NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.03.2018 | 3 min branja | Avto , Dom , Tujina

Spoznajte koristi shranjenih računov

Kdaj ste natančno pregledali kakšen račun? Jih sploh jemljete ali jih pustite na pultu pri blagajni? Če računa pri izhodu iz trgovine nimate, vam lahko inšpektor napiše kazen, računi pa so koristni in celo nujno potrebni še v mnogih drugih primerih, tudi pri zavarovanjih.

Vračilo kupljenega, zamenjava in uveljavljanje garancije

Shranjen račun je skoraj vedno pogoj za to, da lahko izdelek vrnete, ga zamenjate ali uveljavljate garancijo zaradi okvare v garancijskem roku. Najbolje je, da račun dodate k navodilom, certifikatu ali garancijskemu listu ter ga pospravite na varno. Preverite tudi, kako dolgo velja garancija ter v koliko dneh lahko izdelek vrnete ali zamenjate, dobro pa je poznati tudi pravice potrošnikov ter zakonodajo, ki ureja področje varstva potrošnikov.

Shranjevanje računov se splača

Shranjeni računi vam lahko pomagajo pri varčevanju oziroma pri spreminjanju svojih nakupovalnih navad. Ko vam bo shranjevanje računov prišlo v navado, jih boste lahko uporabili za dnevni, tedenski ali mesečni pregled stroškov ter primerjali dejansko porabo z načrtovano v okviru družinskega proračuna. S pomočjo rednega pregledovanja izdatkov boste hitro prepoznali nepotrebne nakupe in spremenili svoje navade, s tem pa tudi prihranili. Mimogrede, nekatere trgovine svoje račune uporabljajo tudi kot kupone za popuste pri prihodnjih nakupih, zato se jih splača natančno pregledati.

Z računom do hitrejšega izplačila odškodnine

Ena od pomembnih koristi shranjevanja računov je povezana tudi z zavarovanji. Shranjen račun za določen izdelek namreč ni le potrdilo o lastništvu, ampak tudi dokaz o plačanem znesku za izdelek, na podlagi katerega se v primeru škode določi višina izplačane odškodnine. To je še posebej pomembno pri izdelkih, ki jih ni več v redni prodaji ali so že nekoliko starejši.
 
Ocenjevanje oziroma določanje vrednosti različnih predmetov ali storitev je povezano s skoraj vsemi zavarovanji, zato je priporočljivo tudi shranjevanje računov za skoraj vsako malenkost: 
  • Zavarovanje PaketDom – računi so pomembno dokazilo o nabavnih vrednostih opreme in predmetov, ki so poškodovani ali uničeni v primerih požara, poplave, vloma ali drugih nesrečah. 
  • Zavarovanje TUJINA – zavarovalnica vam bo po prihodu domov povrnila stroške obiska zdravnika in drugih storitev, ki jih krije zavarovanje, a ste jih na potovanju plačali sami. Toda le v primeru, če boste predložili vse ustrezne račune in potrdila. 
  • Zavarovanje TUJINA PLUS – pri zahtevku za odškodnino zaradi ukradene ali izgubljene prtljage morate z računom dokazati, kakšen kovček ste imeli in kaj je bilo v njem (datum nakupa in vrednost).
  • Zavarovanje za AVTO – če vam ukradejo prtljago iz vozila, je skupek računov zelo dobrodošel dokaz za lažje ugotavljanje dejanske škode ter hitrejšo rešitev odškodninskega zahtevka. 
  • Zavarovanje AVTOMOBILSKA ODGOVORNOST – shranjeni računi so dokaz tudi v primeru zavarovanja avtomobilske odgovornosti, kadar pride do nesreče in poškodovanja predmetov brez vaše krivde. 

Dva primera iz našega arhiva: ukraden sesalec in poškodovano kolo

Jerneji so vlomili v stanovanje in ji med drugim odtujili tudi sesalec visokega cenovnega razreda z vsemi dodatki. Čeprav ga na trgu ne prodajajo več, je imel za Jernejo veliko vrednost, saj je deloval brez napak in bil pri sesanju zelo učinkovit. Ker ni imela shranjenega računa ali drugih originalnih dokumentov sesalca, je cenilec zelo težko določil vrednost. Glede na to, da so cene sesalcev zelo različne, je uporabil primerljivo ceno podobnega sesalca, kar je podaljšalo postopek usklajevanja. Jerneja bi z računom hitreje prišla do izplačila.
 
Jure je ljubiteljski kolesar, ki skrbi za svoje kolo in ga redno vzdržuje. Da bi v vožnji lahko še bolj užival, je vanj vgradil nekaj dodatne opreme, med drugim tudi nove, ojačane blažilce (amortizerje). Med eno od svojih voženj se je ustavil na kavi, med postankom pa je v njegovo parkirano kolo med obračanjem na parkirišču trčil nespreten voznik. Jure je seveda vložil odškodninski zahtevek, po zaslugi priloženih računov za kolo in dodatno opremo pa mu je zavarovalnica hitro izplačala ustrezno visoko odškodnino.

Ko se nabere cela gora računov …

V časih elektronskega poslovanja mnoge trgovine (še posebej to velja za spletne trgovine) računov ne izdajajo več v papirnati, ampak le v elektronski obliki. Na ta način prihranijo nekaj stroškov in obenem prispevajo majhen delček k ohranjanju okolja. Ker večina papirnatih računov s časom obledi, je dobra rešitev skeniranje.
 
Račune, garancijske liste in navodila skenirajte ter jih v PDF-formatu shranite v oblak in za vsak slučaj še na USB-ključ ali zunanji trdi disk, kjer bodo ustrezno označeni vedno hitro pri roki.
S tem boste prihranili kar nekaj prostora v predalih ali na polici z različnimi fascikli. V infografiki pa si preberite še nekaj nasvetov za skrbno ravnanje s svojim premoženjem: 

MOJ GENERALI - Upravljaj svoja zavarovanja

Do svojih zavarovanj, plačil in prijave škod lahko dostopate kjerkoli in kadarkoli, z računalnikom, tablico ali telefonom. 

MOJ GENERALI