NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.06.2018 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

5 prepričljivih razlogov za kampiranje na hrvaški obali

Hrvaška obala Jadranskega morja je med Slovenci še vedno ena najpriljubljenejših počitniških destinacij, počitnice v kampih na Hrvaškem pa ponujajo nekaj dni povsem drugačnega življenja. Seveda se lahko odločite tudi za dopust v apartmaju ali v hotelu, a kamp ima vseeno pridih tiste prvinske svobode in neodvisnosti, ki je prva dva ne premoreta. Kamp je sredi narave, čas se v njem skoraj ustavi, predvsem pa je vzdušje veliko bolj sproščeno. Če lahko pri vsem tem še odmislite vsakodnevne službene in druge zadeve ter se popolnoma prepustite vibracijam življenja pod borovci, si lahko le stežka predstavljate boljši oddih.
 
Otrok na plaži na hrvaški obali
 

Vas zanima, zakaj počitnice preživeti v kampu? 

1. Narava je zakon

Bistvo kampov je gozd ob morju, v katerem so postavljeni šotori, prikolice in mobilne hiške. Čeprav so sodobni kampi daleč od neokrnjene narave, se lahko tu še vedno naužijete bivanja pod krošnjami dreves, bosi hodite po travi ali pesku in le nekaj metrov od ograje kampa najdete tudi divje in manj urejene oziroma povsem neurejene plaže. Žal je zaradi varnosti v večini kampov prepovedano kurjenje ognja na prostem (tudi žar na oglje ni dovoljen), a to privlačnosti doživetja življenja v naravi ne zmanjšuje. Zberite pogum in se odločite za minimalizem šotora, spalne vreče, kuhalnika in enega lonca ter teden ali dva preživite tako, kot so pod šotorskim platnom živele in uživale generacije ljubiteljev kampiranja. Ne bo vam žal.

2. Plaža – sestavni del kampov na Hrvaškem

Ena največjih prednosti dopusta v kampu je ta, da sta plaža in morje le nekaj korakov daleč. Nekateri že zgodaj zjutraj na »svojem« koščku plaže razgrnejo brisačo in si rezervirajo prostor, drugi pa dneve preživijo v senci pred svojo prikolico ali na različnih aktivnostih. Na plažo pridejo le nekajkrat na dan, skočijo v morje in se nato spet odpravijo novim dogodivščinam naproti. Če na plaži ugotovite, da ste kakšno reč pozabili (kremo za sončenje, knjigo, igrače za otroke ali kaj podobnega), je vaša prikolica le lučaj stran. Bližina plaže pa je še posebej všeč otrokom, saj lahko kopanje v morju in zabavo na plaži združijo z ostalimi igrami v kampu. Seveda pa majhnih otrok ter slabših plavalcev starši na plaži ne smejo puščati brez nadzora.

3. Sami lahko izberete svojo raven udobja

Sodobni kampi so se uspešno prilagodili zahtevam in potrebam sodobnih dopustnikov. Včasih poljubno razporejene prikolice in šotore so zamenjale urejene in jasno razmejene parcele, opremljene z elektriko in vodo. Počitniškim prikolicam in šotorom so se pridružili avtodomi, v skoraj vseh kampih pa ponujajo tudi mobilne hiške, ki predstavljajo najvišjo raven udobja v kampih. Če si torej želite pristnega stika z naravo, boste izbrali šotor in spalno vrečo, sicer pa se lahko odločite tudi za kampiranje v počitniški prikolici ali najamete mobilno hiško. Po možnosti tako, ki ima na svoji parceli celo bazen.

4. Kamp pomeni sproščenost in svobodo

Preživljanje dopusta v kampu pomeni, da si lahko vsak dan organizirate povsem po svoje. Namesto hotelskega zajtrka od sedmih do devetih zjutraj si svojega pripravite ob enajstih dopoldne. Ves teden lahko hodite bosi, oblečeni zgolj v kopalke. Tega so najbolj veseli otroci, ki se lahko vse dni preganjajo s skiroji, kolesi ali rolerji, se družijo s prijatelji, uživajo v kopanju, lovijo ribe in povsem po svoje preživljajo počitniške dni. Kampi so namreč ograjeni z ograjo, prometa je malo, le na kosilo morajo priti ob dogovorjeni uri. Če dajo otrokom nekoliko več prostih rok, pa si lahko nekaj dodatnih ur počitka na dan privoščijo tudi starši.

5. Dolgčas? Tega v kampu ni

V velikih sodobnih kampih na hrvaški obali najdete bazene in različne športne objekte, restavracije in picerije, kino na prostem, bogato ponudbo vodnih športov, pestro večerno oz. nočno zabavno dogajanje, trgovine, stojnice z različnimi izdelki, večina kampov pa ponuja tudi najrazličnejšo animacijo za otroke in odrasle. Tako lahko ves dan preživite v viseči mreži in berete svojo najljubšo knjigo ali pa greste zjutraj na jogo na plaži, po zajtrku odigrate partijo tenisa, nato veslate na supu, se udeležite nordijske hoje po okolici, obiščete pokušnjo domačih izdelkov bližnjih kmetij, zvečer pa se odpravite v zabaviščni park, na ogled nogometne tekme v lokalu na plaži ali plesat na teraso restavracije do poznih nočnih ur. Otroci za dobro zabavo potrebujejo še veliko manj, le nekaj prijateljev in par dobrih idej, pa 14 dni mine, kot bi mignil. 
 

Zdravniška pomoč sredi neokrnjene divjine

Kljub očarljivosti počitnic pa se lahko zgodi tudi kaj neprijetnega. Si predstavljate, da se sredi dopusta v kampu na hrvaškem otoku poškodujete, zbolite, dobite bakterijsko ali virusno okužbo? Mnogi zaradi pretiranega nastavljanja soncu tvegajo tudi sončarico, opekline ali celo kaj hujšega, kot je kap. V primeru težav je zadnja stvar, ki si jo želimo, razmišljanje o stroških nujne medicinske pomoči. Pa se jih zavedate?
Tovrstni dogodki niso tako redki, primer iz prakse pa lepo pokaže, kakšne stroške pomenita nujna medicinska pomoč ter predvsem prevoz pacienta nazaj v Slovenijo. Če ta oseba pred počitnicami ne bi poskrbela za ustrezno zavarovanje za tujino, bi že tako težko in neugodno situacijo poslabšala še stroškovna plat nesreče. 

 

Evropska zdravstvena kartica ali zavarovanje za tujino?

Čeprav ste med počitnicami na Hrvaškem ves čas relativno blizu doma, ste lahko obenem tudi zelo daleč od civilizacije, to pa v primeru zdravstvenih težav, težjih bolezni ali poškodb pomeni tudi velike stroške. Hitro se lahko zgodi, da boste na Hrvaškem morali obiskati zdravnika, v tem primeru evropska zdravstvena kartica ne zadostuje za povračilo vseh stroškov, na kar opozarja tudi ZZZS.
 
V več evropskih državah, med njimi tudi na Hrvaški, je ob obisku zdravnika potrebno plačati participacijo, na primer, dan v hrvaški bolnišnici vas lahko stane od 14 do 269 evrov. 
Enostavneje je s sklenjenim zdravstvenim zavarovanjem za tujino Tujina, s katerim lahko potrkate tudi na vrata turistične ambulante, prav tako pa imate zagotovljeno učinkovito 24-urno pomoč asistenčnega centra, hiter dostop do najbližjega zdravnika ter kritje stroškov zdravniške pomoči. Ta je namreč pogosto povezana z nujnimi ladijskimi ali celo helikopterskimi in letalskimi prevozi, ki jih kartica evropskega zdravstvenega zavarovanja ne krije
 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več