NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.05.2021 | 4 min branja | Nezgoda , Prosti čas

To so najpogostejše nevarnosti za otroke

Vedenje otrok je pogosto nepredvidljivo. Takoj ko se začnejo samostojno gibati, se impulzivno odpravijo na raziskovanje svoje okolice. Je svet, v katerem otroci rastejo in raziskujejo, vedno varen? Kaj za otrokovo varnost lahko naredite starši? Na kaj je prav, da ste pozorni? Kako lahko preprečite hujše poškodbe otrok?

V nadaljevanju preberite:

 • Padec je najpogostejši vzrok za nezgodo
 • Posebna previdnost v prometu
 • Nevarnosti ob vodi in v vodi
 • Kako se izogniti zastrupitvam pri otrocih
 • Nadzor pri drobnih predmetih
 • Preprečite opekline in oparine
 • Kako ukrepati, če kljub previdnosti pride do nezgode

 

Padec je najpogostejši vzrok za nezgodo

Poškodbe zaradi padcev so najpogostejši vzrok za nezgodo in sprejem otrok v bolnišnico. Šolski otroci in mladostniki se najpogosteje poškodujejo zaradi padcev med igro, prostočasnimi in športnimi aktivnostmi. Pri mlajših otrocih pa so najpogostejši padci v domačem okolju:

 • s pohištva (previjalne mize, kavča, postelje),
 • po stopnicah,
 • z balkona,
 • skozi okno.

In kako lahko preprečite padce pri mlajših otrocih? Otrok ne puščajte samih na pohištvu, uporabite varnostne pregrade na stopniščih in redno preverjate trdnost ograj na balkonih in terasah. Če so otroci mlajši od 10 let, na okna namestite varnostna zapirala, ki preprečijo, da bi se okna odpirala več kot 10 centimetrov, kar zadostuje, da otrok zleze skozi.

 

Posebna previdnost v prometu

Pravilno uporabljeni varnostni sedeži in varnostni pasovi med vožnjo v avtomobilu otroka zavarujejo in mu lahko celo rešijo življenje. Pri trčenju s hitrostjo 50 km na uro lahko ne pripet otrok v armaturno ploščo udari s silo, ki je primerljiva s padcem iz trinadstropne hiše!

Bodite otroku zgled, pred pričetkom vsake vožnje se pripnite in preverite, ali so pripeti vsi potniki v avtomobilu.

Vzemite si čas in otroka naučite samostojnosti v prometu. Zelo malo otrok zna presoditi, kako hitro se odvija promet. Zaradi manjšega vidnega polja ne prepoznajo nevarnosti in tudi ne reagirajo pravočasno nanjo.

Spremljajte svoje otroke na poti v vrtec, šolo ali na sprehodu, dokler ne dokažejo, da se znajo kot pešci varno obnašati v prometu.

Dokler otrok na zna dobro voziti kolesa in dokler ne opravi kolesarskega izpita, omejite otrokovo samostojno vožnjo na dvorišče, drugam pa le v vašem spremstvu. Ne pozabite na čelado, saj je do 14. leta starosti obvezna oprema vsakega kolesarja.

Deček in oče na kolesih - športne aktivnosti hitreje pripeljejo do resnejših nezgod.

Rokov padec s kolesa

Desetletni Rok je zelo spreten voznik kolesa. Njegova največja rojstnodnevna želja, ki so mu jo starši uresničili, je bila novo kolo. Bilo je večje od predhodnega in bolj izpopolnjeno. Prodajalec ga je opozoril, naj bo zato vsaj nekaj dni med vožnjo bolj pozoren in naj uporablja čelado.  Rok je upošteval le drugi nasvet. Že po prvih nekaj deset metrih vožnje  na novem kolesu se je počutil dovolj samozavestnega, da se zapelje do svojega najboljšega prijatelja.

Vendar ni šlo vse po načrtih. Na poti mu je, ob naglem zaviranju v zadnjem ostrem ovinku pred prijateljevim domom, kolo spodneslo. Obležal je na desnem boku in kolo je ležalo na njem. Takoj je začutil močne bolečine v desnem zapestju in desnem kolenu. Ker vožnje ni mogel nadaljevati, je z levico iz žepa potegnil telefon in poklical starše.

Odpeljali so ga na urgenco. Po opravljenem zdravniškem pregledu je zdravnik Roku povedal, da ima zlomljeni dvekosti v zapestju, na kolenu pa na srečo le odrgnine. Rok je štiri noči ostal v bolnišnični oskrbi. Ko se je vrnil domov, je mama ostala z njim doma še 14 dni, nato je Rok lahko hodil v šolo. V tem času sta šla še 3-krat na pregled, vmes pa tudi na dodatno slikanje in magnetno resonanco. Za izboljšanje gibljivosti zapestja je bil Rok napoten na osem fizioterapij.

Do zaključka zdravljenja je v šoli manjkal 31 dni. Čeprav je bila rehabilitacija dolga, je bilo za Roka najpomembnejše, da je ostalo kolo nepoškodovano in bo lahko ponovno užival v vožnji.  

Starši so za Roka sklenili paket D Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, kateremu so priključili dodatno kritje Dnevno nadomestilo zaradi nezgode v višini 3 EUR.  Plačali so 71,13 EUR letne premije. Ker ima oče pri Generaliju sklenjeno tudi svoje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se je pri izračunu premije upošteval 20 % popust. Po zaključenem zdravljenju je oče zavarovalnici prijavil škodo, zavarovalnica jim je v nekaj dneh nakazala 333 EUR odškodnine.

Izplačila iz Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, paket d
Zlomi, izpahi in opekline (20% zavarovalne vsote v višini 1000 €) 200 €
Dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje (4 nočitve v bolnišnici – 10 €/dan) 40 €
Dnevno nadomestilo (za čas zdravljenja 31 dni – 3 €/dan)  93 €
Skupaj 333 €

Zgodba je resnična, le ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.

 

Nevarnosti ob vodi in v vodi

Mamica v bazenu z dojenčkom - tudi utopitev je pogosta nevarnost za otroke

Voda nezadržno privlači otroke in tudi odrasle. Ob njej in v njej preživimo precej časa, še posebej poleti, zato je smiselno razmisliti o vseh možnostih, ki otrokom zagotavljajo varno igro in kopanje. Predšolskega otroka je treba v bližini vode ali v njej vedno nadzorovati,  pa naj bo to kopalna kad, otroški bazen, umivalnik, ribnik ali morje. V največji nevarnosti so otroci do četrtega leta starosti, saj je utopitev drugi najpogostejši vzrok smrtne poškodbe predšolskih otok.

Posebno pozorni bodite z otrokom na plovilu. Za varnost poskrbite z rešilnim jopičem, ki naj ustreza otrokovi teži. Na kaj vse bodite pozorni, ko je otrok ob vodi in v njej, si oglejte v video nasvetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preberite tudi, kdaj in kateri plavalni tečaj izbrati za otroka.

 

Kako se izogniti zastrupitvam pri otrocih

Otroško telo v primerjavi z odraslim slabše nevtralizira toksične snovi, zato je že manjša količina zaužite snovi lahko zanj življenjsko nevarna. Že zaužitje ustne vode je lahko  povzroči alkoholno komo. Kaj lahko storite starši, da preprečite najhujše?

 • Gospodinjske kemikalije in zdravila pospravite v zaklenjeno omaro, ki je otrok sam ne more odpreti.
 • Toksičnih snovi nikoli ne prelivajte v embalaže, ki ste jih kdaj uporabljali za hrano in pijačo. Otrok lahko zmotno misli, da gre za prehranski izdelek.
 • Med čiščenjem v bližini otrok na tleh ali omaricah ne puščajte odprtih plastenk s čistili.
 • Pri nakupu bodite pozorni da izberete embalažo z dvofaznim zapiranjem. Naj ima zamašek, ki ga je potrebno hkrati potisniti navzdol in ga zavrteti.
In kaj storiti, če sumite, da je bil otrok v stiku z zdravju škodljivo snovjo ali jo je celo zaužil? Takoj pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne napotke.

 

Nadzor pri drobnih predmetih

Majhni otroci se lahko hitro zadušijo, saj so otroške dihalne poti ozke in se zaprejo že s koščki neprežvečene hrane ter drugimi drobnimi, trdimi in okroglimi predmeti. Poleg nadzora nad otrokom je pomembno tudi primerno shranjevanje drobnih predmetov v domačem okolju. Otrok se lahko zaduši že s predmeti, ki jih uporabljate v vsakodnevnem življenju, kot so:

 • varnostne sponke,
 • majhni deli igrač,
 • frnikule,
 • koščki barvic,
 • risalni žebljički,
 • vijaki,
 • majhne baterije.

Vseh nezgod z zaporo dihalne poti ni mogoče preprečiti, zato je nujno, da starši in drugi odrasli poznamo osnove prve pomoči v primeru dušenja in temeljne postopke oživljanja.

 

Preprečite opekline in oparine

Za otroke od treh do osmih let so vžigalice in vžigalniki zelo zanimivi in mnogo požarov se zgodi ravno zaradi igranja z njimi. Shranjujte vžigalice in vžigalnike na mestih, ki jih otroci ne morejo doseči. Prav je, da odgovorno poskrbite za varnost naših otrok s preprečevanjem nastanka požara v svojem domu ter otroke poučite o požarni varnosti in o tem, kako ravnati, če stanovanje zajame ogenj.

Tudi vroča voda lahko opeče kot ogenj. Majhni otroci ne znajo oceniti nevarnosti in počasi reagirajo na situacije, ki lahko privedejo do oparin. V največji nevarnosti so ravno otroci v obdobju, ko začnejo hoditi, plezati in dosegati predmete z rokami.

Kaj lahko naredite, da ne pride do opeklin in oparin? Preprečitevse možne stike z nevarnimi snovmi (kisline, močna čistila), vročimi tekočinami, predmeti ali ognjem.

 

Kako ukrepati, če kljub previdnosti pride do nezgode

Pomembno je, da v primeru kakršnekoli nezgode ostanete mirni. Tako boste poskrbeli, da bo miren tudi vaš otrok. Če veste, kaj morate storiti, boste vedno ukrepali hitro in pravilno. Če niste prepričani, kako pravilno ukrepati ob določeni nezgodi, si naložite brezplačno mobilno aplikacijo za prvo pomoč.

S sklenitvijo nezgodnega zavarovanja otrok in mladine boste poskrbeli še za finančni vidik posledic otroških nezgod. Otrok bo zavarovan vse leto, v šoli in doma ter tudi med počitnicami in športnimi aktivnostmi. Kateri so najpogostejši vzroki nesreč, si lahko še enkrat ogledate v naši infografiki spodaj:

Pogoste nevarnosti za otroke - infografika
 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca