NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.08.2022 | 2 min branja | Nezgoda

Praske na kolenih so del živahnega in igrivega otroštva

Nihče ni shodil brez padcev, niti se ni naučil voziti s kolesom, rolerji ali rolko brez prask in morda tudi zloma ali dveh. Če dobro pomislimo, smo tovrstne poškodbe (skupaj z brazgotinami, ki so ostale kot dokaz naših podvigov) izkusili vsi. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem otrok, so si enotni, da »zavijanje v vato« ter pretirana skrb in navzočnost staršev ob vseh otrokovih podvigih ni pravi pristop. 

Prepovedovanje, opozarjanje in nenehen nadzor ne dosežejo svojega namena. Otroka je treba v mejah varnosti spodbujati, mu pomagati z nasveti in ga usmerjati v razmišljanje s svojo glavo.

Na kaj moramo biti starši še posebej pozorni?

  • Promet: vožnja s kolesi, rolkami, mopedi in kolesi z motorjem je sestavni del otroštva. Pri tem moramo poskrbeti za zaščitna sredstva (čelada, ščitniki ...), nasvete, navodila ter spodbude, da bodo otroci in mladostniki v prometu odgovorni, samozavestni in varni udeleženci.
  • Kemikalije in strupi: igra vsebuje tudi raziskovanje in razne poskuse, ki so v kombinaciji s kemikalijami in strupi (insekticidi, čistila, laki, barve in podobno) hudo nevarni. Varno zaklenjeno in pravilno pojasnjeno je zmagovalna kombinacija, saj zastrupitve pri igri niso tako redke, kot si mislite.
  • Kdo si upa: dokazovanje poguma, premoči in nadvlade je na žalost vzrok mnogih nepotrebnih poškodb. Hladna starševska glava, dajanje pozitivnih zgledov ter premišljeno obnašanje in ravnanje so dobra naložba za otrokovo prihodnost. Predvsem pa je treba otroku dopovedati, da je včasih bolje ostati cel in zdrav, kot pa sprejeti nevaren izziv zgolj za potrjevanje »statusa« ali dokazovanje pred sovrstniki.
  • Bojevniki: predvsem dečki so bolj izpostavljeni nevarnostim bojnih iger. Včasih smo z lesenimi puškami v rokah kričali »bum« in »ra-ta-ta-ta«, danes pa se streljajo s plastičnimi naboji, ki neredko pošteno zapečejo. Poleg teh so predvsem za oči nevarne tudi frače, puščice ter ostre koničaste igrače (sablje, meči in podobno). S pametno besedo in primernim »orožjem« bodo izgube na bojišču manjše.

Nesreče in nezgode pa na otroke ne prežijo zgolj pri igri, temveč tudi v šoli, pri športnih aktivnostih in drugih prostočasnih dejavnostih. Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine boste omilili posledice otroških nezgod, poleg tega bodo otroci zavarovani vse leto, v šoli, doma in med počitnicami.

Preberite tudi, kako so ravnali starši triletnice, ki so pri hčerki zatipali podkožno bulico.

 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite zastopnika