NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.03.2021 | 2 min branja | Življenje

Kako privarčevati dovolj denarja za otrokov študij?

Preživljanje brezskrbnih trenutkov otroštva z malčkom je eno izmed najlepših in najpomembnejših obdobij vsakega starša. Pa vendarle čas mineva hitro in malček še prehitro zraste v najstnika in kasneje v študenta. 

Študij v oddaljenem kraju ali tujini? 

S študentskim obdobjem se povečajo tudi otrokove potrebe, kar družini prinese precejšnje stroške in obremeni družinski proračun, še posebej, če je kraj študija oddaljen od doma. Pomisliti morate na najemnino za študentsko stanovanje ali sobo v študentskem domu, mesečno vozovnico za vlak ali avtobus, prehrana, tekoče stroške in žepnino. Stroški se še bistveno povečajo, če se talentirani in ambiciozni študent odloči za študij v tujini. 

Poznate strošek študentskih let? 

V času študija so povprečni mesečni stroški študenta že danes 330 EUR, kar v petih letih znese kar 19.800 EUR. Žal so že danes štipendije precej redke, v prihodnosti pa se ne bomo mogli izogniti niti šolninam na fakultetah, zato je pomembno, da na otrokovo prihodnost pomislite že danes in za kritje vseh študentskih stroškov privarčujete dovolj denarja. 

Preverite, kako lahko brez prevelikega odrekanja začnete že danes:

1. Začnite takoj ob otrokovem rojstvu

Čeprav se vam morda ob rojstvu otroka zdi pot do njegovega študija še dolga, je priporočljivo, da z varčevanjem začnete že ob rojstvu. Prej, ko boste začeli, manjši zneski bodo potrebni, da boste dosegli zastavljen cilj. V 18-ih letih, ko večina začenja svoje študijsko obdobje, se bo nabralo dovolj denarja za izplačevanje mesečne štipendije. 

2. Varčujte z manjšimi zneski

Tudi če vam trenutno finančno stanje ne dopušča, da bi varčevali z višjimi zneski, lahko vsak mesec varčevanju namenite le 20 EUR. Bolje malo kot nič. Vsekakor pa se boste lažje odrekli manjšemu znesku danes, kot pa veliko večjemu čez 18 let. 

3. Nahranite svoj stari hranilnik

Ali je tudi vaša denarnica premajhna za vse kovance? Se se še spomnite hranilnikov? Namesto, da kovance zapravite za kavo in druge malenkosti, jih shranite v hranilnik. Morda so danes res že staromoden način varčevanja, pa vendarle, presenečeni boste, koliko denarja se bo na koncu meseca nabralo. Namenili ga boste lahko za otrokovo štipendijo. 

4. Vztrajajte in bodite disciplinirani

Ne glede na to za kakšen mesečni varčevalni znesek se boste odločili, je pomembno, da pri svoji odločitvi vztrajate. Najlažje bo, da boste na banki odprli trajnik, ki vas bo razbremenil skrbi za vsakokratno mesečno plačilo varčevalnega zneska. Pomembno pa je, da imate za varčevanje izdelan pravilen varčevalni načrt, s katerim boste dosegli zastavljen cilj. 

5. K varčevanju spodbudite tudi sorodnike

Spodbudite k varčevanju tudi babice, dedke in ostale sorodnike, ki otrokom radi kupujejo številna darila za rojstne dneve in praznike. Denar, ki bi ga sicer porabili za nepotrebna darila, naj raje namenijo za otrokovo štipendijo. 

Ena od možnosti, s katero lahko privarčujete dovolj denarja in svojemu otroku omogočite izplačilo mesečne štipendije, je naložbeno zavarovanje MOJ ŽIVLJENJSKI BONUS.

Poskrbite za otrokovo štipendijo

Želite nasvet, kako že danes začeti z varčevanjem za otroka?

Naročite svetovalca