NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.03.2023 | 7 min branja | Nezgoda

Kaj je debelost pri otrocih in kako jo preprečiti?

Deček na pregledu pri zdravniku, ki mu meri obseg pasu. Simbolna fotografija za članek o debelosti pri otroku

Debelost pri otrocih je eden od glavnih izzivov javnega zdravja v razvitih državah, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Tudi v Sloveniji ima 26,4 % dečkov in 22,2 % deklic, starih od 6 do 19 let, prekomerno telesno težo (NIJZ). A to ni le estetska težava.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo 80 % otrok z debelostjo imelo prekomerno telesno težo tudi v odrasli dobi. V nasvetu preberite, kateri so dejavniki tveganja za debelost pri otrocih, s katerimi tehnikami lahko preprečimo njen razvoj in kako poteka zdravljenje debelosti pri otrocih.

 

Kaj je debelost pri otrocih?
Kaj je glavni vzrok debelosti pri otrocih?
Katere so vrste debelosti pri otrocih?
Kako ugotoviti, ali ima otrok prekomerno telesno težo?
Kako poteka zdravljenje debelosti pri otrocih?
Kateri so dejavniki tveganja za debelost?
Kateri so možni zapleti zaradi debelosti?
Kako lahko preprečite debelost pri otroku?
Kdaj zaradi debelosti po pomoč k specialistu?

 

Kaj je debelost pri otrocih?

Verjetno se sprašujete, kaj točno je debelost pri otrocih? Debelost pri otrocih je resno bolezensko stanje, ki ga povzroča prekomerna telesna maščoba. Razen tega, da je debelost očitna že na pogled, zdravstvene posledice tega stanja v otroštvu in najstniških letih niso očitne. Prav zato pa je debelost še toliko bolj nevarna.

Na splošno ljudje slabo poznajo posledice, ki jih lahko debelost pusti na zdravju otrok. A zavedati se je treba, da je debelost pri otrocih obravnavana kot povod za druge bolezni v odrasli dobi, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, visoke ravni holesterola in težave s samopodobo.

Kaj je glavni vzrok debelosti pri otrocih?

Ugotavljanje vzrokov za debelost pri otrocih je zapleteno, tudi zato, ker je v večini primerov dejavnikov tveganja več. Strokovnjaki se strinjajo, da je eden glavnih vzrokov za to novodobno bolezen življenjski slog otroka. Sedeč življenjski slog, slaba prehrana in uživanje visokokalorične hrane povečajo tveganje za razvoj debelosti pri otrocih.

👉 Tukaj je nekaj preprostih idej, kako lahko poskrbite za bolj zdravo življenje svojih otrok!

 

Vrste debelosti pri otrocih

Glede na dejavnike nastanka lahko z zdravstvenega vidika razločimo tri vrste debelosti pri otrocih:

  • Eksogena debelost: dejavniki te debelosti izvirajo zunaj telesa, npr. nezdrava prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti. To je najpogostejša vrsta debelosti.
  • Monogena in poligena debelost: v tem primeru je debelost povezana z genetskim ozadjem posameznika; npr. s slabim delovanjem hipotalamusa, organa, ki skrbi za uravnavanje presnove in občutek lakote ali sitosti. 
  • Sindromska debelost: ta se razvije zaradi drugih bolezenskih stanj, kot so Prader-Willijev sindrom, Alstromov sindrom ali Bardet-Biedlov sindrom.

 

Kako ugotoviti, ali ima otrok prekomerno telesno težo: diagnoza debelosti

Če vas skrbi, da ima vaš otrok prekomerno telesno težo, je najbolje, da se o tem posvetujete z zdravnikom. Pediater bo opravil telesni pregled otroka, ki med drugim obsega merjenje telesne višine in teže, kožne gube in razmerja med obsegom pasu in bokov. 

Indeks telesne mase (ITM) je najpogosteje uporabljeno merilo prekomerne telesne teže in debelosti. Pri otrocih se ga sicer vrednoti drugače kot pri odraslih, saj se namesto običajne klasifikacije uporabljajo rastne krivulje oziroma percentile. Otroci z ITM med 85. in 95. percentilo so kategorizirani kot otroci s prekomerno telesno težo, nad 95. percentilo pa se uvrščajo med debele (NIJZ).

Morda vas bo pediater povprašal tudi o morebitni debelosti v družini. Poglobi se lahko tudi v analizo otrokovega življenjskega sloga znotraj družine. Vidiki, kot so telesna aktivnost, prehrana in prehranjevalne navade, so ključni pri ugotavljanju nastanka debelosti pri otrocih. Če pediater posumi, da bi debelost lahko bila posledica endokrine bolezni ali bolezni ščitnice, lahko naroči tudi preiskave krvi

Pediatrični pregledi so ključni pri odkrivanju morebitnih zdravstvenih težav pri otrocih. Pri zavarovalnici Generali temu posvečamo posebno pozornost. Z našim zdravstvenim zavarovanjem lahko hitreje pridete do preventivnega pregleda pri specialistu. Čemu je zavarovanje namenjeno? Pregledi pri specialistih lahko poleg drugih zdravstvenih težav pomagajo preprečevati morebitno debelost in težave s sluhom, vidom ali zobmi. Za dodatne informacije se lahko obrnete na naše zastopnike.

 

Kako poteka zdravljenje debelosti pri otrocih?

Vašemu otroku so ugotovili prekomerno telesno težo. Kaj zdaj? V tem primeru morate pripraviti načrt za odpravljanje debelosti pri svojem otroku. In ne, za to ne obstaja nobeno magično zdravilo. Ravno nasprotno – morali boste začeti nadzirati otrokovo prehrano, se znebiti sedečega življenjskega sloga in v prvi vrsti nuditi svojemu otroku podporo.

V nadaljevanju predstavljamo 7 učinkovitih smernic za zdravljenje debelosti pri otrocih:  

  1. Otroka spodbujajte, da bo vsak dan vsaj 30 minut telesno aktiven. Najbolje je, da poiščite zabavno aerobno aktivnost, s katero bo kuril kalorije in v njej užival. V tem nasvetu lahko najdete tudi nekaj namigov za družinsko rekreacijo. 
  2. Iz otrokove prehrane izključite prigrizke, sladkarije in sladke pijače. So veliko bolj škodljivi, kot si mislite! Poskusite se izogniti tudi uživanju hitre hrane, zamrznjenih in predpripravljenih obrokov.
  3. Zmanjšajte vnos predelanih živil, kot so npr. klobase. Čeprav jih iz otrokove prehrane ni treba izločiti v celoti, se izogibajte vsakodnevnemu uživanju takšne hrane. 
  4. V boju proti debelosti lahko pomaga tudi omejitev uživanja bele moke oziroma izdelkov kot so beli kruh in testenine iz bele moke. Te izdelke nadomestite z izdelki iz polnozrnate moke. 
  5. Pri svojih otrocih spodbujajte prehrano, ki temelji na sadju in zelenjavi. Skupaj z njimi lahko poiščete recepte za zdrave in hranilne sladice. 
  6. Sladkane jogurte in smutije nadomestite z izdelki brez dodanega sladkorja. 
  7. Čeprav nekateri starši mislijo, da lahko otrok brez zajtrka hitreje shujša, s tem svojega otroka dejansko prisilijo, da si nekaj ur po odhodu od doma za potešitev lakote privošči nezdrav prigrizek.

👉  Preberite tudi, kdaj vas mora zaradi smrčanja otroka skrbeti.

 

Kateri so dejavniki tveganja?

Kot starši morate vedno biti pozorni na dejavnike tveganja, ki lahko privedejo do diagnoze debelosti pri vašem otroku. Po mnenju strokovnjakov so glavni dejavniki tveganja naslednji:  

  • Pomanjkanje telesne aktivnosti. Pri otrocih, ki se premalo gibljejo, se pogosteje zgodi, da ne pokurijo toliko maščob, kot jih vnesejo v telo. To lahko privede do nabiranja telesne maščobe. Otroka lahko spodbudite tudi k vadbi s kužkom, če imate štirinožca.
  • Slaba prehrana. Otroci morajo imeti uravnoteženo in zdravo prehrano. Prekomerno uživanje enostavnih sladkorjev ali vnaprej kuhane hrane poveča tveganje za razvoj debelosti pri otrocih. Zdravi obroki so lahko tudi zelo okusni, v tem članku najdete 15 idej za zdrave in hitre prigrizke.
  • Družinski dejavniki. Pomembno vlogo pri debelosti otrok lahko igrajo tudi dedni oziroma genetski dejavniki. Poleg tega lahko otrok, ki živi v okolju z ljudmi, ki imajo zaradi slabih navad prekomerno telesno težo, tudi sam razvije takšen življenjski slog. 
  • Psihološki dejavniki. Stres v družini ali v šoli lahko prav tako poveča tveganje za kopičenje odvečnih kilogramov. Nekateri otroci se za lajšanje tesnobe zatečejo k hrani. 
  • Družbeno-ekonomski dejavniki. Slabše finančno stanje ali nizka stopnja izobrazbe lahko prav tako vplivata na nezdrave navade znotraj družine.

 

Možni zapleti zaradi debelosti 

Pogosto otroci s prekomerno telesno težo normalno funkcionirajo. A ko odvečna telesna teža otroka uide izpod nadzora, se lahko pojavijo resni zapleti, ki lahko znatno ogrozijo zdravje vašega otroka. 

Zapletni na fizični ravni

Fizični zapleti debelosti pri otrocih lahko vključujejo sladkorno bolezen tipa 2, zelo visok krvni tlak, težave z dihanjem in bolečine v sklepih. Pojavijo se lahko tudi bolezni drugih organov, kot je nealkoholno zamaščena jetra.

Zapleti na družbeni in čustveni ravni

Poleg fizičnih posledic lahko debelost neposredno vpliva tudi na duševno zdravje otrok. Nizka samopodoba ali zbadanje vrstnikov lahko povečata tveganje za depresijo, pojavijo se lahko tudi motnje hranjenja.

👉 Prepričajte se, da vaš otrok ni žrtev čustvenega nasilja med vrstniki.

 

Nasveti za preprečevanje debelosti pri otrocih

Ne pozabite, da ste kot starš glavni vzor svojemu otroku. Vaši otroci bodo posnemali vaše vedenje in navade, zato odgovor na to, kako preprečiti debelost pri otrocih, tiči v zgledu, ki ga postavljate svojim otrokom. Poskusite se redno gibati in vsak dan uživati uravnoteženo prehrano.

Navade zdravega prehranjevanja lažje prenesete na svoje otroke tako, da jih vključite v pripravo zdravih obrokov. Spodbudite jih, da zajtrk in prigrizke, ki temeljijo na industrijsko pridelanih pekovskih izdelkih, zamenjajo s sadjem ali okusnimi naravnimi smutiji. 

Dober spanec prav tako zmanjšuje tveganje za razvoj debelosti pri otrocih, zato poskrbite, da je v otrokovi sobi ponoči mirno in tiho. Gledanje televizije in igranje računalniških ali video iger dve uri pred spanjem prav tako ni priporočljivo.

👉 Preberite, kako lahko začnete z odličnim zgledom kar na sproščenih družinskih počitnicah.

 

Kdaj po pomoč k specialistu?

Ste opazili, da je vaš otrok nenadoma pridobil veliko kilogramov? Sumite, da se pri njem razvijajo težave s prekomerno težo? Pravijo, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Če imate kakršne koli pomisleke glede zdravja svojega otroka, se obrnite na specialista. 

 

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli. Preverite zavarovanje za otroke

Več o nezgodnem zavarovanju za otroke