Kranjska Gora, krasna gora

Kaj vse nudi največje slovensko zimskošportno središče?

Lepote Triglavskega narodnega parka so z razlogom opevali že umetniki prejšnjega tisočletja. In prav tam, na njegovem severnem robu, leži ta krasen kraj - Kranjska Gora. Velja za eno najbolj obiskanih zimskih destinacij v Sloveniji, navduši pa vas tudi v vseh preostalih letnih časih. Je odlično izhodišče za marsikatero aktivnost in izlet, ki vam bo omogočil popoln odklop od vsakdanjega urnika.  

____________________________________________________________________ Ali ste vedeli, da je bila Kranjska Gora razglašena za 1. NAJ turistično destinacijo 2017 po izboru revije Moje Finance? V tekmovanju je sodelovalo kar 212 občin iz vse Slovenije. 
_____________________________________________________________________  

Kaj nam nudi Kranjska Gora v zimskih mesecih?

1. Užitke na belih strminah. Lahko izbiramo med številnimi raznolikimi smučarskimi programi različnih tehničnih zahtevnosti. Prednost je tudi, da je med »vašim« hotelom in smučiščem le t.i. Snežna plaža – zato velja »Smuk z ležišča na smučišča…«.

2. Tekačev niti zima ne ustavi. Kranjska Gora v idealnih zimskih razmerah nudi kar 40 km skrbno vzdrževanih prog za tek na smučeh, začenši v samem mestnem središču. Snežna tekaška pot vodi tudi mimo izvira reke Save Dolinke – Zelencev, veličastnih skakalnic v Planici ter nato mimo Rateč in vse tja do italijanskega Trbiža.
________________________________________________________________________________________________________   Ali ste vedeli, da so Zelenci vse od leta 1992 naravni rezervat in so dom mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam?

Ali ste vedeli, da je na skrajnem zahodnem delu močvirja na dnu porozna jezerska kreda, ki neprestano prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov« in obarva zahodno jezero v značilno smaragdno zeleno barvo?

Ali ste vedeli, da Zelenci pozimi ne zamrznejo? Njihova stalna temperatura preko celega leta znaša približno 6°C. 
_________________________________________________________________________________________________________

3. Se tudi vi spominjate otroštva, ko smo s sanmi drveli po okoliških gričih? Otroka v sebi lahko prebudite tudi v Kranjski Gori, s sankanjem ali s krpljanjem. Pot vas bo v soju bakel popeljala po urejenih in osvetljenih sankaških progah. 

4. Ena izmed odličnih možnosti je tudi drsanje. Drsate lahko po umetnem drsališču v središču Kranjske Gore ali v Mojstrani pri smučišču. Lahko pa se odpravite malo dlje proti Vršiču, do umetnega jezera Jasna, ki se pozimi spremeni v naravno drsališče z najlepšo panoramo.  

5. Popoldne lahko preživite v največjem slovenskem Nordijskem centru Planica in začutite, kako v tej dolini pod Poncami občasno kot eno diha vsa Slovenija. Skakalnice, tekaške proge, razgledna ploščad, Planiški muzej. Vse to bo naredilo vaš dan še bolj pester. 

__________________________________________________________________________________________________________ Ali ste vedeli, da je Planica druga največja skakalnica na svetu in ponuja tudi najstrmejši »zipline« na svetu? Tu lahko doživite enkratne občutke slovenskih orlov in ostale svetovne skakalne elite. Spust po jeklenici bo dolg 566 metrov, dosegli pa boste hitrost do 90 km/h in preleteli planiško velikanko. 
__________________________________________________________________________________________________________    

6. Lahko se odpravite na dnevni izlet v gore. Kranjska Gora z okolišem se ponaša z več kot 100 km pohodniških poti, vse od najlažjih pa do resnih gorskih tur. Nadihajte se svežega gorskega zraka, naj vas očarajo občutek svobode, mogočna narava in prekrasni razgledi.

Po vseh športnih aktivnostih, se lahko pogrejete in okrepčate v Alpski vasici. Ne bo vas privabila le s svojo lepo podobo, temveč tudi z mamljivimi vonjavami pestre domače kulinarične izbire.

V Kranjsko Goro ste še posebej vabljeni v petek, 8. marca 2019, na že tradicionalni Grubin memorial in za vikend, 9. in 10. marca 2019, na Pokal Vitranc. Tako bomo v petek skupaj poskrbeli za dobrodelnost in prismučali pomoč nekomu, ki jo resnično potrebuje. Sobota in nedelja pa nam bosta postregla s snežnim spektaklom najboljših alpskih smučarjev sveta – in seveda stiskali bomo pesti za slovenske »alpince«.

Če se boste odločili za »raziskovanje« Kranjske Gore, boste zagotovo preživeli zanimive in aktivne počitnice. Narava vas nikakor ne bo razočarala! Prav tako pa ne razočarajte vi ter poskrbite za svojo lastno varnost in varnost vam ljubljenim oseb. Zato se še pravočasno preventivno nezgodno zavarujte!