Vsi pretekli dogodki na enem mestu

Vse spletne dogodke, ki smo jih in jih še bomo pripravili za vas, smo zbrali na enem mestu.
Med zanimivimi vsebinami boste zagotovo našli tudi kaj zase. 

Pobrskajte med dogodki, ki ste jim morda spregledali in ne zamudite novih, ki jih bomo še dodali.

Vabljeni k ogledu!

Psihološke priprave na tekaško preizkušnjo

Med treningi za tekaško preizkušnjo ne pozabite tudi na psihološko pripravo, ki vam bo pomagala doseči zastavljene cilje. Kako najti motivacijo za dosledno treniranje? Kako na maratonu premagati tremo in vztrajati, ko postane težko?

Oglejte si posnetek spletnega dogodka s športno psihologinjo Andrejo Holsedl

Oglejte si posnetek

Prva pomoč poleti

Poletne dogodivščine poleg otroškega veselja lahko pripeljejo tudi do neljubih poškodb. Kako se pripraviti nanje, da bomo lahko otroku hitro in pravilno nudili pomoč in kaj ne sme manjkati v torbici prve pomoči?

Andreja Gerl je medicinska sestra, zaposlena v ambulanti za nujno medicinsko pomoč. Svoje znanje, kako v ključnih trenutkih priskočiti na pomoč pa deli tudi na družbenih omrežjih in delavnicah za starše.

Oglejte si posnetek

Življenje gibalno oviranih oseb

Katere so prve mislil, ko te zdravniki soočijo z dejstvom, da tvoje noge ne zmorejo več hoditi? Kako se z novo situacijo spoprimejo svojci in kako velika je njihova vloga? Kakšna je pot do ponovno aktivnega in izpopolnjujočega življenja?

Z nami bosta Petra Grabner, delovna terapevtka na URI Soča, in David Razboršek, ustanovitelj Zavoda VOZIM.

Oglejte si posnetek

Gore pozimi - kako poskrbeti za varno pot?

Zimski obisk gora z bleščečimi razgledi je posebno doživetje. Zaznamujejo pa ga tudi nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in posebne snežne razmere, zato zahteva skrbno pripravo in previdnost. Na kaj vse moramo biti pozorni, da bo obisk gora pozimi čim bolj varen?

Matjaž Šerkezi je gorski reševalec, alpinistični inštruktor in strokovni sodelavec PZS, ki navdušenje nad gorami prenaša na širšo javnost in pri tem nikoli ne pozabi na najpomembnejše – varnost.

Oglejte si posnetek

Zdrava prehrana pozimi

Pred vrati je zima in z njo večja izpostavljenost virusom in okužbam, zato je še bolj pomembno, da z zdravo prehrano okrepimo imunski sistem. Katera so tista živila, ki bodo telesu priskrbela obilico vitaminov in mineralov, nas ogrela in razveselila?

Lucija Volčanšek je licencirana prehranska svetovalka, ki svojim strankam svetuje o njihovih prehranskih potrebah in jim pomaga na poti do osvojitve novih navad zdravega prehranjevanja. 

Oglejte si posnetek

Poškodbe pri rekreativnem športu

Redna telesna aktivnost ob vseh dobrih učinkih velikokrat prinese tudi neprijetne občutke, bolečine in poškodbe. Kako lahko svoje telo ustrezno pripravimo na športno aktivnost, da se jim čim bolj uspešno izognemo in kako ravnati, če začutimo, da smo se poškodovali?

Zdravnik specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine dr. Martin Zorko se ukvarja z zdravjem gibalnega sistema. Poleg ambulantnega dela pa je aktiven tudi v športu in je bil večkrat uradni zdravnik slovenske reprezentance.

Oglejte si posnetek

Varčna vožnja - Prijazna denarnici in okolju

Ste vedeli, da lahko z upoštevanjem pravil varčne vožnje prevozimo tudi do 20 % daljšo pot ter pri tem prihranimo kar nekaj denarja. Kaj najbolj vpliva na porabo goriva, katere so najpogostejše napake, je vožnja s tempomatom bolj varčna, kaj pa vpliv pnevmatik?

Inštruktor varne vožnje na AMZS, Danijel Granda, dnevno predaja praktična znanja, ki udeležencem izobraževanj pomagajo na poti k čim bolj varni, varčni in prijetni vožnji. Z veseljem pa bo odgovoril tudi na vaša vprašanja.

Oglejte si posnetek

Nahranjen dojenček - srečen dojenček

Eden najpogostejših izzivov na začetku starševstva je zagotovo hranjenje dojenčka. V želji, da bo dojenček pridobival na teži, bil priskrbljen s potrebnimi hranili in zadovoljen, se marsikatera mama sreča z dvomi in skrbmi.

Odgovore bosta z nami delili Nastja Pavel, znana tudi kot ''moja babica'', diplomirana babica z večletnimi izkušnjami in Barbi Završnik, mamica, ustvarjalka programa za starše Pikarije in vplivnica. 

Oglejte si posnetek

Plovba med tehnologijo in spretnostjo

Pomorska nezgoda se lahko pripeti tudi najbolj izkušenim voznikom plovil. Razburkano morje, presenetljiva plitvina, okvara na plovilu ali trk lahko povzročijo škodo na plovilu in v nekaterih primerih tudi potopitev plovila. 

S strokovnjakoma iz podjetja BRS Boat, Ernestom Kapeljem in Aleksandrom Valenčičem, in jadralcem Andražem Guličem smo govorili o dveh neljubih pripetljajih, požaru in vdoru vode, ter kako ju preprečiti. 

 

Oglejte si posnetek

Od semena do sadike

Da nas bo vrt razveselil z zdravim in obilnim pridelkom je potrebnih kar nekaj dejavnikov. Izbira zdrave sadike je eden izmed njih, če se odločimo, da bomo sadiko vzgojili sami iz semena, pa je potrebno še nekoliko več veščin. 

Oglejte si posnetek spletnega dogodka Od semena do sadike, kjer sta nam strokovnjaka Matjaž Mastnak in Jernej Hrustel iz Arboretuma Volčji Potok predstavila pomembne napotke za vzgojo sadike in nakup zdrave sadike.

Oglejte si posnetek

Psihoterapija - pogovor, ki zdravi

Slaba samopodoba, čustvene težave in stiske, tesnoba, stres, izguba motivacije, težave v medosebnih odnosih je le nekaj težav, pri katerih si lahko pomagamo s psihoterapijo. Kako prepoznati težave, kje poiskati pomoč in kako nam lahko pomaga obisk psihoterapevta? 

Odgovore smo poiskali z mag. Miranom Možino, psihiatrom in psihoterapevtom in Žigo Hladnikom, dr. med. specialistom družinske medicine.

Oglejte si posnetek

Krčne žile - od simptomov do končne rešitve težav

Krčne žile poleg neprijetnega videza povzročajo tudi druge nevšečnosti, kot je otekanje gležnjev in goleni ter občutek težkih in utrujenih nog. S časom pa lahko vodijo tudi do hudih zdravstvenih težav. Kaj so krčne žile, kako jih prepoznati in si pomagati ter preprečiti hujši razvoj bolezni? 

Odgovore nam je predstavila zdravnica Tamara Klarić, specialistka splošne kirurgije, ki ima bogate izkušnje v ultrazvočni diagnostiki venskega sistema nog in opravljanju endovenskih laserskih operacij. 

Oglejte si posnetek

Življenje s covid-om - kako naprej?

Novi koronavirus je med nami že več kot poldrugo leto in strokovnjaki z vsakim mesecem spoznavajo več obrazov bolezni. Katera so najnovejša spoznanja, kakšne so posledice, ki jih nekateri občutijo še mesece po okužbi in kaj lahko naredimo, da zaščitimo svoje zdravje?

Doc. dr. Aleš Rozman je pulmolog in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Njegovo delo v zadnjem letu pa je v veliki meri namenjeno obvladovanju bolezni COVID-19

Oglejte si posnetek

Otroci v prometu - starši kot učitelji in zgled

Med šolskim letom se na cestah vsakodnevno srečuje več tisoč avtomobilistov in otrok, ki so na poti v šolo. Čeprav smo vozniki tisti, ki moramo biti kot močnejši udeleženci v prometu najbolj previdni, je pomembno, da na varno udeležbo pripravimo tudi otroke. Na kaj vse moramo biti pozorni, ko otroke učimo o prometni varnosti in kako smo starši in drugi odraslih najboljši zgled za njihovo varno udeležbo v prometu?

Robert Štaba je strokovnjak na področju varne mobilnosti in predsednik Zavoda Varna pot za pomoč in podporo žrtvam prometnih nesreč. Pod njegovim vodstvom zavod s preventivno-izobraževalnim delom širi sporočilo, da lahko prav vsi prispevamo k varni mobilnosti.

Oglejte si posnetek

Naša koža - kako poskrbimo, da bo dolgo zdrava

Poleti, ko nas je sonce že vabilo, da razgalimo kožo, smo se pogovarjali o tem, kako bi morali pomisliti tudi na to, kdaj bi morali kožo razgaliti tudi pred dermatologom. Izpostavljanja soncu je namreč hitro preveč in koži škodi. Spraševali smo se seveda tudi, kako lahko zaščitimo občutljivo kožo v času, ko je kožni rak med najpogostejšimi oblikami raka na svetu.

Zdravnici specialistki Ana Slana in Tamara Klarić iz Ambulante ZDRAVJE sta v spletnem pogovoru pomagali z nasveti o tem, kaj lahko storimo sami, da bo naša koža dolgo zdrava, kako zaščititi nežno otroško kožo in kako paziti na morebitne sumljive spremembe ter kdaj je nujno, da obiščete dermatologa.

Oglejte si posnetek

Otroška trma – izziv ali sporočilo?

Eden najpogostejših izzivov staršev malčkov je otroška trma. Kaj storiti, ko se otrok zoperstavi željam staršev in zakaj se to sploh zgodi? Včasih je pomembno razumeti, kaj se v mali glavici dogaja ob odzivu, ki ga starši razumemo kot trmo. 

 
Predavateljica Barbara Završnik v svojem spletnem programu Pikarije ustvarja vsebine, ki staršem pomagajo razumeti in podpirati razvoj njihovega dojenčka. Njeni nasveti so praktični in podkrepljeni s podatki iz strokovnih raziskav. Verjame, da srečni otroci odraščajo tam, kjer starševstvo temelji na razumevanju otroka.

Oglejte si posnetek

Je le klic dovolj? Nasvet splošnega zdravnika, ko ga potrebujete

Kaj storimo, ko se počutimo slabo? Morali bi poklicati svojega splošnega zdravnika. A ko telefoni zvonijo v prazno, včasih preprosto čakamo, da bo težava minila, ali se celo odločimo za »posvet z dr. Googlom«. Katere možnosti lahko izkoristimo, da pridemo do nasveta zdravnika družinske medicine?

Žiga Hladnik, dr. med. je specialist družinske medicine, bo predstavil kako lahko zdravnik pomaga tudi na daljavo, po telefonu ali video klicu in kako lahko na daljavo spremlja tudi pacientovo stanje.

 

Oglejte si posnetek

Virusi za radovedne;
razvoj testov in cepiv

S predavateljico dr. Ajdo Taler-Verčič bomo raziskovali razvoj in testiranje cepiv pripravljenih na različne načine. Predavanje pripravljamo z namenom, da vam olajšamo spremljanje dnevnih novic, saj bomo govorili o cepivih proti COVID-19, ter da se boste na koncu lahko sami odločili, kaj menite o cepivih.

Dr. Ajda Taler-Verčič je doktorica biokemije. Ukvarja se s proteini (beljakovinami), ki sestavljajo vsa živa bitja; rastline, živali ter viruse. Verjame, da nam razumevanje procesov v našem telesu pomaga odgovorno sprejemati odločitve o preventivi in zdravljenju.

Poglejte predavanje

USKLAJEVANJE ZASEBNEGA IN POKLICNEGA ŽIVLJENJA: MED TEORIJO IN PRAKSO

Pandemija je pokazala je, da delo na daljavo omogoča več delovnih mest kot smo si predstavljali. A takšna oblika dela lahko zabriše mejo med službenim in zasebnim, vodi v stres, preobremenjenost in izgorelost. Raziskovali bomo, kako se tem pastem izogniti in najti pravo ravnovesje.

Dr. Sonja Robnik je sociologinja, ki se vso svojo delovno in znanstveno kariero ukvarja z različnimi vidiki odnosov in verjame, da so dobre možnosti usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja nujna sestavina kakovostnih delovnih okolij.

POGLEJTE PREDAVANJE

ŽIVLJENJE V LUČI OTROŠTVA - POMEN NEGE IN OKOLJA V PRVIH 6 LETIH OTROKOVEGA ŽIVLJENJA

Prvih šest let življenja je ključnih za rast in razvoj otroka ter potencial v odrasli dobi. Otroci iz ranljivejših družin so žal pogosto prikrajšani za spodbudno okolje. V pogovoru bomo raziskovali ključne sestavine za optimalen razvoj otroka v prvih šestih lestih in kdaj je nujno, da družine poiščejo pomoč – ter kje jo lahko dobijo.

V spletnem pogovoru bodo sodelovale Anita Ogulin (ZPM Ljubljana Moste-Polje), Monika Erjavec Bizjak (ZPM Ljubljana Moste-Polje), Beti Žibret in Eva Zorko (THSN).

Oglejte si posnetek

JESENSKA VOŽNJA – VARNA V VSEH VREMENSKIH RAZMERAH

Megla, mokro cestišče ali blato nas lahko jeseni neprijetno presenetijo na cesti. V takih trenutkih odigrajo najpomembnejšo vlogo naše vozniške izkušnje. Kako pravilno reagirati in zagotoviti varnost takrat, ko se zgodi nepričakovano?

Manuel Pungertnik je inštruktor varne vožnje v Centru varne vožnje na Vranskem, učitelj vožnje ter vodja AMZS Šole vožnje. Z aktivnim prenosom znanja skrbi za večjo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.

Oglejte si posnetek

URGENCA ZA LAIKE, KI REŠUJE ŽIVLJENJA

Bi znali pomagati, če bi nekdo vpričo vas doživel zastoj srca? Zaradi pomanjkanja znanja, veščin in spretnosti hitro lahko odreagiramo napačno. Pravilno ravnanje je v takih trenutkih izjemnega pomena, saj lahko z njim rešimo življenje. Tudi, če smo laiki.

Mateja Rehar je magistrica zdravstvene nege z bogatimi izkušnjami pri zdravstveni oskrbi kritično bolnih otrok. Zaposlena je v Pediatričnem urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje.

Oglejte si posnetek

PRIPRAVA STARŠEV IN OTROK NA NOVO ŠOLSKO LETO

Imate šoloobveznega otroka in ne veste, kako ga pravilno usmeriti k šolskim opravilom? Oglejte si predavanje Marka Juhanta, specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti.

Oglejte si posnetek

16. 7. 2020 - PROSTO POTAPLJANJE V GLOBINE MORJA

Na spletnem predavanju smo imeli priložnost prisluhniti aktualni svetovni prvakinji in rekorderki v potapljanju na vdih, Alenki Artnik, ki pa iz lastne izkušnje ve, da dotik dna pomeni le še pot navzgor. Iz prve roke smo spoznali, kaj je potapljanje na vdih, 7 nasvetov za varno in uspešno potapljanje ter kako se mentalno pripraviti na potop. Alenka Artnik je nanizala devet svetovnih rekordov, štiri naslove svetovne prvakinje, trikrat je bila svetovna podprvakinja, dvakrat evropska prvakinja. Je nosilka 36 državnih rekordov in prva ženska na svetu, ki je dosegla globino 110 m.

1. 7. 2020 - PRIPRAVA IN VZDRŽEVANJE KOLESA ZA VARNO VOŽNJO

Kolesarjenje je zdravo za telo in okolju prijazno, da pa bo tudi varno je potrebno pred samim kolesarjenjem, še posebej pred začetkom sezone, preveriti tehnično brezhibnost kolesa in prek sezone poskrbeti za redno in pravilno servisiranje. Glavni serviser KD Rog, Boštjan Kavčnik, je z nami delil informacije glede opreme, servisov in rednega vzdrževanja.

18. 6. 2020 - VARNA MOBILNOST SKOZI PRIZMO Vizije NIČ

V vsakdanjem življenju si ne moremo izbirati ali smo mobilni. Lahko pa zbiramo ali bo ta mobilnost varna. Temelj Vizije NIČ, ki ima za cilj nič mrtvih in nič poškodovanih na cestah, je, da vsak lahko prispeva k varni mobilnosti. Živimo Vizijo NIČ je program Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) in predstavlja prispevek in zavezanost k zmanjševanju najhujših posledic na evropskih cestah - to pa je tudi to naloga in odgovornost nas vseh. Vsebine nam je predstavil predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik FEVR Robert Štaba.

4. 6. 2020 - MIGAJ S KUŽKOM

Na spletnem seminarju smo se posvetili aktivnemu preživljanju prostega časa s svojimi kosmatinci. Pogovarjali smo se o pomembnosti poznavanja lastnosti pasem psov ter se nekoliko podrobneje dotaknili pasjih vlečnih športov. Lara Puc nam je predstavila:
-opremo, ki jo potrebujemo za tovrstne aktivnosti,
-ustrezno prehrano športnih psov,
-osnovna priporočila za uspešne treninge,
-preprečevanje poškodb tekača in psa.

Oglejte si posnetek

28. 5. 2020 - PREMIERA PESMI KAKO RAVNAŠ (Ti to maš) v izvedbi Trkaj & Ana

Naša pobuda »Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje« je dobila tudi svojo glasbeno podobo. Naš glavni ambasador, reper Rok Terkaj, je napisal besedilo pesmi Kako ravnaš (Ti to maš). S pevko Ano Resnik sta komad prvič odpela v živo iz Arboretuma Volčji Potok.

Oglejte si posnetek

21. 5. 2020 - SAMOOSKRBA DOMAČEGA VRTA

Na svojem vrtu lahko pridelamo raznovrstno zelenjavo in sadje za svoje potrebe. To seveda velja, če vemo, kaj in kdaj posejati, kako pravilno kombinirati rastline, da se dobro dopolnjujejo in rastejo na čim manj prostora, in kako delati z njimi, da bo vsaka z veseljem obrodila veliko več kot doslej. Na spletnem predavanju s strokovnjaki iz Arboretuma Volčji Potok smo govorili o zelenjavi za majhne površine, sadju (s poudarkom na jagodičevju) in okrasnih rastlinah, ki so tudi sadje.

Oglejte si posnetek

14. 5. 2020 - GREMO VARNO V PLANINE

Matej Planko, Matjaž Šerkezi in Atila Armentano so na spletnem seminarju "Varno v gore" govorili o najaktualnejših priporočilih in nasvetih za varnost Planinske Zveze Slovenije v času, ko se ukrepi zaradi epidemije sproščajo. Govorili so o trenutnih razmerah v gorah in kako omejitveni ukrepi vplivajo na obratovanje planinskih koč, katere koče so že odprte in kakšne storitve lahko pričakujemo ter o potrebni opremi in predhodnem znanju za planinarjenje, športno plezanje, turno kolesarje in alpinistične vzpone.

7. 5. 2020 - OSEBNE FINANCE V TRENUTNI SITUACIJI

Obdobje, v katerem smo, nam je podarilo čas za razmislek. Tudi o svojih financah. Čas za osebni finančni pregled.
Na kaj moramo biti pozorni v trenutnih razmerah? Kako se pravilno odločiti? Odgovore smo iskali z mag. Lukom Fleretom, CFA, direktorjem naložbenega sektorja Generali Investments.

23. 4. 2020 - VADBA ZA VSO DRUŽINO S PETRO UGRIN PAROVEL

Ste tudi vi med starši, ki nimate časa za samostojno vadbo zaradi varstva otrok? Vključite jih in jim pokažite, da je gibanje zabavno in prijetno.
Skupaj se boste sprostili, kot družina pa se še bolj povezali. In ne pozabite nase, sami sebi smo najboljša naložba!

16. 4. 2020 - NINA GASPARI Izzivi malih podjetij v času koronavirusa

Nina Gaspari je spletni dogodek namenila s.p. – jem, malim in srednje velikim podjetjem, ki se v času koronavirusa soočajo z izzivi: 

  • kako ohraniti stranke,
  • komunicirati preko družbenih omrežij,
  • pomagati drugim malim podjetjem …

In navsezadnje, kako se ne prepustiti malodušju? Podjetnica je nanizala kup dobrih idej in koristnih nasvetov. Prisluhnite jim.

9. 4. 2020 - NAJNOVEJŠA SPOZNANJA O KORONAVIRUSU, dr. med. Žiga Hladnik

Dr. Hladnik, zdravnik specialist družinske medicine in sodelavec ambulante Zdravje, nas je seznanil z najnovejšimi spoznanji o koronavirusu.
Predstavil je potek bolezni, ovrgel zmotna prepričanja in odgovoril na vprašanja poslušalcev.

2. 4. 2020 - Rok Trkaj - Mini koncert iz dnevne sobe v živo

Reper Trkaj nas je povabil v svojo dnevno sobo, kjer je priredil super koncert. Skupaj smo skočili v svet glasbe in rimanih besed. Napolnjen s pozitivno energijo nam sporoča: "Pridi iz izolacije kot zmagovalec!"
Priporočamo!

26. 3. 2020 - dr. Matej Tušak, Psihologija ljudi v pogojih izolacije

»V kriznem času sta počutje ljudi in njihovo psihično stanje na preizkušnji. Še posebej so v stresu tisti, ki ostajajo v službah in zdravstveni delavci,« je povedal psiholog, prof. dr. Matej Tušak.
Med predavanjem je pojasnil razloge za naša občutja, kako si lahko učinkovito pomagamo in kar najlažje preživimo čas osame.
Za vse, ki radi prisluhnete poglobljeni razlagi.

3. 5. 2020 - ŠPORT MED 4 STENAMI - 4. ODDAJA

Koronavirus je ohromil dogajanje. A naši športni asi so polni optimizma in se ne (pre)dajo! V novi oddaji smo se pogovarjali o tem, kako naprej v vrhunskem športu in gostili štiri izjemne športnike. Z nami so bili alpska smučarka Ilka Štuhec, kapetan košarkarske reprezentance Edi Murić, »polovica« olimpijskega jadralskega dvojca Tina Mrak in član naše rokometne izbrane vrste Jure Dolenc.

Oglejte si posnetek

26. 4. 2020 - ŠPORT MED 4 STENAMI - 3. ODDAJA

Kakšna je sploh vloga trenerja v času karantene? V tretji oddaji iz serije Šport med 4 stenami smo gostili ključne može štirih športnih zvez. Svoje poglede so nam zaupali:

  • Klemen Bergant, glavni trener slovenske moške reprezentance za svetovni pokal v tehničnih disciplinah (Smučarska zveza Slovenije),
  • Ljubomir Vranješ, selektor slovenske moške rokometne reprezentance (Rokometna zveza Slovenije),
  • Andrej Hauptman, selektor slovenske kolesarske reprezentance (Olimpijski komite Slovenije, Kolesarska zveza Slovenije) in
  • Damir Grgić, selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance (Košarkarska zveza Slovenije).

Oglejte si posnetek

19. 4. 2020 - ŠPORT MED 4 STENAMI - 2. ODDAJA

Druga oddaje iz serije Šport med 4 stenami opozori na pomen psiholoških priprav v času karantene. Kako so se s tem izzivom spopadli rokometaš Vid Kavtičnik, košarkarica Teja Oblak, kolesar Tadej Pogačar, smučarka Tina Robnik in kaj svetuje psiholog mag. Aleš Vičič?  

Oglejte si posnetek

12. 4. 2020 - ŠPORT MED 4 STENAMI - 1. ODDAJA

V prvi oddaji iz serije Šport med 4 stenami smo gostili štiri športnike, ki so nami delili svoje doživljanje med epidemijo. Spoznali smo, kateri so njihovi trenutni izzivi in kako ohranjajo optimizem.
Z nami so bili rokometaš Blaž Janc, košarkar Klemen Prepelič, atletinja Maja Mihalinec in alpski smučar Štefan Hadalin. Kako zdaj potekajo njihovi treningi? Kdo je izgubil dva kilograma, kdo je začel z učenjem igranja kitare in kdo je v pol ure zmazal sladoled, čokolado in jabolčno pito? 

Oglejte si posnetek