NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.04.2023 | 9 min branja | Dom

Kako hitro in varno otroka naučiti voziti kolo

Deček na rdečem kolesu se uči voziti kolo

Vožnja s kolesom je ena tistih redkih veščin, ki se jih enkrat v življenju načimo za vselej. Le nekaj dni vaje in vaš otrok ne bo nikoli več pozabil, kako obdržati ravnotežje in potiskati pedala. Seveda pa učenje za otroka ni preprosto.

Kolesarjenje je odlična družinska prostočasna aktivnost. Ko se otrok nauči voziti kolo, se izboljša njegova motorična koordinacija in prostorska orientacija, njegove mišice pa se okrepijo.

Vas zanima, kako lahko svojega otroka naučite voziti kolo na preprost in varen način? Čeprav velja, da "se vsi naučijo voziti kolo", upoštevajte pri svojem otroku tudi dejavnike, kot so starost, višina in telesne sposobnosti otroka. Preseči bo moral strah, nekajkrat bo padel in imel verjetno vsaj en napad ihte. Morda pa vam lahko pomaga spodnja metoda, s pomočjo katere boste otroka naučili voziti kolo v le 5 korakih.

 

Na kaj morate biti pozorni, preden otroka začnete učiti voziti kolo?

Preden začnete otroka učiti voziti kolo, preverite, ali imate ustrezno opremo in izberite primeren kraj. V nasprotnem primeru bo učenje daljše in težje. Da bo učenje steklo lažje, upoštevajte naslednje nasvete. 

👉  To vas bo gotovo zanimalo! Vsak dan je dan za kolo

 

Kako izbrati otroško kolo, primerno za vašega otroka

Ne pozabite, da je treba velikost kolesa vedno prilagoditi otrokovi višini. Položaj otrokovih rok in nog vam lahko pomaga določiti, ali je model kolesa primeren za otrokovo višino.

Ko sedi na kolesu, morajo biti otrokove roke rahlo pokrčene nad krmilom, njegova stopala pa v celoti stati na pedalih. Pri izbiri prave velikosti kolesa si lahko pomagate tudi s priporočenimi smernicami glede na otrokovo višino:

  • Za otroka, visokega od 90 do 110 cm, sta primerna poganjalec ali 12-colsko kolo.
  • Za otroke, visoke od 100 do 125 cm so prava izbira 16-colska kolesa.
  • Za otroke, visoke od 110 do 135 cm se priporočajo 20-colska kolesa.
  • Če je vaš otrok visok med 125 in 155 cm, izberite 24-colsko kolo.
  • Za večje otroke so običajno najprimernejša 26-colska kolesa

Ko boste kupovali kolo, je najbolje, da otroka vzamete s seboj, da se lahko usede na kolo, ga preizkusi in izbere barvo, ki mu je najbolj všeč. Tako bo še bolj zagnan za učenje kolesarjenja.

Pri nakupu upoštevajte tudi težo kolesa. Najbolje bo, če izberete kolo z lažjim ogrodjem, da ga bo otrok lažje predstavljal in bo tako kar najbolj samostojen.

Kolesarjenje je prijazno okolju - naj bi prijazen tudi nakup kolesa. Povprašajte sorodnike in prijatelje, če imajo kakšno otroško kolo primerne velikosti ali pa pobrskajte po oglasih za rabljena kolesa. Otroške velikosti so hitro premajhne, in vsaki dve leti kupovati kolo, ki ga priporočajo vplivneži, je slabo za okolje in denarnico.

 

Ne pozabite na otroško čelado za kolo in drugo zaščitno opremo

Minigrafika: Poskrbite, da bo čelada vedno pravilno nameščena.

Prve učne ure nikar ne začnite brez dobre zaščitne opreme. Padec s kolesom lahko pripelje do poškodb, zvinov in udarcev v glavo. Kupite kakovostno otroško čelado za kolo. 

Pred nakupom mora otrok kolesarsko čelado vedno pomeriti, da se prepričate, ali je primerne velikosti. Čelada mora biti nameščena dva prsta nad otrokovimi obrvmi. Ne sme biti ohlapna, trakovi pa morajo biti dobro pričvrščeni.

Poskrbite, da bo otrokova čelada vedno pravilno nameščena. Otroku nadenite čelado in jo pričvrstite pod brado s stranskimi trakovi. Nameščeno čelado rahlo stresite z roko. Če se ne premakne, je pravilno nameščena. Upoštevajte tudi, da se bo otrok najbolj nuačil, da brez čelade ne sme na kolo, če bo z njo videl vas.

Ne pozabite!

  1. Kolesarska čelada je obvezna za vse otroke, mlajše od 18 let, tudi če se vozijo v posebnem sedežu na kolesu staršev.
  2. Otroka mora do opravljenega kolesarskega izpita v prometu vedno spremljati vsaj ena odrasla oseba. 

✅  Še en priročen nasvet: Izogibajte se rabljenim čeladam, čelado pa po vsakem močnem udarcu zamenjajte.

 

Otroka poučite o sestavnih delih kolesa in čemu so namenjeni

Otroku se lahko sprva zdi kolo precej zapletena reč. Dobro je, da v njem spodbudite zanimanje, da kolo pobliže spozna. Predstavite mu vse sestavne dele kolesa in pojasnite, čemu so namenjeni. Vse od verige do krmila, od leve in desne zavore do pedalov.

Razložite in pokažite tudi, v katero smer mora poganjati pedala, ali kako pozvoni z zvoncem, če je to potrebno.

 

Otroka učite na varni in ravni površini

Minigrafika: Poiščite miren kraj brez prometa z ravno in asfaltirano površino.

Pri učenju kolesarjenja je ključnega pomena, da otroka učite na primernem kraju. Vedno izberite ravno površino brez lukenj ali grbin, ki bi lahko vplivale na njegovo stabilnost.

Poiščite kraj brez nevarnosti, kot so pešci, semaforji, robniki ali ovinki. Najbolje je, da otroka učite voziti na asfaltirani površini in se izogibate makadamu in travi, kjer lahko kolesa zdrsnejo.

👉  Razmišljate o nakupu električnega kolesa? Preberite vse, kar morate vedeti pred nakupom.

 

Izogibajte se dolgotrajni uporabi pomožnih koles

Minigrafika: Znižajte sedež kolesa in odstranite pedala.

Kako otroka naučiti voziti kolo brez pomožnih koles? To je eno od najpogostejših vprašanj, ki si ga starši zastavljajo, ko začnejo svojega otroka učiti voziti kolo. Čeprav pomožna kolesa nudijo stabilnost na kolesu, njihova dolgotrajna uporaba ni priporočljiva. Otrok se lahko namreč nanje začne preveč zanašati in brez njih ne bo znal voziti kolesa.

Pomožna kolesa namestite samo za obdobje, ko se otrok uči poganjati pedale. Ko tehniko obvlada, odstranite levo pomožno kolesce, otrok pa naj poskuša obdržati ravnotežje in peljati naprej. Nato isto naredite z desnim kolescem, da se bo otrok naučil ohranjal ravnotežje na obeh straneh. V postopku učenja pomožna kolesa uporabljajte le občasno.

Preprosteje bo, če bo otrok preden sede na kolo, osvojil poganjalec. Z njim dobi odličen občutek za ravnotežje. V vsakem primeru pa se bo moral naučiti poganjati s pedali.

 

Otroku dajajte pozitivno spodbudo

Otrok vas med procesom učenja potrebuje! Najverjetneje se bo spopadal z občutki razočaranja, utrujenosti in strahu. Stojte mu ob strani, spodbujajte ga in bodite potrpežljivi.

Za prve ure kolesarjenja izberite čas, ko je otrok spočit in dobre volje.

Ko se otrok uči voziti kolo, so padci nekaj popolnoma običajnega. Pozdravite otrokov še tako majhen napredek, spodbujajte ga in pohvalite.

Preden se odpravite na družinski kolesarski izlet, poskrbite tudi za zavarovanje za kolo in kolesarja. Pri Generaliju vam zavarovanje nudi nezgodno zavarovanje, asistenco in zaščito pred odškodninskimi zahtevki.

 

Koraki učenja vožnje kolesa

Sledite tej preprosti in učinkoviti metodi in otroka naučite voziti kolo v petih korakih na hiter, zabaven in varen način.

 

Otroka naučite voziti kolo postopoma

Zavedajte se, da otrok kolesa verjetno ne bo zvozil kar v enem popoldnevu. Potrebnih bo več dni vaje. Pomembno je, da otroku razložite, da mora najprej vaditi posamezne spretnosti, da bo na koncu obvladal vožnjo kolesa. 

Vaditi mora:

  1. kako obdržati ravnotežje
  2. poganjati pedale,
  3. uporabljati različne vrste zavor in razviti občutek, s kolikšnim pritiskom zavor se bo varno ustavil.

Faze učenja načrtujte in bodite potrpežljivi.

 

1. spretnost: Otroka naučite obdržati ravnotežje

Minigrafika: Otrok bo pri prvih poskusih vožnje zadržan, zato mu pomagajte do samozavesti.

To je zagotovo najpomembnejše pri učenju vožnje kolesa. Pri prvih poskusih vožnje otroka nežno držite, da ne izgubi ravnotežja in pade. Nato mu pomagajte vse manj, ne da bi otrok to opazil.

Izogibajte se temu, da bi postal preveč odvisen od vas. Tako bo lahko postopoma ravnotežje lovil povsem sam. Ko boste to najmanj pričakovali, bo vaš otrok sam poganjal pedala in vozil naravnost oziroma uspešno naredil tudi ovinek.

Držanje ravnotežja bo še lažje, če ima otrok izkušnje s poganjalcem.

 

2. spretnost: Otroka naučite poganjati pedala

Minigrafika: Najprej lahko namestite samo enega, nato drugega. Tako lahko vadi potiskanje z eno nogo in poganjanje pedala z drugo.

Koordinacija stopal je veščina, ki jo morajo otroci razviti med učenjem vožnje kolesa. Pri tem lahko otroku pomagate tako, da ga posedete na kolo in mu naročite, naj zapre oči, vi pa ga boste držali. Tako bodo svojo pozornost posvetili premikanju nog in poganjanju pedal.

Ko usvojijo ustrezno gibanje stopal, je čas za vajo! Držite sedež, otroka pa skupaj s kolesom nežno potisnite naprej. Otroka spodbujajte pri poganjanju pedal tako, da mu govorite »potiskaj, potiskaj«. Ko bo to najmanj pričakoval, bo pedale poganjal sam brez vaše pomoči.

 

3. spretnost: Otrok naj vadi zaviranje

Minigrafika: Pri prvih poskusih zaviranja otroka držite, da ne bo padel, ko bo na zavoro pritisnil premočno.

Seveda ne smemo pozabiti na učenje zaviranja. Najprej je vedno priporočljivo začeti s teorijo. Otroku pokažite, kje sta zavori na sprednjem in zadnjem kolesu. Razložite mu, kako delujeta sprednja in zadnja zavora in na kateri del kolesa delujeta.

Priporočamo, da najprej vadite z zaviranjem pri nižjih hitrostih. Poudarite, da mora na zavoro pritisniti nežno in postopoma. Pomembno je, da otrok dobi občutek, s kakšno močjo mora pritisniti na zavore, da se ustavi. Otrok naj najprej pri določeni hitrosti poskuša zavirati med vožnjo naravnost, nato pa poskusi še z zaviranjem med zavijanjem.

V nasprotnem primeru bo na zavoro pritisnil močno in padel. Pri prvih poskusih zaviranja otroka držite.

 

Pripravite progo, na kateri otrok vadi vožnjo

Ko otrok obvlada ravnotežje in zaviranje, mu lahko pripravite progo, s katero ga pripravite na nekatere ovire, na kakršne bi lahko naletel v prometu. Obračanje krmila, da pri tem ohrani ravnotežje, je lahko za otroka na začetku učenja pravi izziv.

Na tla lahko položite kupe oblačil, okrog katerih naj vozi. Zavito progo lahko narišete tudi s kredo. Poskrbite, da se na zabaven način naučijo izmikati oviram in pridobijo samozavest pri vožnji.

Minigrafika: Otrok mora spoznati glavna pravila varnosti v prometu.

Izkoristite progo tudi za to, da otrok med učenjem vožnje kolesa spozna tudi glavna pravila glede varnosti v prometu. Naučite ga, kako z roko nakaže smer zavijanja, pa tudi, kje lahko vozi, da se izogne morebitnim nesrečam.

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Kdo se iz svojega otroštva ne spomni padcev s kolesom? Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke

 

Pogoste napake pri učenju vožnje s kolesom

Kako lahko otroka naučite voziti kolo brez pomožnih koles? Da bo bolje obvladal tehniko kolesarjenja, se izogibajte naslednjim napakam. 

  • Ne kupite kateregakoli kolesa. Vedno kupite primerno otroško kolo. Tudi če so kolesa za odrasle manjša, so precej težja in se bo otrok na njih težje učil.
  • Prepričajte se, da otrok udobno sedi na kolesu. Krmilo in sedež prilagodite tako, da bo kolo ustrezalo otroku in ne obratno.
  • Uporabite pomožna kolesa. Ta pripomoček je v prvih fazah učenja lahko nepogrešljiv. Z njimi bo otrok premagal začetni strah.
  • Ne postanite opora otroka na kolesu. Dobro je, da na začetku otroka spremljate in držite sedež, da ne izgubi ravnotežja. Vendar poskrbite, da se otrok ne bo počutil, kot da brez vas ni zmožen voziti.
  • Otrok naj vedno nosi zaščitno čelado in ščitnike za kolena.
  • Bodite potrpežljivi! Vsak proces učenja zahteva svoj čas. Predstavljajte si, da bi se vi morali naučiti monokolo. Potrpežljivo in sočutno otroka spodbujajte pri premagovanju ovir, na katere naleti.

Minigrafika: Naredite nekaj fotografij in videoposnetkov te pomembne izkušnje.

Ko boste imeli v gospodinjstvu novega kolesarja, pa je čas, da pobrišete prah tudi s svojega kolesa, če ga dlje časa niste vozili. Preverite, kako poskrbeti, da bo vaše kolo "delalo kot urca", da boste v formi, ko bo čas za kakšno preprosto kolesarsko turo.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se