NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.06.2021 | 5 min branja | Življenje

Kako pustiti službo in postati samozaposlena mamica

Mamica z majhnima otrokoma je pustila službo in je sedaj uspešna samostojna podjetnica

Razcvet digitalne tehnologije je omogočil, da še nikoli ni bilo lažje postati samozaposlena mamica, torej mama, ki ima svoje podjetje, hkrati pa skrbi še za otroke. Okoli nas je veliko navdihujočih primerov. Podjetje Cambridge Satchel Company je denimo ustanovila mama-podjetnica, ki je kar za svojo kuhinjsko mizo začela pravo malo revolucijo šolskega nahrbtnika. Potem je tu še Houzz, izjemno uspešna spletna stran, posvečena notranjemu oblikovanju. Ustanovila jo je mama, ki je med prenovo lastne hiše odkrila tržno nišo na področju notranjega oblikovanja po meri.

V nadaljevanju preberite, kako se lahko tudi vi podate na samostojno podjetniško pot z nasveti uspešnih slovenskih mamic, ki sta to že storili.

 

Izkoristite veščine, ki jih že imate

Najpreprosteje je začeti tako, da izkoristite sposobnosti in veščine, ki jih že imate. Če skrbite za dom in družino, potem že obvladate načrtovanje proračuna, upravljanje z ljudmi in pogajanje − prav tako pa lahko istočasno opravljate več del. Poleg tega ste verjetno bili zaposleni, preden ste si ustvarili družino, zato imate tudi specifična strokovna znanja, ki vam lahko pridejo prav na poslovni poti.

Naredite seznam svojih sposobnosti, spretnosti in veščin, nato pa razmislite, kako jih lahko "zapakirate" in kar najbolje izkoristite pri izvajanju dejavnosti, ki jo lahko ponudite drugim.

 

Poiščite pomoč pri varstvu otrok

Ko se okoli vas podijo otroci, je lahko velik izziv, kako najti čas in prostor za vodenje podjetja. Če vam ne morejo pomagati družinski člani, razmislite o tem, da bi vam pri varstvu otrok pomagali prijatelji. Pa čeprav le eno jutro v tednu, zato da v miru pregledate neprebrano elektronsko pošto ali spodbudite ustvarjalnost. Malo tišine bo zagotovo blagodejno vplivalo na vas.

 

Gradite svojo samozavest

Naši strahovi nas vodijo pogosteje kot nagoni. Preženite dvome o lastnih sposobnostih in se prepričajte, da zmorete. Odličen prvi korak je, da se povežete s somišljeniki. Pozanimajte se o lokalnih dogodkih, delavnicah in tako imenovanih jutranjih kavah, ki so namenjeni mreženju. Na takšnih dogodkih lahko spoznate druge samostojne podjetnice, ki že uspešno gradijo svoj posel.

Če se vam zdi, da za to še niste dovolj samozavestni, svoje ideje najprej delite s prijatelji in družino ter jih prosite za nasvet in povratne informacije.

Tudi močna osebna blagovna znamka vam bo pomagala pri iskanju poslovih priložnosti, obenem pa vam bo služila kot nenehni opomnik vaših veščin in dosežkov.

 

Vstopite v digitalni svet

Vaše okno v svet je internet, ki ponuja neskončno možnosti za zagon posla na daljavo. Od spletnih trgovin do spletnih strani, namenjenih trženju – svetovni splet omogoča, da z enim klikom dosežete neskončno potencialnih strank. Zakaj se ne bi za začetek prijavili na kratek tečaj razvoja spletnih strani ali digitalnega marketinga?

👉  Vedno, ko ste na spletu, ravnajte previdno. Različne spletne prevare lahko lahko preprečijo vaš digitalni uspeh.

 

Poiščite svojo strast

Vzemite si nekaj časa, da se ponovno povežete s svojimi strastmi in razmislite o tem, kako bi lahko svoj hobi spremenili v posel. Na primer, če radi ustvarjate kakšne izdelke, bi jih lahko prodajali na spletu. Če radi pišete, lahko poskusite dobiti kakšen projekt kot samostojni avtor. Začnete lahko tudi tako, da za izbrane spletne strani najprej kaj napišete brezplačno. Tako boste hitro nabrali dovolj objav za svoj portfelj, s katerim boste lažje našli plačano delo. 

Skrb za sina najstnika je pripeljala slovensko mamico do lastnega izdelka. Ker se njen sin ukvarja s športom, je pogosto tarnal nad bolečinami in krči v mišicah. Tako je kar v domači kuhinji zasnovala naravno magnezijevo kremo z eteričnimi olji. Ko se za nekaj odločiš, si postaviš cilje in potem narediš vse, da se uresničijo, pravi mamica podjetnica Enisa Brizani. "Moj moto je: vse se da, če se hoče. In tako sem tudi sama vstopila v podjetništvo. Pri tem mi je bila v neizmerno pomoč družina, tako s pogovorom kot z varstvom otrok," pravi in dodaja, da se na podjetniški poti uči vsak dan znova. "Otroci pri tem niso ovira, kvečjemu svoboda," je poudarila. 

 

Vzpostavite strukturo in disciplino

Uspešna samozaposlena mamica

Najboljše ideje pridejo takrat, ko imamo čas za premor in razmislek. Dosledno upoštevajte čas za spanje vaših otrok, da si boste zvečer zagotovili še nekaj časa zase. Strukturirajte svoj dan. Vzpostavite delovno rutino, ki vam bo omogočala, da ohranite zdravo ravnotežje med službenim in družinskim življenjem. Poskusite ločiti delo od prostega časa ter si zvečer zagotovite oddih od dela.

👉  Tudi pri redni zaposlitvi je pomembno, da znate ločiti delo od prostega časa. Preberite, kako.

 

Znebite se strahu pred neuspehom

Ovire in neuspehi so sestavni del vsake podjetniške poti, zato sta vztrajnost in potrpljenje ključnega pomena. V podjetništvu je namreč neuspeh pogosto lahko tudi priložnost za učenje in nov začetek. Verjemite v svojo idejo in bodite pripravljeni na spremembe. 

Samozaposlena mamica Barbi Završnik, avtorica Pikarij - spletnega programa za mlade starše, se je za samostojno podjetniško pot odločila, ko je pričakovala prvorojenko. "Rekla sem si 'Zdaj ali nikoli!' in tako zbrala pogum za odločitev. Ko dobiš novorojenčka se ti v vsakem primeru svet podre. In potem ga postavljaš novo. Kot z legokockami si gradiš nov svet in takrat si najlažje na novo postaviš tudi način dela in zaposlitve," pojasnjuje. Dodaja tudi, da se ji je zdelo, da bi bilo "težje rušiti rutino, ko bi bile finančne obveznosti večje in otroci starejši ter morda vajeni nekih finančnih privilegijev". Ključno je torej, da najdete svoj razlog za odločitev za novo pot in vanj tudi verjamete.

 

Preverite finančne spodbude

Če vaša poslovna ideja potrebuje zagonski kapital, preverite, ali si lahko denar zagotovite s pomočjo subvencij. Ministrstvo za delo vsako leto razpiše precej novih spodbud za zaposlovanje, aktualne spodbude pa lahko preverite na Zavodu za zaposlovanje.

Če ste mama, imate že veliko potrebnih spretnosti in veščin, da postanete svoja lastna šefica. Združite jih s svojim poklicnim znanjem in dobili boste zmagovalno formulo. Nikoli ni prepozno, da zgradite svoj posel ter si zagotovite prilagodljivost in nadzor nad svojim časom. Postati samozaposlena mamica še nikoli ni bila tako privlačna ideja!

 

Poskrbite za varnostno mrežo

Ko je samostojni podjetnik mlad, so njegova varnostna mreža pogosto starši. A z malimi otroci oziroma družino, za katero ste odgovorni, je samostojno podjetništvo večje tveganje. Takrat je nujno, da poskrbite za varnostno mrežo. Z življenjskim zavarovanjem Moj življenjski kasko, si lahko zagotovite zavarovanje za:

  • začasno nezmožnost za delo
  • nezgodo
  • zdravljenje
  • hiter dostop do specialistov
  • invalidnost
  • in seveda smrt.

Preverite življenjski zavarovanje

 

S svojim zavarovalnim zastopnikom se pogovorite tudi o zavarovanju odgovornosti, ki je v nekaterih branžah celo nujno - v večini pa priporočljivo.

 

Ne pozabite!

Ko se podajate na samostojno pot je ključno, da načrtujete, kar lahko načrtujete, in zaupate v pot, ki ste jo zastavili.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic

Prijavite se