NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.09.2015 | 2 min branja | Zdravje

Bolečin v kolku ni več in spet lahko hodim

Poškodbe kolčnega sklepa so pogoste pri športnikih, predvsem tekačih, in pri starejših ljudeh. Na bolečine in s tem zmanjšano gibljivost sklepa vpliva več dejavnikov, najpogosteje pa gre za zlome, vnetja in obrabo različnih delov kolčnega sklepa. Ker imajo bolečine v kolku zelo velik neposreden vpliv na hojo in s tem neodvisnost pri gibanju, jih je treba vzeti resno in čim prej obiskati zdravnika.

Od občasnih bolečin do nezmožnosti hoje

Urh se je na prve bolečine v kolku odzval podobno, kot se odzove večina ljudi – brez pretirane zaskrbljenosti in s prepričanjem, da bodo hitro minile. A bolečine so se pojavljale vedno pogosteje in postajale vedno močnejše. Kmalu za normalno hojo zgolj stiskanje zob ni bilo dovolj. Urh je potreboval tablete proti bolečinam, kar pa seveda ni bila dolgoročna rešitev. Bolečine je čutil od levega kolka proti kolenu, šepal je in si občasno pomagal s palico, doma pa se je pri hoji opiral na pohištvo. Ko bolečine niso izginile niti po daljšem počitku in ga je noga bolela tudi ponoči, se je končno odločil za obisk zdravnika.

Resna poškodba zahteva resen poseg

Čeprav je Urh hitel pojasnjevati, da bolečine sicer čuti, a niti niso prehude, je zdravnik hitro prepoznal resnost poškodbe. Pojasnil mu je, da je najboljši način za odpravo bolečin in izboljšanje stanja popolna enostranska artroplastika kolka, kar po domače pomeni vstavitev umetnega sklepa na levi strani. Urha je bilo strah operacije, še bolj pa se je bal njenih posledic. Kaj če se ne bo izšla po načrtih in bo ostal prikovan na posteljo ali invalidski voziček? Z zdravnikom sta se o posegu, okrevanju in možnostih zapletov temeljito pogovorila in dvomov kmalu ni bilo več.

Okrevanje z nasmehom

Urha je po odločitvi za operacijo čakala ustrezna predoperativna priprava, nato pa še poseg, s katerim so mu zamenjali levi kolčni sklep. Obe sklepni površini obolelega sklepa so nadomestili z umetno protezo in jo čvrsto fiksirali v kost. Tovrsten poseg ni mačji kašelj, saj poleg operacije in vstavitve umetne proteze zahteva še dolgo okrevanje. Urh se ga je lotil nadvse resno, redno je obiskoval fizioterapijo in se učil hoje z berglami, da leve noge in kolčnega sklepa ni prehitro in preveč obremenjeval. A najpomembneje je, da so bolečine izginile in bo spet lahko normalno hodil.

Za boljšo kakovost življenja

Na kakovost življenja vpliva več dejavnikov. Zdravje je neprecenljivo, o tem ni dvoma, zanemariti pa ne gre niti finančnega dela. Urh je imel sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije, za katerega je plačeval mesečno premijo 4,08 EUR. Po operaciji je zavarovalnici poslal vse potrebne dokumente in izpolnil zahtevek za izplačilo ter kmalu prejel izplačilo v višini 2.250 EUR. Ker gre tudi okrevanje po načrtih, je Urh z izidom operacije nadvse zadovoljen in že komaj čaka, da odloži bergle.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Zagotovite si finančno varnost

Zavarovanje zagotavlja takojšnje denarno izplačilo ob nastanku težke bolezni ali po prestani operaciji, ki je posledica bolezni ali nezgode.

Sklenite zavarovanje