NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.07.2019 | 2 min branja | Prosti čas , Šport

Varno na vodni skuter

Poletje je v polnem zamahu, otroci imajo počitnice in večina nas bo kmalu čofotala v morju. Na morju imamo v poletnih mesecih praktično neomejene možnosti zabave in rekreacije. Plavanje je zelo zdrav šport, odbojka na mivki, kolesarjenje, rolanje ali poležavanje v senci in branje knjige, vse to so priljubljene dopustniške aktivnosti. Kaj pa tisti, ki si želijo adrenalina? 

Preko gladine z več kot 80 km/h

Če poležavanje v senci ni za vas in se tudi na dopustu ne morete upreti adrenalinu, potem bo vožnja z vodnim skuterjem nekaj, kar preprosto morate poizkusiti. Z zverino, ki premore najmanj 100 konjskih moči, boste kar poleteli preko valov. Predstavljajte si, da na vodi drvite s hitrostjo več kot 80 km/h, skačete prek valov in režete ostre obrate. Visok odmerek adrenalina je zagotovljen! 

Kje dobite vodni skuter?

Morda vodni skuter že imate, v nasprotnem primeru, si ga lahko skoraj povsod izposodite. Praktično v vsakem obmorskem kraju so izposojevalnice, cene izposoje so odvisne od dolžine termina izposoje in se, na slovenski obali, gibljejo med 50 EUR za krajše obdobje in 130 EUR, če si ga izposodite za ves dan.

Pri izposoji bodite pozorni na to, da bo izposojeni skuter dobro vzdrževan in tehnično brezhiben. Naj vam izposojevalec pred izplutjem razloži osnovne lastnosti skuterja in upravljanja z njim.

Za vožnjo z vodnim skuterjem morate biti starejši od 16 let in imeti opravljen preizkus znanja za opravljanje s čolnom – izpit. Ne pozabite, da se lahko z vodnim skuterjem vozite le v območju od 250 do 2.000 m od obale in le v času od sončnega vzhoda do sončnega zahoda v varnih vremenskih razmerah.

Preden se odpravite proti odprtemu morju, si preberite 6 nasvetov za varnejšo vožnjo

Zavedati se morate, da je vožnja z vodnim skuterjem fizično naporna in zahteva popolno zbranost. Ogrejte se, uporabljajte zaščitno opremo in se seznanite z osnovnimi značilnostmi skuterja. Preberite si spodnje nasvete Roka Florjančiča, prepričani smo, da vam lahko pomagajo do varnejše zabave na vodi.

  1. Izognite se poškodbam in »muskelfibru« naslednji dan in se pred vožnjo s skuterjem dobro ogrejte. Predvsem je pomembno, da dobro razmigate vrat, ramenski obroč in boke, ki so med vožnjo najbolj obremenjeni.
  2. Vedno nosite rešilni jopič. Uporaba rešilnega jopiča ni samo pametna odločitev temveč je za vožnjo z vodnim skuterjem tudi zakonsko obvezna.
  3. NIKOLI se z vodnim skuterjem ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih opojnih substanc, saj tako ogrožate svojo varnost, varnost ostalih plovil in kopalcev.
  4. Med vožnjo bodite vedno pozorni na okolico, morate se zavedati vaše trenutne hitrosti in tega, da je »zavorna pot« lahko daljša kot si predstavljate, pazite na kopalce in druga plovila. Posebej previdni morate biti na razburkam morju.
  5. Vedno imejte v mislih, da je vožnja z vodnim skuterjem dovoljena med 200 in 2.000 metri od obale, zunaj teh meja ste v prekršku in lahko tvegate denarno kazen. Z vožnjo preblizu obale pa ogrožate tudi kopalce v vodi.
  6. Z vodnimi skuterji je izplovitev na morje in vplovitev k obali dovoljena v tursitičnih, športnih in mestnih pristaniščih oziroma pristanih, ter na drugih delih obale, ki jih v ta namen po predhodnem soglasju Uprave RS za pomorstvo označi njihov upravljalec. Na vseh drugih mestih to ni dovoljeno in s kršenjem predpisov tvegate denarno kazen.

Bonus nasvet

Imejte v mislih, da pri visoki hitrosti tudi voda postane trda, zato ne pozabite na varnost in se nezgodno zavarujte. Če potujete v tujino, se v izogib nepredvidljivim stroškom, zavarujte z zavarovanjem za tujino, ki bo krilo morebitne stroške zdravljenja v tujini.

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA. ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov!

Preberite več