NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.11.2021 | 6 min branja | Nezgoda , Zdravje

Obvarujte svojega otroka pred čustvenim nasiljem

Mama govori z otrokom, ki doživlja medvrstniško nasilje

Starši želimo narediti vse v svoji moči, da bi varovali dobro počutje svoje družine. To ne pomeni le ekonomske varnosti, pač pa tudi čustveno, zato je pomembno, da znate prepoznati znake čustvenega nasilja.

Psihološko oziroma čustveno nasilje lahko pomembno vpliva na mentalno zdravje posameznika, saj ustvari občutek, da je osamljen, prestrašen in brez lastne volje. Zato je pomembo, da starši vemo, kako naj se odzovemo, če se otrok znajde v situaciji, ki zanj predstavlja stisko.

 

Vrste medvrstniškega nasilja

Ni vsako nasilje takšno, da ima vidne posledice. Medvrstniškega nasilja je več oblik, pomembno pa je, da vsako obliko obravnavate resno. Vsaka oblika nasilja pa ima lahko tudi čustvene posledice.

  • Fizično nasilje - v to sodijo vse vrste fizičnega nasilja, kot so porivanje, brcanje, spotikanje, pljuvanje, praskanje, omejevanje gibanja, torej zadrževanje otroka, ipd.
  • Psihično nasilje - zbadljivke, poniževanje, slabšalna imena ali vzdevki, glasno norčevanje, širjenje laži, draženje, grožnje, izločanje iz skupine, ipd.
  • Spolno nasilje - otipavanje, opazke s spolno vsebino, objave fotografij, sporočil s spolno vsebino, ciljanje v spolne aktivnosti, ipd.
  • Materialno nasilje - kraja, poškodovanje stvari ali oblačil, skrivanje stvari, ipd.
  • Spletno nasilje - širjenje govoric na spletu, pošiljanje žaljivih sporočil, objavljanje žaljivih sporočil ali vsebine. Prvi korak preprečevanja spletnega nasilja je, da otroka naučite varne rabe pametnih naprav in spletnih storitev.

Strokovnjaki opozarjajo, da nasveti tipa "postavi se zase" otroku, ki doživlja nasilje, ne koristijo. Žrtev se počuti nemočno, zato pavšalni nasveti ne koristijo.

 

Vrste čustvenega nasilja

Ko govorimo o čustvenem ali psihološkem nasilju, gre običajno za dogodke, kot je draženje, nagajanje, nasilje, sovražnost ali izpostavljanje nasilju. Kako lahko prepoznate učinke nasilja in kako otroku lahko pomagate, poglejte v spodnjem videu.

 

 

Če otrok zaradi dejanj ali besed druge osebe občuti stisko, pa naj bo to v razredu, na obisku pri prijatelju ali na družbenih omrežjih - potem je žrtev čustvenega nasilja.

 

Kako prepoznate znake čustvenega nasilja? 

Posledice čustvenega nasilja so prav tako škodljive kot posledice fizičnega nasilja in se lahko stopnjujejo skozi čas, pomenijo pa lahko tudi dolgoročno škodo za otrokovo samozavest in samopodobo. A to ne pomeni, da enkratni dogodki nimajo posledic. Zato je ključno, da se seznanite z znaki čustvenega nasilja in se lahko pravočasno in pravilno odzovete in otroku pomagate prebroditi stisko, ki jo doživlja. Bodite pozorni na naslednje znake:

  • Otrok se izogiba domu, šoli ali kakšni drugi lokaciji.
  • Otrok se pri pouku težko skoncentrira, njegove ocene oziroma šolsko delo pa se slabša.
  • Otrokovo vedenje se spremeni in lahko postane celo ekstremno - lahko ves čas zahteva pozornost in postaja agresiven ali pa se začne skrivati in postane pasiven.
  • Otrok se zdi zaskrbljen, v stiski ali se drži zase, ali pa ima težave nadzorovati svoja čustva.
  • Otrok ima občutek, da ni vreden, da ni zaželen oziroma ga nihče ne mara.

 

Kako lahko pomagate otroku, če vas zanj skrbi?

Če vas skrbi, da nekaj ni v redu, se z otrokom poskusite pogovoriti. Povejte mu, da mu želite pomagati, pozorno poslušajte, kaj vam govori in poudarite, da za situacijo, v kateri se je znašel, ni sam kriv. Zagotovite mu, mu boste pomagali. To lahko pomeni, da se pogovorite z učiteljem, če gre za stisko, ki izvira iz šolskega okolja, ali trenerjem, če morda izvira iz športnih aktivnosti.

Kadar do stiske pride med letom, bi tudi dober učitelj moral prepoznati spremembo, vsekakor pa se ne dovolite odpraviti z argumentom, da je vaš otrok preveč občutljiv. Če pri učitelju ne najdete posluha, zahtevajte sestanek s šolskim psihologom. Lahko poskusite izvedeti tudi, če se s podobnimi težavami sooča še kak otrokov sošolec in z njegovimi starši skupaj stopite do učitelja.

Ključno je, da poskusite ustvariti okolje, kjer se bo vaš otrok počutil varno, ljubljeno in da bi vedno občutil, da ima podporo.

 

Kje poiskati pomoč?

Če vas skrbi, da so otrokove posledice hujše in da jih s pogovorom ne morete premostiti, obiščite najbližji Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, pomoč pa lahko poiščete tudi pri otrokovem splošnem zdravniku.

V stiski, ko se na poti v šolo ali iz nje sooča z nasilnežem, otroku lahko pomagajo tudi v UNICEF-ovih varnih točkah, ki so običajno na šolskih poteh, saj se nasilje pogosto dogaja prav tam. Gre za različne lokacije, vse pa označuje modra nalepka. Pri projektu sodeluje tudi Generali Slovenija, zaposleni na teh točkah pa so aktivni prostovoljci, ki so usposobljeni za pomoč otrokom v trenutkih, ko potrebujejo varno zavetje.  

Otroka pa lahko spodbudite tudi, da pokliče na TOM Telefon - Telefon za otroke in mladostnike na številko 116 111, kjer usposobljeni svetovalci nudijo pogovor, oporo in nasvet.

 

Pomoč za starše

Ne pozabite, da se morate tudi sami dobro počutiti, da boste lahko pomagali otroku. Poskrbite tudi za svoje čustveno počutje in bodite pozorni na znake, ki bi opozarjali, da tudi vi potrebujete pomoč. Čeprav se boste morda morali z otrokom več ukvarjati, kot sicer, poskusite najti čas tudi za aktivnosti, ki vas sprostijo in izpolnjujejo: šport ali kakšen hobi.

 

Morda vas bo zanimalo tudi:

Uravnotežena prehrana in prava rutina za šolarje
Neobičajni hobiji za vaše otroke
Zaščitite vašega otroka pred čustvenim nasiljem

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic

Prijavite se