Hladen odklop v dolini reke Soče

Sanjske počitnice v Bovcu za vse avanturiste

V času poletnih vročinskih valov prijata senca in hlad, slednji v najrazličnejših oblikah. V teh dneh, ko se bodo temperature tudi pri nas močno približale 40°C, bo hladna osvežitev prva misel marsikoga med nami. Smaragdna dolina reke Soče in Bovška kotlina je nudita v izobilju.

Še preden vas napotimo raziskovat in odkrivat naravne "hladne" lepote Trente in ostalega SZ dela Slovenije, priporočamo, da si preberete ključne nasvete, kako ravnati v času "peklenskih" temperatur!

Ali veste, da visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje ljudi, še posebej otrok in starejših ter oseb s kroničnimi obolenji in da so včasih lahko celo usodne?

Da nas ne doletijo posledice visokih temperatur ali celo toplotna izčrpanost ali toplotni udar:
1) se v času najhujše vročine zadržujmo v senci, športne aktivnosti izvajamo zjutraj in zvečer, ko temperature padejo;
2) uživajmo le lahko hrano in pijmo zadostno količino tekočine - še preden občutimo žejo. Pri tem bodite pozorni, kaj pijete: ledeno hladne pijače niso dobra izbira, saj lahko dražijo prebavila, medtem ko alkoholne pijače, kava in pravi čaj povečujejo izločanje vode, zato njihovo uživanje v tem času ni priporočljivo;
3) bivalne prostore zračimo ponoči in zjutraj, okna čez dan zapremo in steklene površine zastremo z žaluzijami;
4) na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračimo;
5) kljub visokim temperaturam v prostorih in avtomobilih ne pretiravamo s klimo;
6) če se odločimo za "hlajenje" v rekah in jezerih, pa pazimo, da v mrzlo vodo ne skačemo močno pregreti.

V kolikor se zgodi najhuje, je dobro poznati prve znake in znati pravilno ukrepati ->
Toplotna izčrpanost: močno znojenje, onemoglost, hladna in bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost in/ali bruhanje ter omotica so znaki, pri katerih moramo biti pozorni. Če jih opazimo, se umaknemo v hladnejše prostore, ležemo in razrahljamo oblačila, pijemo po požirkih, se aktivno hladimo z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja, če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščemo zdravniško pomoč.
Toplotni udar: prvi znaki, ki kažejo na toplotni udar so telesna temperatura nad 39°C, vroča in pordela koža, hiter in močan srčni utrip, lahko pride celo do motnje zavesti in krčev. Takrat moramo takoj poklicati 112, osebo umakniti v hladen prostor in jo pričeti hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo. Osebi z motnjo zavesti ne ponujamo tekočin!

Smaragdno reko in njeno dolino je že davnega leta 1879 opeval Simon Gregorčič, eden izmed največjih slovenskih pesnikov. Kako zelo pesem odmeva v naših ušesih še danes je dokaz, da se pri opisu njenih lepot ni motil. Prav je, da se v vročih dneh spomnimo nanjo in njeno okolico, ki je pravi raj za ljubitelje aktivnosti na prostem - od vodnih doživetji, pohodniških in kolesarskih aktivnosti do adrenalinskih podvigov.

1. Povprečna temperatura reke Soče je le 10,5°C.
Naj vas to nikar ne prestraši. V poletnih dneh, se tudi njena temperatura vsaj malenkost dvigne Soča nudi pravo ohladitev in mnoga vodna doživetja. Bolj ali manj mirna vožnja s kanuji, raftanje ali supanje so primerne družinske aktivnosti. Premagovanje vodnih brzic s kajakom ali rečnim bobom ter adrenalinsko soteskanje pa terjajo dodatno znanje in izkušnje. Ob vseh naštetih aktivnostih pa dodatna previdnost ne bo odveč. Zato priporočamo, da oblečete rešilne jopiče in čelade ter k sebi "na krov" vzamete lokalnega poznavalca terena in strokovnjaka vodnih aktivnosti. Pustite se podučiti in zavarovati svoje življenje.
______________________________________________________________________________________________________
POZOR! Člani GENERALI Cluba lahko naše popuste izkoristite tudi, če se odpravite Soči naproti:
- 20 do 30 % popusta za najem avtodoma;
- 10 % popusta ob nastanitvi v "Nebesih na zemlji";
- 15 % popusta na canyoning, rafting in kajak spust po reki Soči ter 5 evrov popusta za bungee jumping;
- ob nakupu pohodnih palic, badminton seta ali Toprovih oblačil za prosti čas. Več informacij dobite v katalogu ugodnosti in popustov ali na brezplačni tel. številki 080 70 77.

_______________________________________________________________________________________________________

2. Ali ste vedeli, da so Julijske Alpe in z njimi Bovec uvrščene na seznam svetovne dediščine UNESCO vse od leta 2003?
Zakaj, lahko preverite sami na številnih posoških poteh, na katerih bo vaš spremljevalec zagotovo vedno tudi hladen vetrič v laseh. Prevzela vas bo čudovita narava, magični razgledi ter občutek miru, zadovoljstva in svobode. Odpravite se denimo po Soški poti ali Poti miru, pohajkujte do Krnskega jezera ali Kriških podov - dolina Soče nudi raznolike, lahke, zmerne in težke pohodniške in kolesarske poti. Še prej izdelajte načrt poti ter poskrbite za vašo varnost v gorah.

3. V Bovcu se nahaja največji evropski zipline park. Obsega 10 jeklenic v dolžini 4 km. Kot nalašč za vse adrenalinske odvisnike. Poleg tega Bovec vsem drznim ponuja adrenalinski zalogaj, kjer boste izgubili tla pod nogami - skok s padalom in bungee jumping. Dozo sreče pa v Pustolovskem parku Bovec lahko priskrbite tudi vašim najmlajšim.

4. Ali ste vedeli, da se v okolici Bovca vsako leto zvrsti mnogo festivalov in dogodkov? Poletja so praktično polno zasedena. Zagotovo ste že slišali za GorA RockA, ki je priljubljena pri mladi generaciji in podprta s strani 250 prostovoljcev; za Metaldays, slovenski metalski glasbeni festival, in za Soča Outdoor Festival, ki želi ponuditi nepozaben "flow" v vodi in zraku ter na poteh in večernih plesnih zabavah. Zakaj letos ne bi v živo doživeli enega od njih?

5. V Posočju stoji tudi Hiša Franko, letos 38. najboljša restavracija na svetu. V njej ustvarja Ana Roš, ki je leta 2017 prejela naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu. Po dnevu, polnem različnih aktivnosti, si le privoščite prigrizek izpod njenih rok, a bodite pozorni - potrebna je predhodna rezervacija. Poleg tega se Soška dolina ponaša z dolgoletno kulinarično tradicijo - čompe in skuta, frika, kobariški štruklji in bovški krafi kot tudi sir Tolminc in bovški sir. Našli jih boste v vsaki dobri lokalni gostilni in na turističnih kmetijah. Prav nobena od naštetih jedi, vas ne bo razočarala.

Lepot Julijskih Alp ni prepoznal le Simon Gregorčič temveč tudi ustvarjalci filma Zgodbe iz Narnije. Ti so leta 2007ob Soči blizu Bovca posneli nekaj razburljivih prizorov filma Kralj Kaspijan. Še preden vas noge ponesejo v smer te čarobnosti, poskrbite za dobro nezgodno zavarovanje. Tako boste v aktivnih počitnicah vi in vaša družina lahko brezskrbni še bolj uživali.

Varujte zadovoljen trenutke. Mi vam v zavarujemo ostalo.

__