NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.01.2021 | 5 min branja | Avto

Kako znižati strošek zavarovanja avta in druge stroške?

zavarovanje-avta_zavarovalnica-generali-L.jpg

Danes si življenje brez avtomobila težko predstavljamo. Potrebujemo ga za prihod na delo, za prevoz otrok na obšolske aktivnosti, za obisk zdravnika … Hiter in poln življenjski slog pomeni, da je v marsikaterem gospodinjstvu več kot le en avto.

Vsak avto pomeni dodatno obremenitev za družinski proračun zaradi stroškov vzdrževanja, goriva, pa tudi zavarovanja avta. Preberite, kaj lahko storite, da vaš avtopark ne bo zahteval celega premoženja.

 

Katere stroške prinese avto?

Ko razmišljamo o nakupu avtomobila, se najbolj ukvarjamo s ceno, ki jo bomo morali zanj plačati. A to je le začetek stroškov, ki jih avto predstavlja za družinski proračun. Bistveni stroški, ki jih morate poleg kupnine upoštevati, so še:

  • Zavarovanje avta. Na cesti se lahko zgodi marsikaj, zato je poleg obveznega zavarovanja smiselno skleniti še vsaj kasko zavarovanje, s katerim si boste povrnili stroške trkov in drugih nenamernih poškodb vozila.
  • Vzdrževanje avta. To vključuje redne servise ter menjavanje in nakupe dodatnih oziroma novih gum.
  • Obvezni stroški. Poleg registracije, ki je neizogibna, boste tudi brez vinjete težko, če se ne vozite zgolj po svojem kraju.
  • Gorivo. Cene bencina so nepredvidljive in mesečna poraba vas lahko drago stane.

 

Kako znižati stroške zavarovanja avta?

Gotovo veste, da največ za znižanje zavarovalne premije lahko storite sami z varno vožnjo. Več zaporednih let ko boste imeli zavarovanje brez da bi z avtom povzročili prometno nesrečo ali škodo na kakšen drugačen način, višji bo vaš bonus oziroma premijski razred. Pri obveznem zavarovanju avta je najvišji bonus 55 %, ki ga ohranjajo le res previdni vozniki.

Prav tako so brez bonusa tudi vozniki, ki prvič zavarujejo avto. Razen, če pri Generaliju uporabijo možnost družinskega popusta, kjer vsi člani lahko dobijo največ tak popust kot ima nosilec bonus. Tako tudi ob prvem zavarovanju lahko partner ali otrok dobita do 55 % popusta. V družinski popust je lahko vključenih 6 oseb, ki so v sorodu, ni pa nujno, da stanujejo na istem naslovu.

Za vsako leto brez povzročene prometne nesreče na zavarovanju prejme voznik 5 % bonusa, za 55 % mora torej čakati kar 11 let.

Tako so pri zavarovanju avtomobilov prihranili Vodopivčevi

Poglejmo primer Vodopivčevih. Oče in mama se na delo vozita v različna kraja, zato potrebujeta vsak svoj avto, sin pa je že nekaj časa na svojem in si je tudi kupil lasten, čeprav rabljen, avto. Tudi mamin 70-letni oče je še vedno aktiven voznik, saj živi na deželi in želi ostati neodvisen. Z družinskim popustom so skupaj prihranili 281 € pri zavarovanju avtov.

Prva je družinski popust pri zavarovanju avtomobila vključila mama. Ko ji je zavarovalna zastopnica pripravljala polico, ko je opozorila, da lahko izkoristi družinski popust, saj je imela ona le 40 % bonus, medtem ko je imel mož najvišjega možnega, 55 %. Z vključeno opcijo družinskega popusta je mama dobila dodatni 15 % popust – kolikor znaša razlika od njenih 40 do očetovih 55 %. Oče je postal nosilec družinskega popusta.

Enako možnost sta izkoristila tudi dedek in sin – slednji je kot mladi voznik brez lastnega bonusa prihranil kar 247 €.

  Oče Žena Otrok Dedek
Izhodiščna premija 300 € 300 € 450 € 300 €
Bonus 55% 40% 0 % 50 %
Premija z upoštevanim bonusom 135 €   450 € 150 €
Družinski popust / 15 % 55 % 5 %
Premija z upoštevanim bonusom in družinskim popustom* 135 € 153 € 203 € 143 €

*Prikazan primer je za obvezno avtomobilsko zavarovanje, ki bi se enako računal tudi za kasko zavarovanje (pri kasko zavarovanju je najvišji bonus 50% in temu primerno je družinski popust lahko največ 50 %). Primer je ilustrativen.

Poleg družinskega popusta vam dodaten popust lahko prinese tudi brezplačna včlanitev včlanitev v Generali ZAME.

 

Kako še lahko znižate stroške za avto?

Po tem, ko ste plačali zavarovanje, ostane še mnogo drugih stroškov: vzdrževanje, gorivo ter obvezni stroški, torej registracija in vinjeta. Nekaterih ne morete spremeniti. Seveda se lahko odločite, da boste izbirali zgolj lokalne ceste in se tako izognili nakupu vinjete. A vprašajte se, koliko je vreden čas, ki ga boste s tem izgubili.

Nikar ne varčujte pri vzdrževanju avtomobila

Prav tako nikar ne varčujte pri vzdrževanju avtomobila. Pravilno vzdrževan avto je ključen za vašo varnost – nenazadnje pa vpliva tudi na druge stroške – pravi tlak v pnevmatikah zagotavlja nižjo porabo, zato ga ne pozabite preveriti. Prav tako poskusite čim manj varčevati pri gumah. Gotovo ni nujno, da kupujete najdražje, a preden se odločite za nakup novih, le preverite njihovo oceno (v Sloveniji odlične teste vsako jesen objavi AMZS) in izberite najboljše v cenovnem razredu, ki si ga lahko privoščite.

Varčujte pri porabi goriva

Strošek, na katerega poleg zavarovalne premije še lahko pomembno vplivate, je poraba goriva. Pri tem seveda nimamo v mislih le tega, da pogosteje sedete na kolo, kot v avto. Varčujete lahko tudi z varčnim načinom vožnje, ki je tudi varen način vožnje - dokler ga upoštevate skladno z razmerami na cesti. Nekatera pravila varčne vožnje navajamo spodaj.

1. Ne stojte pri miru s prižganim motorjem. To velja tako za speljevanje, kot za stanje v koloni. Ko speljujete, obrnite ključ le toliko, da se prižge elektronika in diagnostika, motor pa prižgite šele, ko je te konec. Prav tako ugasnite motor, kadar je jasno, da boste dlje časa stali v koloni.

2. Ne vozite prehitro. Hitrejša vožnja pomeni, da mora avto premagovati večji zračni upor, to pa spet pomeni, da potrebuje večjo moč in zato porabi več goriva.

3. Vozite tekoče in enakomerno. Nenehno zaviranje in pospeševanje, ko se »zajčkate« z drugimi vozili, ni le nevarno, pač pa škodi tudi vaši denarnici. Prav tako sunkovito zaviranje ali pospeševanje v mestu. To pa tudi ne pomeni, da se križiščem bližate kot polž ali speljujete v tej maniri. Najbolje je, če pri speljevanju pohodite stopalko do 2/3. Zložna vožnja bo mogoča le, če boste upoštevali primerno varnostno razdaljo.

4. Prestavite v višjo prestavo takoj, ko lahko. V višjih prestavah namreč vozilo troši manj goriva - a le takrat, ko vozite s primerno visokimi vrtljaji. Vožnja v previsoki prestavi, ko so vrtljaji zato prenizki, ni priporočljiva.

5. Zavirajte z motorjem. Pomemben nasvet, ki vam bo pomagal privarčevati tudi pri vzdrževanju vozila, saj boste ohranjali tudi zavore, ki jih dolgi klanci lahko močno obremenijo.

6. Varčujete z elektriko. Uporabniki električnih avtomobilov se tega močno zavedajo, a velja tudi za ostale – klima, gretje in podobne električne funkcije, znatno vplivajo tudi na porabo goriva. Uporabljajte jih zmerno. Tudi zdravje vam ne bo hvaležno, če boste poleti vozili z 20 stopinjami, medtem ko jih je zunaj 30.

Dodatno lahko porabo goriva zmanjšate tudi tako, da iz avta odstranite nepotrebno težo, in poskrbite za optimalno aerodinamiko vozila, kar vključuje odstranjevanje strešnih nosilcev, ko jih ne potrebujete.

👉 Preberite tudi nasvet inštruktorja varne vožnje iz AMZS o varčni vožnji, prijazni denarnici in okolju

 

Na koncu je ključno, da varčujete na način, ki v nobenem pogledu ne bo ogrožal vaše varnosti. Pa naj bo to varčna vožnja ali izbira odličnega zavarovanja avta, kjer namesto, da bi se odpovedali koristnim kritjem prihranite s pomočjo družinskega člana z višjim bonusom.

 

Morda vas bo zanimalo še:

👉 Kraja avtomobila: kaj lahko storite, da se ne zgodi vam?

👉 Kako prijaviti škodo, ko imate prometno nesrečo v tujini?

👉 Zakaj je avtomobilsko zavarovanje odlična stvar

👉 Počeno vetrobransko steklo - pogosta vprašanja in odgovori

 

 

Koliko bi vas lahko stalo avtomobilsko zavarovanje?

Tudi če imate še nekaj mesecev do izteka vašega avtomobilskega zavarovanja, se vam splača preveriti, koliko bi lahko prihranili.

NAROČITE KLIC ZASTOPNIKA