NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.05.2018 | 3 min branja | Avto , Prosti čas

Ste pripravljeni na počitniške avanture z avtodomom?

Potovanje z avtodomom za mnogo ljudi predstavlja svobodo, neodvisnost in razburljivost nomadskega življenja ter obljublja vrsto dogodivščin, ki čakajo za ovinkom. A vse to je zapakirano v precej veliko vozilo. Kljub natančnemu pregledu primernih avtodomov in skrbni izbiri najprimernejšega se šele med ogledom in spoznavanjem svojega avtodoma vozniki zavedo, da je lahko prehod iz štiri metre dolgega osebnega avta na 6,3 m dolgega, 3,2 m visokega, 2,3 m širokega in skoraj 3 tone težkega »težkokategornika« s spalno grbo precejšen zalogaj.

Velikost je pomembna

Velikost in predvsem teža avtodoma pomembno vplivata na vozne lastnosti in zahtevata drugačen način vožnje, zato pred vplačilom are razmislite, ali boste kos vožnji tako velikega vozila. Če nimate izkušenj z vožnjo kombija ali manjšega tovornega vozila, pred nakupom opravite testno vožnjo, še bolje pa bo, če boste pred nakupom lastnega podoben avtodom najeli vsaj za podaljšan konec tedna.
 
»Preskusi so pokazali, da polno obtežen avtodom za popolno zaustavitev od hitrosti 100 km/h rabi od 50 do 60 metrov, kar je lahko tudi za tretjino več, kot za zaustavitev rabi osebni avto. Nenaden dogodek na cesti, pred katerim se osebni avto lahko ustavi, za avtodom s predolgo zavorno potjo lahko pomeni tudi trk oziroma nalet.« (Vir: Motorevija AMZS)
Kaj za volanom avtodoma najpogosteje preseneti manj izkušene voznike:
  • slabša preglednost nazaj zaradi polne zadnje stene (sodobni avtodomi so na srečo opremljeni s kamero za vzvratno vožnjo in tipali za pomoč pri parkiranju),
  • »sekanje« ovinkov z zadnjimi kolesi zaradi dolžine vozila,
  • občutljivost na bočni veter,
  • širina, višina in višje težišče avtodoma,
  • daljša zavorna pot zaradi večje teže avtodoma,
  • slabši pospeški polno naloženega avtodoma (še posebej, če ima vgrajen šibkejši motor),
  • »okornost« avtodoma pri vožnji in različnih manevrih,
  • zaradi obilice razpoložljivega prostora z opremo in prtljago hitro prekoračijo največjo skupno dovoljeno težo (maso) avtodoma. 

Avtodom morate voziti kot avto

Logično, kajne? A že po prvih nekaj kilometrih začno potniki razmišljati o novih rešitvah, ki lahko v primeru nepričakovanih dogodkov ogrozijo zdravje, varnost in celo življenje potnikov. Oglejmo si nekaj najbolj nespametnih ravnanj med vožnjo:
  • Poležavanje ali spanje na ležiščih. Vsi potniki morajo ves čas vožnje sedeti le na zato namenjenih sedežih in biti pripeti z varnostnimi pasovi. Ležanje na ležiščih ali sedenje na tleh med potovanjem z avtodomom je za potnike v primeru trka, v ovinku ali pri nenadnem močnem zaviranju zelo nevarno.
  • Kuhanje. Plinska jeklenka mora biti med vožnjo zaprta, kuhati pa ne smete niti med nekajurnim čakanjem v koloni na avtocesti. Že pri rahlem zaviranju ali zavijanju se lahko namreč lonec vroče vode ali ponev z vročim oljem prevrne.
  • Površno zložene in nepritrjene stvari. Če jih ne boste primerno zložili, zavarovali in zaklenili v predale ali omarice, bodo lonci, krožniki, kozarci, moka, kis, olje, knjige in drugi predmeti v prvem ostrejšem ovinku ali pri močnem zaviranju poleteli po svoje. 
  • Različne aktivnosti. Notranjost avtodoma je precej podobna stanovanju, zato je otrokom težko dopovedati, da morajo biti na »kavču v dnevni sobi« pri miru in pripeti z varnostnim pasom. A drugače ne gre, sprehajanje po dnevni sobi je med vožnjo prepovedano, vi pa poskrbite za več krajših »rekreativnih« postankov. V AMZS raziskavi so ugotovili, da več kot desetina staršev otroku med vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež.. »Že na videz nedolžen sprehod do zadnjega dela avtodoma ob močnem zaviranju za otroka oziroma potnika, ki ni pripet, lahko smrtno nevaren,« navajajo njihovih strokovnjaki. 
  • Hišni ljubljenci. Tudi živali naj ne ležijo na klopeh ali na tleh. Poskrbite za varen prevoz živali. Namestite jih v za to namenjene varnostne kletke (oziroma bokse) ali jih pripnite z ustreznimi pasovi. 

Z izkušnjami in načrtovanjem do uživanja za volanom avtodoma

Nakup avtodoma je odlična ideja, vožnja hiše na kolesih pa nič strašnega in že po nekaj kilometrih boste veliko bolj sproščeni. Vseeno pa ni odveč, če se je lotite načrtno in nekoliko bolj previdno.
  • Na navigaciji nastavite podatke o velikosti avtodoma, da se boste izognili (pre)ozkim ulicam in (pre)nizkim podvozom.
  • Pri načrtovanju poti izberite najenostavnejše poti in se vsaj prvo leto izogibajte ozkim podeželskim cestam, prelazom, manj obljudenim trajektnim povezavam (manjši trajekti) in podobno.
  • Vozite s primerno hitrostjo in spremljajte vožnjo drugih voznikov (pravočasno zaviranje …).
  • Udeležite se tečaja varne vožnje avtodoma. Na tečaju pod vodstvom strokovnjakov bodo tudi izkušeni »stari avtodomarski mački« dobili veliko koristnih nasvetov in novih izkušenj.
Avtodom je dom v malem, s katerim lahko vsak sončni zahod občudujete v drugem kraju, ste vedno na suhem in varnem, dneve pa sproti prilagajate svoji radovednosti in željam. In če boste prve dni vožnje namenili nabiranju izkušenj, prilagajanju vožnje novim okoliščinam in načrtovanju poti, vas kasneje za volanom avtodoma čakajo tisoči varnih in zanimivih kilometrov, ob tem pa seveda ne pozabite na varnost, ki jo nudijo zavarovanja na poti: avtomobilsko zavarovanje in avto asistenca, za primer, če se na cesti zgodi kaj nepredvidenega, ter zdravstveno zavarovanje za tujino.
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več