NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.04.2023 | 5 min branja | Zdravje

Kaj je infantilni hemangiom ali jagodno znamenje pri dojenčku

Dojenčla dvojčka - levi ima na čelu infantilni hemangiom

 

Večina ljudi ne ve, kaj so to infantilni hemangiomi, starši pa se z njimi lahko prvič srečajo ob rojstvu otroka. So kožna znamenja, ki po obliki in barvi spominjajo na jagodo ter so zelo pogosta vrsta benignih, nerakavih tumorjev pri majhnih otrocih.

V večini primerov infantilni hemangiomi ali jagodna znamenja niso nevarna in se naravno zmanjšajo sama. To potrjuje statistika znanstveno-strokovne medicinske revije Slovenska pediatrija.

  • V 30 % primerih se do 3. leta starosti infantilni hemangiomi naravno zmanjšajo sami.

  • Do 9. leta otrok ta odstotek naravnega zmanjšanja naraste na več kot 90 %.

Pri približno 20 odstotkih pa jagodna znamenja zahtevajo zdravljenje, saj lahko povzročijo deformacije ali vplivajo na življenjsko pomembne funkcije, kar lahko škoduje razvoju otroka.

Pomembno je vedeti, da se jagodna znamenja pojavijo pri do 10 % vseh novorojenčkov. V primeru nedonošenčkov, ki tehtajo manj kot 1200 gramov, se pojavnost zviša na skoraj 25 %. Pokažejo se lahko že takoj po rojstvu ali pa se pojavijo šele po nekaj mesecih. 

V nadaljevanju zapisa predstavljamo, kaj povzroča infantilne hemangiome, kako jih znati prepoznati in razločiti ter kaj storiti, če se pojavijo pri vašem dojenčku.

 

Kaj je infantilni hemangiom?

Infantilni hemangiom je skupek krvnih žil, ki se pojavijo na koži dojenčkov in majhnih otrok. Gre za benigne tumorje, ki v večini primerov ne zahtevajo zdravljenja, saj sčasoma izginejo sami. Benignih tumorjev ne štejemo med rakaste tvorbe, saj se ne razširijo v druge dele telesa in ne ogrožajo življenja. 

Kako pa so videti? Hemangiom se pri novorojenčku pokaže v obliki rahle izbokline, ki je obarvana živo rdeče. Ker po obliki spominjajo na jagodo, jim pravijo tudi jagodna znamenja

Običajno se infantilni hemangiomi pojavijo na zgornji tretjini telesa. Pravzaprav se v 60 % pojavijo na obrazu in vratu otroka (kapilarni infantilni hemangiom), v 25 % na trupu in le v 15 % na eni od okončin

✅  Prijazen opomnik: kot smo že omenili, v večini primerov infantilni hemangiomi izginejo sami od sebe, brez posledic na zdravje dojenčka. Ne glede na to, strokovnjaki priporočajo, da se jih starši naučijo prepoznati takoj, ko se pojavijo, saj se po velikosti in izgledu pogosto zelo razlikujejo.

👉  Preberite tudi Vse kar morate vedeti o uporabi dude pri dojenčku

 

Vzroki za nastanek infantilnega hemangioma

Zakaj se pojavijo infantilni hemangiomi še vedno ni povsem znano. Noben strokovnjak še ni uspel potrditi kakšnih posebnih vzrokov, zaradi katerih se razrastejo na koži. Znano pa je, da njihov nastanek ni povezan z zdravili, ki jih ženska jemlje v času nosečnosti, ali s kakšnimi okoljskimi dejavniki. Izločili so tudi gensko komponento.

 

Je hemangiom ob rojstvu enak kot tisti, ki se pri otrocih razvije pozneje?

Hemangiom se pri vseh starostih pojavi v enako resni obliki. Vendar pa imajo infantilni hemangiomi po večini 3 faze rasti: 

  • Proliferativna faza se prične v prvih dneh življenja in lahko traja do 9 mesecev. Hemangiom se pri novorojenčkih pokaže kot rahel madež, ki v nekaj dneh hitro zraste. V nekaterih primerih se hemangiom zagnoji ali pa v tej fazi pride do okužbe. Vpliva lahko tudi na vid dojenčka, če se razširi na veko, ali pa ovira dihanje, če zapira dihalne poti.

  • V fazi stabilizacije se rast hemangioma upočasni brez sprememb v velikosti.

  • Šele po 10–15 mesecih se infantilni hemangiom prične manjšati, kar poznamo kot fazo regresije. Pričel bo bledeti in siveti, obenem pa se bo zmanjšal.  

 

Vrste infantilnih hemangiomov

Za starše je ključno, da znajo prepoznati hemangiom takoj, ko se pojavi. Pri tem vam lahko pomaga, da veste, da obstajajo različni podtipi: 

1. Povrhnji infantilni hemangiomi

Povrhnji infantilni hemangiomi so znani kot jagodna znamenja. Pokažejo se v obliki izboklin na koži z zarezicami, kar spominja na površje tega sadeža. Običajno so rdeče ali rožnato obarvani, včasih se pojavijo tudi manjša, belo obarvana območja. Zanje je značilno, da se hitro večajo in s tem postanejo svetlejši.

2. Globoki ali podkožni infantilni hemangiomi

Nasprotno pa imajo globoki ali podkožni hemangiomi gladko površino, vendar je zanje značilna tvorba pod kožo, zaradi česar so navadno bolj prikriti in so na površju videti kot modrikast madež – celo do te mere, da jih lahko včasih zamenjamo z modricami. 

3. Mešani infantilni hemangiomi

Mešani hemangiomi so kombinacija obeh vrst, povrhnje in podkožne. 

Alternativna razvrstitev: lokacija hemangioma

Nekateri strokovnjaki se odločijo za drugačno razvrstitev, ki je odvisna od lokacije, kjer se pojavi hemangiom.  

  • Lokalizirani hemangiomi se pri dojenčkih pojavijo na posebnih delih telesa. Denimo, na vratu, licu, kot kapilarni infantilni hemangiom ali hemangiom na ustnici pri otrocih. 

  • Večžariščni hemangiomi pa so tisti, pri katerih se pojavi vsaj deset kožnih lezij.

 

Diagnoza hemangioma

Kako do diagnoze, da gre za infantilni hemangiom? Najbolje, da jo postavi strokovnjak, kar lahko uredite z obiskom pri pediatru, če sumite, da ima kožna lezija zgoraj opisane znake. Pri postavljanju diagnoze bo pediater preveril:  

  • Lokacijo. Če se pojavijo na mestih, kot je obraz, še posebej na predelu oči ali ust, lahko bolj vplivajo na otrokovo zdravje. 

  • Velikost. Ta pove, v kateri fazi rasti je. 

  • Število lezij. 

👉  Morda bi vas zanimalo tudi: Praske na kolenih so del živahnega in igrivega otroštva

 

Zdravljenje infantilnih hemangiomov

Večina hemangiomov se običajno naravno zmanjša do otrokovega 4. ali 5. leta starosti. Zdravljenje pa je odvisno od tega, kako hitro se razvija znamenje, kje na telesu je in od morebitnih zapletov (krvavenja, krast ali bolečine). 

Glavni cilji zdravljenja so:

  • zaustavitev rasti oziroma pospešitev naravnega zmanjšanja,

  • preprečevanje ali zdravljenje funkcionalnih in/ali estetskih zapletov (ulceracij, brazgotin, psihosocialnega stresa) in

  • izogibanje agresivnim metodam zdravljenja. 

O zdravljenju se pogovorite z otrokovim pediatrom. Obstajajo tudi sredstva za lokalno uporabo na koži, kot so kortikosteroidne kreme, ki prispevajo k zaustavitvi rasti znamenja ali pa jih celo skrčijo. 

Kadar je hemangiom na območju, ki lahko povzroči zdravstvene težave, se strokovnjak lahko odloči za kirurški poseg. Ker večina z leti izgine, se možnost posega izključi že pred otrokovim 5. letom starosti. 

 

👉  Morda se vam bo zdelo koristno: Bi prepoznali nevarne vročinske krče?

👉  Za vas smo pripravili tudi: Zlatenica pri novorojenčku: vas mora skrbeti? 

👉  Preverite še Kakšna zavarovanja potrebujete, ko dobite dojenčka

 

 

Želite prejemati koristne vsebine in dojenčku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo v višini 100 €.

Prijavite se