NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.04.2016 | - min branja |

Veliko spomladansko čiščenje in pospravljanje

Pomlad je idealna priložnost za pospravljanje in čiščenje doma. Pri tem ne gre le za eno omaro, ampak se je treba lotiti celotnega stanovanja oziroma hiše. Včasih bi temu rekli »generalno čiščenje«, pomembno pa je, da ste pri tem temeljiti. Pri čiščenju boste obenem morda odkrili tudi nekaj posledic zime, zato si je priporočljivo prej narediti načrt in razdeliti opravila.

Očistite lahko vse: od kleti do strehe, vključno z garažo in dvoriščem. Če živite v stanovanju, vas čaka nekaj manj dela, še posebej, če nimate kleti in garaže. A dela vam vseeno ne bo prav hitro zmanjkalo.

 

Obleke in obutev

Spomladansko pospravljanje je priložnost za veliko zamenjavo garderobe. Zimska oblačila operite, zložite in pospravite v posebne vakuumske vreče za shranjevanje ali le v omaro, še prej pa jih temeljito preglejte. Vam je kaj premajhno? Je kaj strgano? Obrabljeno do te mere, da ni več primerno za naslednjo zimo? To še posebej velja za otroško garderobo, ki zimo običajno slabše prenese. Enako poskrbite tudi za obutev. Čevlje shranite tako, da bodo do naslednje zime obdržali svojo naravno obliko, preventivno pa jih lahko namažete s sredstvi za nego usnja in drugih materialov. Spomladi v omare preselite pomladna in poletna oblačila ter obutev, prej pa vse police temeljito obrišite z vlažno in nato še s suho krpo.

Prah je vsepovsod

Zimsko ogrevanje povzroči močnejše kroženje zraka v prostorih, s tem pa se dviga tudi več prahu, ki se nalaga na policah, na vrhu omar in lučeh. Prah in drobni delci umazanije so se zaradi kroženja zraka zažrli tudi v zavese, oblazinjene sedežne garniture in preproge. Pri čiščenju raje uporabite sesalec, vlažno krpo ali omelo, ki prah veže nase s pomočjo statične elektrike, tako prahu ne boste dvignili in razpihali.

Čiščenje – preprosta mala znanost

Čiščenje bi moralo biti redno opravilo skozi vse leto, vsaj dvakrat letno pa se lotite velikega čiščenja. To naj zajema prav vse prostore, zato najprej naredite načrt in si za delo vzemite več časa. Za učinkovito čiščenje so ključna dobra čistila, ki so lahko naravna ali industrijska. Vedno več ljudi prisega na uporabo rešitev, s kakršnimi so se težav lotevale naše babice in prababice. Naravna čistila ne obremenjujejo okolja in vašega zdravja, pri čiščenju pa so pogosto enako ali celo bolj učinkovita.

Med najbolj uporabnimi naravnimi sredstvi za čiščenje sta alkoholni kis in soda bikarbona. Splet je prava zakladnica nasvetov uporabe kisa in sode, s katerima lahko čistite najrazličnejše površine, odstranjujete vodni kamen in madeže, nevtralizirate vonjave, vračate lesk in sijaj ter pri tem ne škodujete okolju in svojemu zdravju. Namesto vrste kemikalij zmešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 1:1, mešanico vlijte v pršilko ter se sprehodite po svojem domu. Sodo bikarbono lahko uporabljate kot prah, lahko jo zmešate v pasto ali skupaj z vodo v čistilno raztopino. Kot čistilo je uporabna za čiščenje posode, pribora, dodajamo jo v pomivalni stroj in podobno. Soda in kis sta čudovita, le embalaže nimata tako privlačne, kot jo imajo industrijska čistila.

Ker se bliža lepo vreme in je zunaj krasna pomlad, ne pozabite očistiti okenskih stekel in okvirjev. Ne bo odveč, če v kuhinji temeljito operete vso posodo, jedilni pribor, krožnike in skodelice ter pri tem očistite tudi omarice in predale. Sledijo kuhinjska napa, pečica, pomivalni stroj, hladilnik in shramba. V prazen pomivalni stroj dodajte posebno čistilo in poženite pomivalni cikel brez posode, enak učinek pa boste dosegli, če enkrat na teden notranjost poškropite s kisom ali pri vsakem drugem ali tretjem pomivanju dodate žličko sode. Alkoholni kis odpravlja neprijetne vonjave v hladilniku, pa tudi v različnih posodah in plastenkah, v katerih ste nekaj dni pozabili pijačo ali drugo tekočino. Shramba je še posebej pomembna, saj je treba zavreči hrano s pretečenim rokom uporabe, ostanke hrane in različne pokvarljive pijače. Preverite, kako je s testeninami, rižem, moko in podobnimi živili, ki jih imate v posodah in ne v originalni embalaži. Če so v njih ličinke, jih zavrzite.

Odtoki

Posebno poglavje so odtoki v kuhinji in kopalnici. Milo, lasje, ostanki hrane in druga umazanija lahko poskrbijo za obilo nevšečnosti, čiščenje cevi in sifonov pa je dokaj enostavno in se ga lahko lotite tudi sami. Najbolje je, da jih razstavite in temeljito očistite, saj različna čistilna sredstva niso kos koščkom hrane ali kepam las v odtokih. S temeljitim čiščenjem in nato redno mesečno preventivo s kombinacijo kisa in sode boste preprečili tudi neprijetne vonjave in morebitno kasnejšo popolno zamašitev cevi, ki ji bo kos le izkušen vodovodar.

Kopalnica

Vodni kamen, prah, zamašeni odtoki, madeži v kadi, umivalniku in straniščni školjki ... Ne boste verjeli, a alkoholni kis in soda sta tudi v kopalnici nepogrešljiva! Steklo kabine za prhanje poškropite z mešanico kisa in vode, pri trdovratnejših oblogah vodnega kamna pa uporabite nerazredčenega. Kis lahko dodate namesto mehčalca pri pranju perila v pralnem stroju, navodila z odmerki in načini uporabe pa najdete na spletu.

Opravila in ravnanje dobrega gospodarja

Če boste za svoj dom redno in lepo skrbeli, boste imeli prijetnejše bivalno okolje, manj okvar in s tem tudi nižje vzdrževalne stroške. Kljub preventivi in skrbnemu gospodarjenju pa vam priporočamo sklenitev zavarovanja Dom AS, saj zgolj s čiščenjem in rednim vzdrževanjem ne boste mogli preprečiti vseh nevšečnosti. Z zavarovanjem boste pokrili finančne posledice nesreč, z dodatnimi kritji pa si zagotovite tudi hitro pomoč usposobljenih mojstrov.