NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.04.2023 | 10 min branja | Prosti čas , Tujina

11 nasvetov za varno in zabavno solo potovanje

Nasvet piše: Andreja Počkaj, solo popotnica

Bi radi videli in doživeli svet, vaši bližnji pa nimajo časa, denarja ali volje za potovanja? Ste v obdobju življenja, ko si želite stopiti iz cone udobja? Ste kdaj pomislili, da bi se odpravili na potovanje sami?

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Indoneziji

Solo potovanje se lahko iz domačega udobja zdi zastrašujoče. Kaj, če stvari ne gredo po načrtih? Kaj, če na poti zbolim? Ali je varno, da grem ponoči ven sama? Takšna vprašanja mi pogosto postavljajo sledilci, ki spremljajo moja potovanja in zbirajo pogum za svoje prvo solo potovanje.

Moje prvo solo potovanje je bil v bistvu nekajdnevni solo izlet na Dansko. Sama sem šla, ker takrat prijateljica ni našla poceni letalske vozovnice, da bi šla z mano. Že na poti na zagrebško letališče me je tiščalo v prsih in hotela sem se obrniti ter izpustiti to potovanje. Izkazalo se je, da je bil ta solo izlet super izkušnja v marsikaterem pomenu.

Pustila sem bančno kartico v nekem lokalu in jo nato iskala, na povratni let sem prišla minuto pred zaprtjem vrat in na koncu so mi izgubili še prtljago. Seveda so to zelo neprijetne stvari, ki bi koga odvrnile od nadaljnjih potovanj. Mene pa so marsikaj naučile in po tem izletu sem šla še na 14 solo poti.

Predstavljam vam 11 nasvetov za varno in zabavno solo potovanje. Želim si, da bi vam pomagali pri odločitvi o solo potovanju in vas vodili do tega, da se boste naučili veliko novega o svetu – in predvsem o sebi.

 

1. Planirajte svoje potovanje vnaprej

To je vsekakor eden najbolj pomembnih nasvetov za preživetje solo potovanja. Vzemite si čas in razmislite, kaj želite od svojega solo potovanja.

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Peruju, na sliki Machu Picchu

Smo v digitalni dobi, ki omogoča, da vse kraje poiščete na spletu ali družbenih omrežjih in ocenite, če so dovolj varni, da bi tja potovali sami. Poleg tega lahko vnaprej kupite vse od vozovnic za prevoz in razne znamenitosti, rezervirate nastanitve, poiščete pomoč in drugo.

👉  Preberite tudi, kaj storiti, če vam izgubijo prtljago.

 

2. Izberite varno in prijazno nastanitev

Obstaja veliko spletnih ponudnikov raznovrstnih nastanitev. Seveda je odvisno od vas, kako pogumni boste pri izbiri.

Lahko preizkusite bivanje pri družini ali poiščite najem sobe v stanovanju in tako spoznate domačine ter se z njimi povežete. Tudi če vam najemodajalec ne razkaže mesta, boste dobili veliko uporabnih nasvetov.

Tudi hostli so ena od odličnih rešitev za solo popotnike, vendar boste morda v tem primeru preživeli več časa z drugimi turisti kot z domačini.

Če pa vam odgovarja popolna samota in si želite dneve preživeti v lastni družbi, se lahko odločite tudi za hotelsko sobo.

Karkoli se odločite, vam priporočam, da pri rezervaciji nastanitve pogledate tudi ocene in komentarje drugih gostov. Če ima nastanitev veliko dobrih ocen, je to odlična popotnica.

Ne pozabite pa tudi tega, da lahko nastanitev, ki vam ni všeč, kadarkoli tudi zapustite.

Najboljši nasvet, ki sem ga kadarkoli dobila, je bil ta, da je to moje potovanje, moj denar in moj čas. Zato mi ni težko zapustiti nastanitve, ki mi zaradi kateregakoli osebnega razloga ni všeč. To sem storila že mnogokrat. Verjemite mi, da včasih kakšen evro več odtehta veliko slabe volje na obeh straneh.

 

3. Preverite osebne dokumente

Glavni potovalni dokument, s katerim slovenski državljani izkazujemo svojo istovetnost v tujini, je potni list. S potnim listom lahko potujete v vse države, medtem ko je krog držav, kamor se lahko potuje z osebno izkaznico, omejen. Če potnega lista morda še nimate, ga torej čim prej naročite.

Določene države pogojujejo vstop na svoje ozemlje s tem, da mora biti potovalni dokument veljaven vsaj še določeno časovno obdobje (npr. vsaj še pol leta ali vsaj še eno leto) ali s predhodno izdajo vizuma (vir: e-uprava). Ko začnete načrtovati pot, obvezno preverite veljavnost potnega lista.

Poskrbite, da imate kopije dokumentov shranjene nekje na e-mailu ali v kakšnemu od "oblakov". Za vsak primer pa jih pošljite tudi komu od domačih ali prijateljev. Lahko jih tudi natisnete in list papirja obdržite pri sebi, original pa hranite pod ključem v sefu nastanitve.

Potni list je najpomembnejša stvar, ki jo imam pri sebi, ko sem na poti. Vedno gledam, kje ga imam in kam ga dam, saj se mi je že dvakrat zgodilo, da sem ga izgubila. Enkrat tako, da sem morala urediti duplikat, enkrat pa tako, da sem ga našla. In obe izkušnji sta bili daleč najbolj stresni v moji potovalni karieri.

👉  Preberite tudi Andrejine 4 situacije na potovanjih, ko pomaga turistično zavarovanje

 

4. Ohranite stik z domačimi in prijatelji

Sodobna komunikacijska sredstva nam omogočajo, da smo lahko vedno v stiku z domačimi in prijatelji. Ko potujete sami, je zelo pomembno, da puščate sled in da si izberete nekoga, ki mu vedno poročate, kje ste in kam boste morebiti v tistem dnevu šli.

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Panami, na sliki Sanblas

Ko potujem sama, si že na letališču kupim SIM ali ESIM kartico s podatki. Svojo sled puščam na družbenih omrežjih, saj tako širša množica ve, kje sem v določenem obdobju in to mi daje dodaten občutek varnosti.

👉  Preberite tudi, kako preprečiti krajo vašega mobilnega telefona.

 

5. Sklenite zavarovanje za tujino

Najbrž ni odveč, če rečem, da je zavarovanje za tujino nekaj, kar je dobro skleniti, ne glede na to, ali potujemo sami, z družino ali s prijatelji. Če gremo na solo potovanje, pa je zavarovanje še toliko bolj pomembno.

Lahko se zavarujete za obdobje potovanja ali pa sklenete kar letno turistično zavarovanje. Tudi kritja so odvisna od posameznika. Če se radi na potovanjih potapljate, hodite na visoke vrhove ali pa se ukvarjate z raznimi drugimi “nevarnimi” športi, poskrbite, da imate kritje tudi za to.

Letno turistično zavarovanje sklepam že več kot 10 let. Ker sem bolj praktične “sorte”, mi je to, da to uredim enkrat in imam potem mir za vsa nadaljnja potovanja, super. To zavarovanje mi predstavlja neke vrste varnost in je nek stik z domom, če bi se mi karkoli zgodilo.

👉  Preberite tudi, kako poskrbeti, da je med dopustom vaš dom varen pred vlomilci.

 

6. Pridružite se skupinskim izletom

V različnih turističnih krajih lahko najdete vrsto skupinskih izletov - od brezplačne peš ture po mestu do celodnevnega izleta izven mesta. Ponudba je v današnjem času dostopna povsod: v raznih spletnih aplikacijah, najdete jo, če se sprehodite po mestu ali vprašate v nastanitvi, kjer spite.

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Tanzaniji

Skupinski izleti so super za spoznavanje novih ljudi in deljenje idej ter nasvetov. Mogoče na kateremu od njih spoznate kakšnega solo popotnika, ki ima podobne interese in z njim nadaljujete pot.

Jaz se vedno veselim skupinskih izletov, ker vem, da bom spoznala koga, ki mi bo zanimiv, in mogoče z njim preživela dan ali celo del poti. Pa še ta zabavna stvar sodi k temu – v trenutku mi ni treba več iskati naključnih fotografov, če želim biti na fotografiji sama, saj jih imam s sabo cel avtobus ali kombi.

 

7. Naučite se nekaj osnovnih besed domačega jezika

Preden se odpravite na solo potovanje, se je vredno potruditi in se naučiti nekaj besed in fraz. Veliko razliko naredi že to, da se znate predstaviti, začeti osnovni pogovor in šteti od 1 do 10.

Poznavanje lokalnega jezika vam omogoča preprostejše potovanje ter sklepanje novih prijateljstev. Če potovanje odpre um, je učenje lokalnega jezika odličen način za odpiranje marsikaterih vrat.

 

Zavarovanje Tujina - pomoč v slovenskem jeziku

Vsako potovanje je pustolovščina in najbolj boste uživali v njej, če boste vedeli, da se vedno lahko zanesete na pomoč. Zato vam naše zavarovanje Tujina nudi asistenco v slovenskem jeziku vse ure v dnevu in vse dni v tednu.

Preverite zavarovanje

 

8. Bodite pozorni na svojo varnost

Ne glede, kako potujete - sami, v paru ali skupini - morate paziti na lastno varnost. Zato ti nasveti veljajo na vsakem potovanju:

  • bodite še posebej previdni ponoči,
  • pazite na pijačo, ki jo pijete,
  • bodite pozorni na morebitne lokalne prevarante in
  • budno pazite na svoje dragocenosti.

Pri solo potovanju je najtežje to, da se nimate na koga zanesti, zato morate še toliko bolj paziti nase. Na prvem solo potovanju bo to mogoče zahtevalo malo več vašega časa in energije, sčasoma, ko boste imeli več znanja in izkušenj, pa bo vse lažje.

Barantanje je nekaj, kar ni v naši kulturi. Jaz sem se ga naučila v Aziji in dolgo mislila, da mi gre to razmeroma dobro od rok. Skozi leta sem seveda spoznala, da sem bila večkrat okradena. Ne na način, da so mi vzeli denar, temveč tako, da sem jim ga sama dala. Ampak to je del potovanj in konec koncev (krutega) življenja.

 

9. Preizkusite lokalno kulinariko in kulturo

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Belgiji, na sliki večerja s šparglji, BruggeMisel, da bi obiskovali restavracije sami, mnoge navdaja z nelagodjem. Poskusite pustiti ta strah za seboj in se premaknite iz cone udobja. Obstaja veliko butičnih restavracij, ki so kot nalašč za solo popotnike. Predstavite se kot solo popotnik in povprašajte natakarja, kaj priporoča. Verjemite, da vam bodo s tem načinom komunikacije z veseljem pomagali.

Nekoč sem sedela sama za mizo v nekem belgijskem bistroju in jedla najboljše šparglje v svojem življenju. Bil je čas večerje, okrog mene je mrgolelo ljudi, opazovala sem dogajanje in se počutila, kot da so me umestili v neko filmsko kuliso. Jedla sem jih zelo počasi, ker sem si želela, da bi film trajal čim dlje. Če ne bi bila sama, dvomim, da bi se tega dogodka tako živo spominjala.

V mnogih državah širom sveta je priljubljena tudi ulična hrana in ta je v primeru, da vam je neprijetno sedeti samim za mizo, odlična izbira. Tako se lahko pomešate med množico in doživite krasno lokalno izkušnjo.

Pri tem moram omeniti še to, da higienski standardi priprave hrane niso povsod enaki, zato na potovanjih mnogokrat doživimo tudi prebavne motnje ali zastrupitve s hrano. Temu ne moremo ubežati in tudi nasveta, kako se temu izogniti, ni. V takih primerih ostanite mirni in počakajte, da najhujše mine, ob res hudih primerih pa prosite nekoga v bližini (cimre v hostlu, recepcijo v hotelu ipd.) za pomoč.

Poleg lokalne hrane je zanimivo spoznavati tudi lokalno kulturo. Sami se lahko odpravite na lokalni koncert, predstavo, igro in kakšno podobno prireditev, kjer vam bo kultura države prišla še bližje srca.

👉  Dobro je vedeti tudi, kako izbrati ustrezno zavarovalno vsoto za vaše naslednje potovanje.

 

10. Naučite se reči "ne"

Andreja Počkaj uživa v varnem in zabavnem solo potovanju po Boliviji, na sliki Uyuni puščavaV nekaterih kulturah je navdušenje nad tujci zelo veliko in je zato tudi pozornost, ki jo prejmete, zelo intenzivna. Lahko vam poskušajo prodati marsikaj, česar absolutno ne potrebujete, vas napotiti v gostilno od katere dobijo provizijo, ali pa ste jim s svojo pojavo tako zanimivi, da se želijo na vsakem koraku fotografirati z vami. Predlagam, da se naučite reči "ne, hvala" v lokalnem jeziku in lokalno neverbalno gesto za "ne", ki je pogosto najučinkovitejša.

Sem zelo svetlopolta, imam svetle lase in modre oči. V mnogih državah Azije, Bližnjega vzhoda pa tudi Srednje in Južne Amerike sem ljudem milo rečeno "eksotična" in to mi velikokrat predstavlja prepreko na solo potovanju. Mnogi me ustavljajo in pozdravljajo, mi hočejo kaj prodati, se z mano fotografirati in podobno, zato sem se na zelo "hard way" morala naučiti reči "ne".

 

11. Zaupajte si in uživajte v izkušnji

To je najpomembnejši nasvet, ki ga imejte na svojem solo potovanju vedno v glavi. Ste sami in zaupate lahko samo sebi. Nihče na tej poti ni vaš prijatelj – vaši prijatelji so doma.

Biti dolgo sam je lahko zastrašujoče. Spoznali boste dele sebe, ki jih prej nikoli niste poznali in mogoče vam ne bodo všeč, ampak imate vse vzvode, da jih spremenite in se naučite imeti radi svojo družbo. To je najboljša popotnica za vašo samozavest in ponovno pot v neznano.

Nenazadnje pa je to vaše potovanje, sami ste ga splanirali, sami ste šli čez vse prepreke, premagali ste sebe. Bodite ponosni nase in uživate v čisto vsaki sekundi vašega solo potovanja.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se