preostankom kreme, zapremo z biskvitom in hladimo čez noč.
Če bomo torto kmalu pojedli, jo lahko premažemo le s stepeno smetano, če pa bo morala v hladilniku čakati dlje časa, priporočamo kremo iz sira maskarpone ali švicarsko masleno kremo. S cvetlicami okrasimo, preden torto postavimo na mizo.
_____________________________________________________________________________________________________________

6.    Slike in video
Poroka je neprecenljiv dogodek. Neprecenljivi pa so tudi tisti posebni trenutki, ki jih ujamemo v objektiv kamere. Fotoaparati na naših mobilnih telefonih se danes lahko kosajo že skoraj z vsakim profesionalnim fotoaparatom - zato namesto najemanja profesionalnega fotografa prosite kar kakšnega od vaših prijateljev, da se za en večer prelevi v to vlogo. In ker je “sharing is caring”, posnete fotografije in videe nato delite na družbenih omrežjih tudi s tistimi prijatelji, ki se »vašega« dne niso mogli udeležiti.

7.    Glasba
Znova vam bo tehnologija priskočila na pomoč. V svetu glasbe se namreč vse vrti okoli “streaminga”. Ponudniki kot so Apple, Google in Amazon imajo v svoji zbirki več kot 100 milijonov pesmi ter takšnih in drugačnih »songov« po izjemno nizki ceni. Skoraj gotovo je, da boste našli nekaj po vašem okusu, obenem pa se vam bo izpolnila tudi tista tiha želja: biti DJ vsaj za eno noč.

8.    Prostor
Tudi najem prostora predstavlja velik strošek. Mnoge lokacije imajo določene omejitve, zato je priporočljivo, da se z lastnikom prostora dobro pogovorite in ugotovite, ali vam posamezni prostor sploh ustreza. Vsekakor se pri tem splača investirati nekoliko več časa, saj boste le tako dobili tisto, kar si res želite. Ste dobro premislili, mogoče pa vam še najbolje ustreza domača »zelenica«?

9.    Gostje
Za svate lahko velja preprosto pravilo - povabite le vaše najbližje sorodnike in tiste prijatelje, ki vam največ pomenijo. Za vse ostale so na voljo Facebook, Instagram in druga družbena omrežja.

10.    Za konec
Jenny in Rob Somerville iz severne Karoline sta dokazala, da je cenovno dostopna “naredi si sam” poroka lahko prečudovita. Zanjo sta odštela le dobrih 1.500 dolarjev. Vrt za svojo hišo sta spremenila v idiličen prostor, okrašen s stvarmi, ki sta jih že imela doma, in tistimi, ki so jih prinesli njuna družina in prijatelji. Gostje so sedeli na »domačih« stolih, Jenny in Rob pa sta kot zakonca prvi ples sredi majhnega gozdička odplesala kar na preprogi, ki jo jima je posodil prijatelj. Na vprašanje kako to, da sta se odločila za takšno poroko, sta odgovorila: “Če vam je všeč tradicija, jo obdržite. Če ne, jo preskočite! Nikoli se ne počutiš bolj svobodnega in srečnega kot takrat, ko se odločiš, da boš stvari izpeljal po svoje in ne tako kot drugi mislijo, da bi moral.”

Varujte zadovoljne trenutke. Generali vam zavaruje ostalo.

__