NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.05.2023 | 12 min branja | Tujina

Kaj morate urediti, preden se odpravite na študij v tujini

Študentki med študijem v tujini uživata v pomladnem dnevu.

Spoznavanje novih dežel in kultur danes ni več privilegij, ampak priložnost, ki je v obliki mednarodnih izmenjav in študija v tujini na voljo vsem mladim. V Sloveniji se mladi največkrat odločajo za obliko Erasmus + izmenjave med študijem. Med letoma 2007 in 2020 je na izmenjave odšlo 37122 študentov ali 2,8 % od vseh študentov.

Najbolj priljubljene države za mobilnost v EU so Nemčija, Finska, Italija, Španija, Poljska in Portugalska, med državami izven EU Srbija, Ruska federacija in Kitajska.

Študij v tujini je vsekakor vznemirljiva nova izkušnja. Za marsikoga bo to celo prvič, da bo živel sam, si sam kuhal, pral perilo, si sam zmontiral novo pisalno mizo v študentski sobi – in jo po možnosti z javnim prevozom sam ''privlekel'' iz trgovine. Bolj pripravljeni, kot boste na izkušnjo, bolj gladko vam bo šlo. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov za lažjo organizacijo pred odhodom in med študijem v tujini.

 

V tem nasvetu boste izvedeli:

⭐  Kdaj morate urediti dokumente za izmenjavo.

⭐  Kako opraviti jezikovno preverjanje.

⭐  Na kaj paziti, ko iščete nastanitev za študij v tujini.

⭐  Kako lahko prihranite pri prevozu na izmenjavo.

⭐  Katerega zdravnika morate obiskati pred odhodom.

⭐  Kako urediti mobilno telefonijo v tujini.

⭐  Kako poskrbeti, da ne boste ostali brez denarja.

⭐  Kakšno zavarovanje potrebujete, preden se odpravite na študij v tujino.

 

1. korak: Uredite dokumente za izmenjavo

Prvi korak do dobre izkušnje študija v tujini je urejena administracija – urediti morate dokumente za študij na tuji fakulteti.

Pred začetkom izmenjave najprej uredite kup dokumentov in jih pravočasno oddajte – upoštevajte rok, ki vam ga je postavila fakulteta, oziroma dokumentacijo oddajte vsaj 10 dni pred odhodom na študij v tujini. Vsa navodila za oddajo določenih dokumentov najdete na spletni strani fakultete. Pomagajo vam lahko tudi vaši Erasmus koordinatorji.

 

2. korak: Opravite OLS jezikovno preverjanje

Pred odhodom na izmenjavo vas čaka še jezikovno preverjanje OLS (Online Linguistic Support). Nič težjega, gre samo za preprosto preverjanje znanja jezika gostujoče države pred izmenjavo in po tej, da ocenijo, če izmenjava vpliva na vaše znanje tujega jezika.

V okviru OLS dobite tudi dostop do možnosti učenja jezika, zato zaključno preverjanje ugotavlja tudi, če so vam vaje, ki so pripravljene v okviru tega programa, koristile.

Priporočljivo je, da pred prijavo na izmenjavo preverite, v katerem jeziku se izvaja program na želeni fakulteti. Tudi, če so predavanja v angleščini, je dobro imeti neko osnovno znanje jezika države, v katero se odpravljate.

Za bolj strukturirano učenje tujega jezika so na voljo jezikovni tečaji. Na primer na Filozofski fakulteti v Ljubljani se lahko med študijem za študentsko (nižjo) ceno udeležite celoletnih jezikovnih tečajev, poleg tega pa obstaja še malo morje jezikovnih šol po celi Sloveniji. Učenja se lahko lotite tudi sami, na primer z aplikacijo Duolingo.

 

3. korak: Poiščite nastanitev za študij v tujini

Tretji korak, brez katerega ne morete na izmenjavo, je izbira nastanitve v tujini. Veliko študentov se odloči za bivanje v študentskem kampusu, kar je v povprečju oz. vsaj v Evropi najcenejša možnost.

 

Študentski domovi in kampusi

Izbira študentske nastanitve je predvsem odvisna od tega, kakšen tip človeka ste. Na študentskem kampusu boste sobo najbrž delili še z vsaj enim študentom, zato vam, če imate radi svoj mir, priporočamo iskanje lastne sobe. Vsekakor pa so študentski kampusi in domovi pravo okolje za spoznavanje novih ljudi, tamkajšnje kulture in druženje.

Marsikje vam bo gostujoča univerza pomagala z nasvetom glede študentskega doma.

Zasebne nastavitve

Medtem ko so lahko študentski kampusi na nekaterih univerzah v Evropi cenejši kot zasebne nastanitve, so lahko v primeru, da se odpravljate na bilateralno izmenjavo, dražji. V ZDA, na primer, je bivanje v študentskem domu precej dražje kot zasebna nastanitev izven kampusa. Zato je priporočljivo poiskati stanovanje skupaj z drugimi študenti. Morate pa preveriti, če smete bivati izven kampusa - včasih to za dodiplomske študente ni dovoljeno.

Veliko drugih nastanitev pri zasebnikih lahko najdete na Housinganywhere ali Uniplaces. Gre za strani, kjer je rezervacija nastanitve bolj varna. Če nastanitev ne ustreza določenim kriterijem, ste namreč upravičeni do vračila dela plačanega zneska. Dodatne informacije o iskanju nastanitve lahko poiščete tudi na Housing anywhere, Spot-a-home oziroma na straneh z nastavitvami za posamezne države.

Previdnost na prvem mestu

Obstaja tudi veliko Facebook skupin, kjer zasebniki oddajajo namestitve in se z njimi lahko dogovorite osebno, vendar bodite pri tem previdni, saj je v njih veliko tako imenovanih ''scammerjev'' oziroma prevarantov, zato bodite pri vnaprejšnjih nakazilih najemnine previdni.

»Prijateljica, študentka kognitivne znanosti, se je lani jeseni odpravljala na študijsko izmenjavo na Dunaj. Sama sem bila na izmenjavi leto pred njo in sem ji svetovala pri iskanju nastanitve. Skupaj sva pregledovali stanovanja na vseh možnih spletnih straneh in našli potencialno nastanitev pri gospe, ki nama je na povpraševanje odgovorila z izčrpno e-pošto, v kateri je poleg ponudbe opisala še njeno celotno družinsko situacijo. Kasneje sva v Facebook skupini, kjer člani poročajo o prevarantih pri oddajah stanovanj in sob, zasledili objavo ene izmed članic, da je gospa, ki nama je želela oddati stanovanje, ena izmed teh prevarantov,« izkušnjo opiše študentka Mateja.

Zavarujte se pred posledicami neljubih dogodkov med vašim študijem

Ne pozabite! Kadarkoli imate opravka z najemniškim študentskim stanovanjem je pametno preveriti, kakšno zavarovanje je za nepremičnino in premičnine v njej že sklenjeno in kaj bi bilo smiselno, da zavarujete kot najemniki. V Sloveniji lahko sklenete zavarovanje le za nepremičnine v Slovenji, na Hrvaškem in obmejnem pasu Italije, Avstrije in Madžarske. Drugje morate poiskati lokalnega ponudnika.

Vseeno pa vam lahko zavarovanje za hišo ali stanovanje, ki so ga vaši starši sklenili v Sloveniji, koristi, ko se odpravite na študij znotraj Evrope. Če ste pred odhodom na študij živeli v skupnem gospodinjstvu s starši, imate v okviru našega stanovanjskega zavarovanja Paket Dom, ki so ga sklenili vaši starši, lahko že vključeno tudi kritje za vaše osebne predmete (mobilni telefon, oblačila, …), ki jih imate med vašim študijem znotraj Evrope v najeti sobi ali apartmaju.

Boste v tujini opravljali prakso? Potem lahko vaši starši v okviru našega stanovanjskega zavarovanja Paket Dom sklenejo tudi zavarovanje za kritje vaše odgovornosti za škodo, ki jo povzročite kot študent pri izvajanju prakse v Sloveniji ali tujini. S tem ste zaščiteni pred finančnimi posledicami vaše odgovornosti. To kritje sicer velja le za vašo prakso, torej delo v okviru študijskega programa.

 

4. korak: Urejanje prevoza na izmenjavo

Skupina študentov na študiju v tujini.

Brez potovanja do študija v tujini ne boste prišli, zato je rezervacija prevoza do cilja ključna. Priporočamo, da let, vlak ali avtobusni prevoz rezervirate nekaj kar časa pred odhodom, saj bodo letalske ali druge vozovnice tako cenejše.

Študentje, ki so že študirali v tujini, priporočajo, da kupite enosmerno (letalsko) vozovnico in ne povratne, saj je možno, da boste izmenjavo podaljšali ali ostali po koncu na podaljšanih počitnicah.

Obstaja tudi možnost, da kot štipendist dobite tudi poseben popust na letalsko karto. Pri letalski družbi, s katero boste potovali, se pozanimajte ali nudijo to ugodnost.

''Šele ob nakupu letalske vozovnice za domov sem ugotovila, da ima letalska družba Ryanair poseben popust za študente na Erasmus izmenjavi, ki ga lahko vsak študent koristi vsaj eno leto v času izmenjave za neomejeno število letov,'' svojo ugotovitev deli Mateja.

Trajnostna pot na izmenjavo

Vaša pot na izmenjavo je lahko tudi bolj trajnostna, če izberete avtobus, vlak oziroma celo plovilo oziroma GoOpti v katero od sosednih dežel. Če boste tako obliko potovanja izbrali v obe smeri, boste upravičeni do dodatka na zeleno potovanje, ki se izplača po koncu izmenjave. Ker tako potovanje lahko traja dlje, lahko dobite tudi finanicranje za dodatne dni, ki jih boste porabili za potovanje. 

👉  Da vas nič ne bo presenetilo, preberite tudi nasvet Izgubljena prtljaga – kaj storiti, če se to zgodi vam?

 

Ob rezervaciji leta se je pametno pozanimati še o tem, kaj se zgodi, če vam let prekličejo, če izgubijo vašo prtljago, in se za te primere tudi ustrezno zavarovati, da vas ne bodo doleteli dodatni stroški.

Preverite zavarovanje za tujino

 

5. korak: Poskrbite, da se boste na študij v tujini odpravili zdravi

Iskanje zdravnika v tujini nikoli ni najbolj prijetna izkušnja in zagotovo ne želite na svoji pustolovščini trpeti zaradi bolečine (npr. v zobu), zato predlagamo, da se pred odhodom odpravite še na preventivne preglede. Še posebej priporočljivo je, da obiščete zobozdravnika, dekleta pa obiščite tudi ginekologa.

Prisluhnite svojemu telesu in v primeru, da slutite kakšne težave, obiščite tudi osebnega zdravnika, ki vas lahko napoti na dodatne preiskave ali k specialistu.

 

6. korak: Uredite si mobilno telefonijo

Ko se poslavljate od prijateljev in družine, boste gotovo obljubili: »Saj se slišimo!«. A mobilna telefonija, čeprav je po državah EU veliko bolj dostopna kot nekoč, ima vseeno svoje zanke. Ne bo odveč, če preverite možnosti nakupa lokalne telefonske številke, vsekakor pa to storite, če boste študirali izven držav EU.

Roaming po državah EU

Evropska zakonodaja predpisuje, da vam vaš ponudnik mobilne telefonije ne sme zaračunati več kot doma, če ste v drugih državah članicah EU. Če boste torej iz Nemčije klicali domov oziroma vas bodo v Nemčijo klicali domači, ne boste plačali nič več, kot plačujete, ko ste v Sloveniji. Enako velja tudi, če boste klicali npr. nemško telefonsko številko.

Izjema je lahko prenos podatkov, zato se pred odhodom od doma pri svojem slovenskem ponudniku pozanimajte, koliko podatkov lahko porabite v tujini.

Lokalni paketi mobilne telefonije

Z odločitvijo za lokalnega ponudnika mobilne telefonije in uporabo telefonske številke države, v kateri študirate, lahko prihranite. Ko boste pri Erasmus prejemali različne brošure na tuji fakulteti, vam morda podarijo še brezplačno SIM kartico z novo številko, vseeno pa predlagamo, da že pred odhodom raziščete ponudbo, da boste lahko izbrali najugodnejšo.

Včasih je dobra možnost tudi nakup mobilne kartice v običajni trgovini (npr. v Franciji), saj je to cenovno zelo ugodna rešitev. Še boljša pa je možnost, če lahko kupite kar e-SIM mobilno kartico preko spleta – v tem primeru obisk trgovine sploh ni potreben. Vredno je preveriti.

 

7. korak: Uredite si rezervno bančno kartico

Če med študijem v tujini izgubite bančno kartico ali vam jo ukradejo, boste res v škripcih, zato vam priporočamo, da na izmenjavo ali študij v tujini, če je le možno, vzamete vsaj dve bančni kartici oz. si omogočite plačevanje s telefonom.

»Sama sem bila na izmenjavi v Lisboni. Enkrat sem na poti s tržnice nevede spustila svojo edino bančno kartico na tla. To sem dokaj kmalu ugotovila, zato sem se vrnila po točno isti poti nazaj do lokacije, kjer sem jo nazadnje uporabljala. K sreči me je kartica čakala tam. Šele takrat sem se zavedala, kako pomembno je, da imaš v tujini na razpolago dva računa oz. dve bančni kartici.", pove študentka Mateja.

Praktično in hitro si lahko uredite tudi račun na kateri od spletnih bank in si naročite njihovo bančno kartico, ki jo imate lahko tudi na telefonu.

 

8. korak: Preden greste na študij v tujino, sklenite tudi zavarovanje

Zavarovanje za tujino je pomembno, če se želite izogniti večjim stroškom, v primeru zdravstvenih zapletov v tujini, a ne le to. Pred odhodom v tujino torej uredite še zadnji pomembni korak: ureditev ustreznega zavarovanja za tujino.

1. Zavarovanje za vaše zdravje

Najbolj pomembno je, da zavarujete potrebo po zdravstvenih storitvah. Tako boste v tujini deležni zdravstvene pomoči, ko jo boste potrebovali – tako nujne, kot tudi tiste, od katere sicer ne bo odvisno vaše življenje.

Evropska zdravstvena kartica

Lahko se odločite za brezplačno evropsko zdravstveno izkaznico. Ta za študente velja eno leto, novo pa lahko naročite šele mesec pred iztekom, zato preverite, kakšna je veljavnost vaše, in ugotovite, če jo boste morali med bivanjem v tujini ponovno naročiti (najbolje na spletu). V tem primeru je pametno, da pooblastite starše, da jo lahko prevzamejo.

Z evropsko zdravstveno izkaznico ste v času študija v določenih državah upravičeni do kritja stroškov nujnih oz. potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravstvenih izvajalcih ali ustanovah v sistemu javnega zdravstva.

Za druge države, kot so npr. ZDA, pa velja, da boste morali vse stroške zdravstvenih storitev poravnati sami. Ob vrnitvi v Slovenijo lahko zaprosite za povračilo stroškov na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vendar bodo stroške v upravičenih primerih povrnili le v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. V primeru storitev v ZDA bo povrnjena vrednost precej manjša od tega, kar ste plačali.

👉  Preberite nasvet Kakšno zdravstveno pomoč omogoča evropska zdravstvena izkaznica.

Komercialno zavarovanje za tujino

Komercialno zavarovanje za tujino vam nudi organizacijo in kritje stroškov nujnih zdravstvenih storitev, ki bi jih potrebovali med bivanjem v tujini. Poleg tega imate okviru zavarovanja 24/7 na voljo pomoč asistenčnega centra v slovenščini, ki vam pomaga pri organizaciji zdravstvenih storitev in spremlja vaš primer.

Zavarovanje krije tudi prevoz v bolnišnico in, po potrebi, tudi prevoz v domovino ali operacijo zaradi nezgode ali bolezni.

 

2. Zavarovanje dokumentov

V tujini so vaši dokumenti še veliko bolj pomembni. Ne smete si privoščiti, da bi bili brez dokumentov, s katerimi lahko dokažete, kdo ste. Da bi se izognili težavam, sledite spodnjim priporočilom.

  • Za vsak slučaj imejte v tujini tako osebno izkaznico kot tudi potni list. Osebno izkaznico nosite s seboj, potni list pa hranite na varnem.
  • Naredite kopije osebnih dokumentov in uporabljajte te, če morate dokument pokazati npr. na vstopu v klub ipd. Kopije dokumentov si tudi naložite preko spleta v oblak, tako da so vam vedno dostopne.
  • Pred odhodom v tujino naredite overjeno kopijo osebnega dokumenta.

Če dokumente izgubite ali vam ga ukradejo, morate:

  • krajo prijaviti policiji,
  • poiskati konzularno predstavništvo Republike Slovenije (lokacije najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve), kjer kot državljani RS dobite začasne dokumente za vrnitev v domovino.

Če ste imeli v okviru zavarovanja za tujino tudi kritje izgube/kraje osebnih dokumentov, zavarovalnica ob predloženem potrdilu o izgubi ali kraji krije stroške za izdelavo novih uradnih osebnih dokumentov v tujini.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Vsekakor je pomembno, da se na določene stvari pripravite in poskusite upoštevati vse možne situacije, v katerih se lahko znajdete med študijem v tujini in pripravite teren, da bo vaša izkušnja kar se da brezskrbna.

Pametno bo tudi, če pred odhodom v tujino poskrbite za pooblastilo za prevzem vaših poštnih pošiljk. Najbolje, da pooblasitte starše, da bodo lahko prevzemali uradne pošiljke, ki bi za prevzem sicer zahtevale vaš podpis.

V zvezi z zavarovanjem vam na pomoč priskočimo tudi v Generaliju z zavarovanjem za tujino, ki ga lahko sklenete pri svojem zavarovalnem zastopniku, na naši spletni prodajni točki G24, po telefonu in v vseh naših poslovalnicah. Ob sklenitvi pa prejmete še popust, če boste v tujini več kot 90 dni.

 

Viri, uporabljani pri pripravi tega prispevka

Ceepus

Portal Evropske komisije

eUprava

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se