NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.04.2024 | 7 min branja | Nezgoda

Za nepozaben družinski dan: 5 idej za enodnevni izlet

Družina na družinski dan uživa na sprehodu skozi bližnji gozd.

Počitnice so lahko dolge, še posebej poletne, če vam je zmanjkalo idej, kako zaposliti svoje otroke v prostih dneh in kako se zabavati skupaj z njimi tako, da bodo vsi v družini imeli nekaj od skupnih prostočasnih aktivnosti. Pripravili smo vam nekaj predlogov za razgiban družinski dan, ki ne stanejo veliko ali so celo brezplačni, ponujajo pa veliko smeha in tudi nekaj poučnega za vas in vaše najmlajše. Kam na enodnevni izlet? Kaj so najboljša doživetja za otroke?

Skupno preživljanje časa kot družina prinaša številne koristi, ki segajo od krepitve družinskih vezi do izboljšanja fizičnega in duševnega zdravja vseh družinskih članov.

V hitrem tempu sodobnega življenja so priložnosti za kakovostno preživljanje časa skupaj neprecenljive, saj krepijo občutek pripadnosti, ljubezni in varnosti med družinskimi člani. Ko družina preživlja čas skupaj, se razvijajo globlje in trajnejše vezi. Komunikacija se izboljša, saj se člani učijo deliti svoje misli, občutke in izkušnje, kar vodi do večjega razumevanja in empatije.

Skupne aktivnosti, kot so igre, izleti ali športne aktivnosti, omogočajo družinskim članom, da sodelujejo, si vzajemno pomagajo in skupaj rešujejo izzive, kar dodatno krepi medsebojno povezanost. Ustvarjanje spominov je še en pomemben vidik družinskih aktivnosti. Posebni trenutki, preživeti skupaj, postanejo dragoceni spomini, ki obogatijo družinsko zgodovino. Ti spomini služijo kot sidro, ki v težkih časih pomaga ohranjati pozitivno dinamiko in občutek pripadnosti družini.

 

1. Pustolovščina v domačem kraju

Preverite, kaj lahko zanimivega doživite v svoji okolici. Pri tem ne mislimo le na organizirane prireditve, sejme in festivale, pač pa tudi na sprehod po bližnjem gozdu, dopoldanski izlet na okoliški hrib ali večerni »obhod« po vašem kraju s postankom za kepico sladoleda. Otrokom je namreč pomembno le to, da je vsa družina skupaj in da se imate lepo. Za to pa ne potrebujete niti celega dneva niti veliko denarja.

Ideje za družinski izlet v domačem kraju

  • Igrajte se turiste. Sprehod po kraju bivanja načrtujte tako, da otroku pokažete, kje ste hodili v osnovno šolo, srednjo šolo, kje ste najraje kupili kepico sladoleda in morda celo kje sta se mami in oči spoznala.
  • Sprehodite se po bližnjem gozdu in ugotovite, koliko različnih rastlinskih vrst raste v njem. Nabirajte liste in plodove in jih doma analizirajte – otroka lahko spodbudite celo, da naredi herbarij.
  • Obiščite pokopališče - berite dalje - po tem, ko pade mrak. Posebej po 1. novembru so vse prižgane svečke na grobovih v temi videti praznično oziroma pravljično.

Ideje za družinski izlet, ko v svojem kraju ne najdete zabave

Nekaj predlogov za enodnevni družinski izlet in doživetja, če v svojem kraju niste našli nobene ideje:

👉  Zbirate pogum za prve družinske planinske ture? Prenesite priročnik V gore z otrokom in preverite nasvete strokovnjakov Planinske zveze Slovenije.

 

2. Družinsko kolesarjenje – ideje za enodnevni izlet

Zakaj ne bi prekolesarili bližnjega mesta? Slovenija s svojo kolesarsko infrastrukturo in naravnimi lepotami resnično ponuja nekaj za vsako družino, ki si želi aktivno preživeti prosti čas. Poleg tega lahko vnovčite navdušenje nad kolesarjenjem, ki ga v otrocih zbujajo tekmovalni uspehi slovenskih kolesarskih asov.

Kam z otrokom na kolesarski enodnevni izlet?

  • Ljubljansko Barje: ponuja številne ravne in mirne poti, ki so kot nalašč za družinsko kolesarjenje. Poleg tega lahko opazujete bogato rastlinsko in živalsko življenje.
  • Pot od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera: pot je v glavnem asfaltirana, mahjen del pa poteka po gozdu, po vsej poti pa vas bo spremljala čudovita narava.
  • Dravska kolesarska pot: ta pot je ena izmed najlepših kolesarskih poti v Evropi, poteka ob reki Dravi. Za družine je še posebej prijazen odsek od Maribora do Ptuja, kjer je pot večinoma ravninska in ponuja čudovite razglede na reko in okoliško naravo.
  • Slovenska turnokolesarska pot: če so otroci že večji in vajeni aktivno preživljati prosti čas, lahko naskočite katero od 41 etap, ki sestavljajo 1.800 km.

👉  Še več idej za kolesarske izlete najdete na spletni strani programa prednosti Generali ZAME.

Nasveti za kolesarjenje z otroki

Kot pri planinarjenju z otrokom, morate tudi pri kolesarskih izletih poskrbeti za še bolj temeljito pripravo, če bodo z vami tudi otroci.

  • Preverite stanje kolesarskih poti pred odhodom.
  • Preverite vreme in poskrbite, da je otrok primerno oblečen.
  • Vsi v družini uporabljajte čelade in poskrbite za varnostno opremo – tako boste otroku predali varne navade.
  • Upoštevajte pravila kolesarjenja in bodite pozorni na druge uporabnike poti.
  • S seboj imejte dovolj vode in prigrizkov.

Poskrbite, da boste imeli urejeno nezgodno zavarovanje za otroke, pa tudi nezgodno zavarovanje za starše ne bo odveč.

 

3. Poletne aktivnosti: plavanje in čofotanje

Poletje je poletje in poleti je voda zakon! Slovenci imamo srečo, da je veliko naših rek in jezer še vedno dovolj čistih in varnih za plavanje. Če so predaleč, pa je gotovo v vaši bližini kak bazen, kamor se lahko odpravite z otroki – četudi samo za nekajurno hitro osvežitev. Tudi montažni bazen na domačem vrtu je lahko odlična atrakcija, a pazite na varnost.

Ob rekah in jezerih pa se da poleg plavanja početi še marsikaj drugega; med drugim se lahko odpravite na izlet s čolnom ali pa se preizkusite v ribarjenju. Če vas v naravo vabi supanje, preverite najboljša jezera za supanje v Sloveniji. Varnost ob vodi je izredno pomembna, še posebej, ko smo z otroki.

Pomembna pravila, ko ste ob vodi z otrokom

  • Otroci naj vedno plavajo pod nadzorom odraslih, tudi če znajo plavati.
  • Zaščitite se pred soncem. Ne pozabite na visok faktor zaščite pred soncem (SPF 30 ali višje) in redno nanašanje, še posebej po kopanju ali potenju. Moč sonca pomagajo ublažiti tudi kape s šiltom in zaščitna oblačila s faktorjem UV zaščite.
  • Osnovno znanje prve pomoči pri opeklinah, urezninah ali ugrizih meduz je koristno.

👉  Ne le poletje, ideje za izlet z otrokom ponujajo vsi letni časi.

 

4. Sejmi in festivali v bližnjem mestu: družinski dan z izobraževalno noto

V Sloveniji imamo mesta (in vasi), bogate z zgodovino in različnimi kulturnimi spomeniki – da bi otroke navdušili zanje, potrebujemo samo nekaj več domišljije in kakšno zgodbico. Saj veste, zgodovina niso samo letnice, pač pa cel kup zanimivih in napetih zgodb. In če to povežete še s snovjo, ki se jo je otrok že učil v šoli in o kateri že sami nekaj vedo, še toliko bolje!

Od pomladi do jeseni v Sloveniji skoraj ni kraja, kjer ne bi priredili kakšnega festivala ali sejma. Ves čas se nekaj dogaja in obiskovalci od blizu in daleč imajo na voljo pestro paleto zanimivih aktivnosti. Na spletu lahko za vsak dan posebej preverite, kje se kaj dogaja in kaj se splača obiskati. Večina teh sejmov in festivalov je tudi brez vstopnine, kar jih dela še bolj privlačne in dostopne.

 

5. Zabava na vrtu ali v parku je doživetje za otroke

Če živite v hiši z vrtom, se zabava ponuja kar sama

  • Organizirate lahko noč na prostem – vse, kar potrebujete, je šotor in pustolovščina je tu. Kdo kot otrok ni želel poleti spati pod zvezdami, če se je le dalo? Zvečer opazujte zvezde na temnem nebu, pred spanjem pa se stistnite ob »strašljivi« zgodbici, če so otroci nanje že pripravljeni.
  • V vročih dneh niti ni treba na bazen – otroci se bodo z veseljem igrali z vodnimi baloni (pazite le, da igra ne postane pregroba).
  • Nekaj predlogov preganjanje poletnega dolgčasa pa lahko najdete tudi v Levčkovem pomladanskem kratkočasniku.

V bližnjem parku organizirajte piknik

Organiziranje piknika v parku z otrokom je odlična priložnost za ustvarjanje nepozabnih spominov. Tukaj je nekaj idej za igre, aktivnosti in prigrizke, ki bodo zagotovo popestrili vaš dan.

  • Otrokom dajte seznam stvari, ki jih morajo najti v parku.
  • Zbirajte liste, palice, kamne in veje, da skupaj ustvarite umetnine.
  • S seboj prinesite mehurčke in žogo.
  • Za zdrave prigrizke doma naredite sadna nabodala.
  • Poskrbite, da boste imeli dovolj vode za hidracijo.
  • Zaščitite sebe in otroka pred soncem z ustrezno kremo in pokrivalom.
  • Vedno imejte s seboj kakšen obliž, čisto vodo in otroške robčke za morebitne manjše nezgode.
  • Pripravite vrečke za smeti in poskrbite, da za seboj ne pustite nobenih odpadkov.

Ustvarite dan, poln igre, smeha in okusnih prigrizkov, ki bodo vaš piknik v parku spremenili v čudovito avanturo za vas in vašega otroka.

👉  Vas mika obisk narave z otroki? Odkrijte 5 skritih kotičkov v Sloveniji.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Otroci na proste dni potrebujejo sprostitev in čas, ko se lahko igrajo s čim manj omejitvami in prepovedmi. Razigranost pa včasih pripelje tudi do nezgod, ki jih niti starši ne morete preprečiti, zato je dobro, da poskrbite za celovito nezgodno zavarovanje za otroka – da bo tudi konec poletja tako vesel kot začetek.

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke