NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.06.2022 | 2 min branja | Prosti čas

7 nasvetov za sproščene počitnice z otrokom

Počitnice so čas, ki se ga otroci najbolj veselijo. To je čas, ko si otroci odpočijejo od šolskih obveznosti in si naberejo novih moči za preostanek šolskega leta. Poskusite počitnice izkoristiti za stvari, ki jih radi počnete skupaj in se pri tem še neizmerno zabavajte. Ponujamo vam sedem nasvetov, kako lahko tudi sami pripomorete k okrepitvi družinskih vezi in otroku zagotovite brezskrbne počitnice.  

Otroka vključite v odločitve

Ste kdaj pomislili, da bi otrokovo mnenje upoštevali pri izbiri počitniške destinacije? Izbira dopusta je večkrat razlog za družinska nesoglasja, zato vam predlagamo, da se o odločitvi vedno posvetujete skupno, celotna družina, veliko pred samim odhodom. Predvsem starejši otroci bodo toliko bolj cenili vašo gesto in ponujeno zaupanje. Verjetno ste že opazili, da vam radi pomagajo, da si želijo pohvale in odgovornosti. 

Skupaj boste najlažje izbrali lokacijo in aktivnosti ki, bi bodo potešile želje vseh družinskih članov.

Najbolje je, da starši pripravite izbiro par destinacij in jih otroku predstavite. Odgovorite na njegova vprašanja, nato pa naj predlaga, katero destinacijo izbrati. Starejšim otrokom lahko date nalogo tudi, da sami v izbor dodajo dve destinaciji,  seveda pa jim predstavite tudi finančne omejitve in morebitne druge zahteve. Otroka poprosite, da vam razloži svojo odločitev in pomisleke. To bo povečalo njegovo samozavest in obenem preprečilo slabo voljo in možna nesoglasja.

Obdržite rutino

Otroci potrebujejo varnost znanih rutin. Nepredvidljivi dogodki in nestabilne dnevne rutine so zanje stresne. Tudi na počitnicah poskusite obdržati stalnice v njihovem dnevu in bodite potrpežljivi, če bodo zaradi opuščenih rutin bolj razdražljivi. Pomagate jim lahko na enostaven način. Če bo dan od njih zahteval, da izpustijo ali zamaknejo pomemben obrok, ali če bodo morali zaradi pozne gledališke predstave kasneje k počitku, potem poskusite naslednji dan umiriti stvari. Posvetite se jim in ohranite stalno rutino počitkov in obrokov.

Otroku omogočite pozitivno izkušnjo

Od otroka nikoli ne pričakujte preveč! Čeprav ste na počitnicah, ne bo zmogel sedeti dolge ure pri romantični večerji, če ga ob tem ne boste zaposlili. S seboj vedno vzemite priljubljene namizne igre ali pa mu kupite knjigo, o kateri sanja že mesece. Urnik celotnega dne se vam je porušil in mudi se vam, da bi le ujeli zadnji ogled znamenitosti, ki bo jutri zaprta? Če je otrok lačen in utrujen, bo to zgolj neprijetna izkušnja za vse vpletene. Pomislite kako razdražljivi ste sami, ko se ne počutite najbolje. Vaši otroci se utrudijo hitreje in malo verjetno je, da se bodo obnašali trenutku primerno. To bo zanje čisto preveč stresno! Starši morate otroku omogočiti, da bo nove situacije doživljal pozitivno!

Ostanite mirni in bodite zgled

Čeprav si morda želite ogledati tem več stvari, otrokom pokazati vse lepote kraja in zgodovinske znamenitosti, pustite odprto pot spontanosti.

Mogoče boste opazili, da se nepozabni trenutki zgodijo prav med sproščenim preživljanjem prostega časa: ko skupaj igrate karte, ko si pripovedujete, kateri je bil najlepši del dneva, ali ko se pred spanjem sprehodite ob morju. Znamenitosti bodo tam tudi čez par let.

Gibajte se!

Svež zrak in vadba izboljšata počutje in blažita stres, tudi na potovanju! Poskrbite, da bodo otroci čez dan imeli zadosti trenutkov za igro in norosti. Pomagate si lahko s postanki na igralih in otrokom namenjenih igriščih ali pa v počitnice vključite obisk zabaviščnega parka, kjer bodo lahko otroci neomejeno tekali, se prepustili brezskrbnemu raziskovanju in zabavi.

Pazite na prehrano

Zdravo prehranjevanje je na dopustu pomembno iz dveh razlogov. Med vsemi dodatnimi prigrizki, ki vsebujejo preveliko količino sladkorja in pomanjkanjem časa za redne obroke se lahko hitro zgodi, da se zapletemo v krog nezdravega načina prehranjevanja, ki bo prispeval k počitniškemu stresu. Predlagamo vam, da poskusite že vnaprej pripraviti zdrave in lahke prigrizke, ki bodo vedno pri roki. Odlično se obnesejo kokice, jabolčni krhlji ali prepečenec z rezinami sira. Tako lahko stran pospravite piškote in sladkarije. Trenutki, ko otroci ognjevito pokažejo svojo frustracijo, velikokrat izvirajo iz lakote ali pa previsokega vnosa sladkorja. Zato se je potrebno obema ogniti.

Dan zaključite v skupni, umirjeni dejavnosti

Če se dan pozna po jutru, se bo naslednji dan poznal po večeru!

Pomembno je, da dan zaključite mirno in se skupaj prepustite pomirjujočim dejavnostim. Najdite miren kotiček in skupaj preberite par strani priljubljene knjige ali ustvarite kakšno skupno fotografijo za stare starše. Stare starše lahko tudi pokličete, če niste v kaki zelo eksotični deželi. Pomembno je tudi crkljanje, ki jih bo zazibalo v miren spanec. Starejšim otrokom omogočite, da uporabijo internet in se povežejo s prijatelji, ki so ostali doma ali objavijo priljubljene fotografije na družbenih omrežjih.

Kamorkoli vas bo to poletje peljala počitniška pot, pa ne pozabite na varnost in nepredvidene stroške, ki lahko nastanejo v tujini, če vi ali vaš otrok zbolite, se poškodujete ali ste udeleženi v nezgodi. Kritju tovrstnih nepredvidljivih stroškov je namenjeno zavarovanje za tujino.

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA. ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov!

Preberite več