NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.10.2020 | 4 min branja | Dom , Prosti čas , Življenje

Praktični nasveti za varčevanje, ki se jih lahko drži vsak

Triki za uspešno varčevanje Generali Slovenija

Varčevanje je kočljiva tema - denarja namreč pogosteje zmanjka, kot se zgodi, da bi ga ostajalo na računu. In mnogi so prepričani, da varčevati preprosto ne morejo, saj bi za to potrebovali večje prihodke. A mnogokrat je resnica vseeno drugačna - manjka nam le znanja, kako varčevati. Če poznate trike, s katerimi boste z majhnimi koraki prišli do želenega cilja.

Če bi en mesec vztrajno zapisovali in sledili svojim sprotnim stroškom, bi ugotovili, da se navidez majhne vsote naberejo v zajeten kupček denarja. Če tega niste še nikoli naredili, poskusite! Presenečeni boste. Gotovo boste premislili, preden bi naslednjič kupili skodelico kave, namesto, da jo skuhate doma. Smo zbudili vaše zanimanje in že razmišljate, kaj bi si lahko kupili, če bi vam uspelo nekaj privarčevati? Preberite si naše praktične nasvete za lažje varčevanje.

Namigi za preprosto varčevanje Zavarovalnica Generali

 

Prvi koraki do varčevanja

1. Zavedajte se, koliko zapravite

Najprej se soočite z resničnim stanjem. En mesec si zadajte, da si boste zapisali vsak izdatek. Če boste za plačevaje uporabljali plačilno kartico, bo evidenco za vas vodila banka - na koncu meseca na podlagi izpiska pripravite tabelo, kjer vsakemu znesku določite namen. Na podlagi seznama izračunajte, koliko zapravite npr. za dnevne malenkosti, kozmetiko ali kosilo zunaj. 

👉  Preberite tudi, kako vam pri varčevanju lahko pomaga pravilo 50/30/20.

2. Začnite z majhnimi ukrepi

Za varčevanje se je treba odločiti in tudi nekoliko potruditi. Težko vam bo uspelo, če boste imeli od prvega dne naprej občutek, da se morate odpovedovati oziroma ste prikrajšani za stvari, ki vam veliko pomenijo. Zato začnite z majhnimi koraki in postopno dodajajte predlagane korake.

👉  Morda vas bo zanimalo tudi, kako varčevati za otroka.

3. Nakupe načrtujte

Poskusite z določanjem mesečnega proračuna - lahko si celo določite višino izdatkov, ki bi bili primerni za posamezno kategorijo (živila, prevoz ipd.). Če še niste pripravljeni na tako strogo načrtovanje, se izogibajte vsaj nepremišljenim nakupom. Ko vas zamikajo prsti, da bi posegli po denarnici, se ustavite in nakup preložite za en mesec. Čez en mesec se vprašajte, če stvar res potrebujete ali vsaj še vedno želite - če se je boste sploh še spomnili. Presenečeni boste, kako vam bo to olajšalo varčevanje.

👉  Previdno pri nakupih - spoznajte najpogostejše oblike spletnih prevar.

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE