NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.01.2023 | 6 min branja | Avto , Prosti čas

Pes v avtu: kako poskrbeti za njegovo varnost med vožnjo

Pes v avtu čez zadnje sedeže gleda skozi odprt prtljažnik.

Če ste lastnik psa, morate poskrbeti tudi za varnost vašega hišnega ljubljenčka, kar pomeni, da morate, ko je vaš pes v avtu, poskrbeti, da se med uporabo avtomobilskega sedeža, varnostnega pasu, transportnega boksa ali pregrade počuti udobno in varno ob vsakem prevozu. 

Psi so namreč naši pogosti spremljevalci. Podatki kažejo, da vsako leto hišnega ljubljenčka v svoj dom sprejme več ljudi. Novembra 2021 je bilo v Sloveniji uradno registriranih okoli 245.000 psov, kar je okoli 8000 več kot leto poprej. Za tako povečano zanimanje za pse je delno 'kriva' tudi pandemija, na kar nakazujejo podatki, da se je v tem času za petino povečal tudi uvoz psov

 

Potovanja in prevoz psa v avtu

Pes je za mnoge pomemben družinski član, ki ga vzamejo s seboj tudi na izlete in potovanja, na katera se odpravijo z avtom. Lani se je denimo več kot polovica Slovencev odpravila na vsaj eno zasebno potovanje, večina pa jih je potovala v tujino. Najbolj priljubljena destinacija, predvsem v poletnem času, je sosednja Hrvaška, ki jo v veliki meri obiščemo prav z avtomobilom.

Vaš pes lahko z vami potuje v tujino, če izpolnjuje določene pogoje. Pes mora biti označen z mikročipom, cepljen proti steklini in zdravljen proti trakulji. Poleg tega pa mora imeti veljaven evropski potni list za hišne živali, v katerem je tudi evidenca cepljenja.

Prevozu psa v avtu se je težko izogniti, tudi če ga ne peljete s seboj na izlete in potovanja. Že na obisk veterinarja se je običajno treba zapeljati. A vožnja v avtu je za psa lahko neprijetna, ali celo nevarna – ne le za psa, pač pa tudi za voznika in posledično ostale udeležence v prometu, če mu nemiren pes odvrača pozornost. Zato je pomembno, da lastnik svojega štirinožnega prijatelja dobro pripravi na prevoz z avtom.

Vaš hišni ljubljenček je cenjen družinski član, zato morate poskrbeti, da je zaščiten, kamorkoli greste – ne glede na to, ali ste se odpravili na daljšo dogodivščino ali pa se preprosto peljete k veterinarju v vašem kraju. Pomembno je, da ste seznanjeni z vsemi potrebnimi varnostnimi ukrepi. 

 

Pes v avtu – varnostna tveganja

Na cestah lahko pogosto vidimo, da lastniki svoje pse vozijo na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, ali pa celo kako ti med vožnjo s tačkami in glavo slonijo skozi okno. Takšen način prevoza vašega hišnega ljubljenčka je nevaren, saj lahko ob naglem zaviranju ali zavijanju psa nenadzorovano nosi po vozilu. Če vas ustavi policija, pa vas lahko za nepravilen prevoz domačih živali celo oglobi. Globa znaša 40 evrov.

Da morajo biti živali ustrezno zavarovane, če jih prevažamo v delu motornega vozila, ki je namenjen za prevoz potnikov ali prtljage, je namreč zapisano tudi v Zakonu o pravilih cestnega prometa. Pravila pri prevažanju živali pa so natančneje opredeljena v 9. členu Pravilnika o zaščiti hišnih živali. Ta med drugim pravi, da mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami. Prav tako pa hišnih živali ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prtljažniku, ki ne zagotavlja naravne svetlobe in zadostnega zračenja. 

Obstaja več možnosti, s katerimi lahko zaščitite vašega psa v primeru prometne nesreče, hkrati pa tudi zmanjšate moteče dejavnike v avtomobilu med vožnjo do cilja ter zagotovite, da bo vsako potovanje z vašim psom varno in prijetno. 

 

Zavarovanje za kužka

Tudi kužki lahko zbolijo, veterinarski stroški pa niso šala. Z zavarovanjem zavarujete svojega ljubljenčka za primer njegove smrti in stroške zdravljenja zaradi bolezni ali nezgode, hkrati pa zavarujete svojo odgovornost za škode, ki jih lahko vaš kuža povzroči tretjim osebam. Zavarovanje lahko sklenete hitro in enostavno kar na spletu.

Izberite paket

 

Avtomobilski sedež za psa

Pes v avtu, slika prikazuje, kako se uporabi avtomobilski sedež.

Če je vašega psa strah vožnje, bo morda imel večji občutek varnosti, če bo sedel na sedežu poleg vas. Za ta namen obstajajo posebni avtomobilski sedeži za pse. Vendar, ne pozabite, da je treba pri namestitvi avtomobilskega sedeža za psa v sprednjem delu avtomobila sovoznikovo zračno blazino izklopiti. Poleg tega morate varnostni pas prilagoditi tako, da se pes ne more premakniti s sedeža.

Pri manjših psih, ki morda potrebujejo nekaj dodatne višine, da lahko s sedeža opazujejo svet okrog sebe, velja razmisliti tudi o pomožnem sedežu. 

👉  Med potjo pa nikar ne pozabite na postanke in gibanje. Preberite, kako lahko sprehod s psom najbolje izkoristite za rekreacijo in povezovanje.

 

Varnostni pas za psa

Pes v avtu, slika prikazuje, kako se uporabi varnostni pas.

Če bi radi preprečili, da bi vaš pes med vožnjo skakal po avtomobilu, razmislite o varnostnem pasu za psa. Ta je običajno v obliki oprsnice, ki se s pomočjo kratkega povodca pritrdi v zaponko za varnostni pas. Gre za priljubljeno rešitev, ki je primerna tako za majhne kot velike pse. 

Psi, ki so med vožnjo nemirni, lahko svoj pas pregriznejo, zato izberite takšnega, ki je narejen iz trpežnih, visokokakovostnih materialov. Pri nameščanju oprsnice se prepričajte, da lahko z dvema prstoma enostavno zdrsnete pod trakove okoli vratu, hrbta in prednjih tačk. 

 

Transportni boks za psa

Pes v avtu, slika prikazuje, kako se uporabi transportni boks.

Če vaš pes med vožnjo ne more biti pri miru in gledati skozi okno ali spati, pač pa je ves čas potovanja zelo aktiven, potem je morda najboljša izbira, da potuje v transportnem boksu za psa. Ta naj bo pritrjen na zadnjih sedežih oziroma zavarovan v zadnjem delu vozila. 

V primerjavi z varnostnim pasom za pse lahko s to rešitvijo pomagate preprečiti morebitne poškodbe vratu ali hrbta ob nenadnem zaviranju. Poleg tega transportni boksi lastnikom olajšajo prenašanje njihovega psa (če velikost to omogoča) tudi v vmesnem času, ko ne potujejo z avtomobilom. Pri izbiri transportnega boksa poskrbite, da je ta dovolj velik, da lahko pes vstane, se uleže in obrne. Za dodatno udobje najdite takšnega, ki je oblazinjen. 

 

Pregrada za psa v avtu

Pes v avtu, slika prikazuje, kako se uporabi pregrado.

 

Svojemu psu dodelite lasten prostor v prtljažniku oziroma zadnjem delu večjega avtomobila, ali med sprednjimi in zadnjimi sedeži z nastavljivo pregrado za psa. Več prostora bo večjim pasmam – pa tudi manjšim, ki imajo preveč energije – pomagalo, da ostanejo mirne in na enem mestu. Hkrati pa se boste lahko vi osredotočili na cesto, namesto da bi vas skrbelo, kaj počne vaš pes.

Ko se boste naslednjič podali na pot, razmislite o najboljši varnosti med prevažanjem vašega psa – priskrbite mu avtomobilski sedež, varnostni pas, transportni boks ali pregrado. 

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ne pozabite, da pes v avtu potrebuje oddihe prav tako kot voznik ali ostali potniki. Zato se na poti redno ustavljajte ter sebi in kosmatincu privoščite vodo in kratek sprehod, da se pretegnete in nadihate svežega zraka.

 

 

Viri:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_sl.htmhttps://www.petmd.com/dog/care/dog-car-safety-do-you-need-dog-car-seat-dog-seat-belt-barrier-or-carrier
https://topdogtips.com/safest-dog-car-seat/ 

 

Kaj bi storili, če vaš kuža zboli ali koga poškoduje?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža, ki krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bo kužek poškodoval osebo ali stvar.

Preberite več