NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.07.2023 | 7 min branja | Zdravje

Zvin gležnja: vzroki, okrevanje in preprečevanje poškodb

Zvin gležnja: vzroki, okrevanje in preprečevanje poškodb

En napačen korak pri hoji, nepričakovan zasuk gležnja pri teku ali nenameren zdrs po stopnicah lahko v trenutku povzročijo zvin gležnja. Doleti vas lahko ne glede na to, ali se ukvarjate s športom ali ne. Zvin gležnja je namreč ena izmed najpogostejših mišično-skeletnih poškodb pri športnikih in tudi splošni populaciji.

Zvin gležnja je tudi poškodba z veliko stopnjo ponovljivosti. Z zvitim gležnjem lahko še vedno hodite, zato se nekateri sploh ne zavedajo, kako resna je poškodba, dokler se stanje hudo ne poslabša.

 

V tem nasvetu boste izvedeli:

⭐  Katere vrste zvina gležnja poznamo?

⭐  Kako prepoznati zvin gležnja?

⭐  Kako pozdraviti zvin gležnja?

⭐  Kako dolgo traja okrevanje po zvinu gležnja?

⭐  Kako se izogniti ponovnemu zvinu gležnja?

 

Kaj je zvin gležnja?

Zvin gležnja je poškodba, ki se pojavi, ko se vezi, ki podpirajo gleženj, raztegnejo ali pretrgajo kot posledica neobičajnega upogiba, zasuka ali obrata sklepa. Do zvina pride, ko nenaden gib prisili vez, da se premakne izven svojega obsega gibanja.

Kljub temu, da zveni dramatično, je zvin gležnja precej običajna poškodba. Predstavlja kar 25 % vseh poškodb pri športu. Prav tako obstaja več vrst zvinov, ki jih ločimo glede na resnost poškodbe.

👉  Prisluhnite tudi webinarju z ortopedom o Poškodbah pri športni rekreaciji

 

Vrste in resnost zvina gležnja

Zvin gležnja ne pomeni nič drugega kot to, da se poškoduje tkivo, ki drži kosti skupaj, poznamo pa tri oblike zvina gležnja:

  1. lateralni zvin gležnja: predstavlja 85 % zvinov,
  2. medialni zvin gležnja in
  3. visoki zvin gležnja – gre za pretrganje vezi med golenico in mečnico, pri katerem je najpogosteje potreben kirurški poseg.

 

Pod skupnim imenom "zvin" se lahko skriva vse od poškodbe do pretrganja vezi.

  • Zvin gležnja 1. stopnje: V tem primeru se vezi samo raztegnejo. Gre za manjšo poškodbo. V večini primerov bo za okrevanje zadostovalo blago raztezanje gležnja.
  • Zvin gležnja 2. stopnje: Do tega pride, ko se vezi delno pretrgajo. Glede na resnost poškodbe vam lahko za okrevanje zdravnik predpiše opornico ali mavec.
  • Zvin gležnja 3. stopnje: Gre za najtežjo obliko poškodbe, pri kateri se vezi popolnoma pretrgajo. To povzroči močno bolečino in vnetje prizadetega območja. V večini primerov je potreben kirurški poseg.

Pomembno! Pri zvinu gležnja 2. in 3. stopnje poškodbo spremlja pretrganje krvnih žil. V tem primeru kri prodre skozi tkivo in na prizadetem območju povzroči modro ali črno obarvanje. Visoki zvin gležnja pa lahko spremlja zlom mečnice pod kolenom.

 

Znaki zvina gležnja

Kako prepoznati zvin gležnja? Najpogostejši znaki zvina gležnja so naslednji:

  • Bolečina v gležnju, še posebej če to nogo obremenjujete ali prenesete nanj svojo telesno težo.
  • Bolečina se lahko pojavi tudi pri dotikanju prizadetega gležnja.
  • Vnetje prizadetega območja, gleženj oteče in lahko tudi pordi.
  • Pojav hematomov ali modric, predel pomodri.
  • Gibljivost prizadetega območja je lahko omejena in boleča. To boste prepoznali po zmanjšanem obsegu gibljivosti gležnja.
  • V nekaterih primerih se pri poškodbi pojavi pokajoč ali klikajoč zvok.

Zdravnik pri pregledih lahko opravi rentgensko slikanje, CT ali magnetno resonanco (MRI).

👉 Morda bi vas zanimalo tudi: Kaj je nateg mišice in kako ga preprečiti pri športu?

 

Specialist svetuje

“Za hitro okrevanje po zvinu gležnja je pravilna diagnoza odločilnega pomena. Za “nedolžnim zvinom“ gležnja se lahko skrivajo resnejše poškodbe (poškodba hrustanca, zlomi skočnice, pretrganje tetiv,…). Te včasih potrebujejo daljšo imobilizacijo ali pa celo operativno zdravljenje. Nepravilno zdravljenje zvinov gležnja in ponavljajoči se zvini gležnja lahko privedejo do obrabe gležnja, ki povzroča neprestano otekanje, bolečino in zmanjšano gibljivost. V Ambulanti Zdravje se po poškodbi gležnja lahko posvetujete z zdravnikom specialistom, ki opravi tudi vse potrebne diagnostične postopke in vam predpiše individualno prilagojeno fizioterapijo, tako da bo vaše okrevanje po zvinu gležnja čim krajše.”

Iztok Gril, dr.med., specialist travmatologije v Ambulanti Zdravje

 

Kako pozdraviti zvin gležnja: okrevanje

Če se ukvarjate s športom ali če vam misel na počitek ne ugaja, se morda sprašujete: Kakšno je okrevanje pri zvinu gležnja? Odgovor je odvisen od resnosti zvina, sicer pa strokovnjaki priporočajo postopek, ki ga označujemo s kratico PLES: Počitek, Led, Elevacija (dviganje), Stisk (kompresija s povojem). 

Zdravljenje zvina gležnja 1. stopnje

Najbolj priporočljiv potek ukrepanja v takšnih primerih je počitek v prvih 48–72 urah, ki bo preprečil poslabšanje zvina 1. stopnje. Med druge ukrepe za hitro okrevanje po zvinu gležnja spada tudi ta, da pri ležanju pod nogo podstavite blazino. Poškodovani gleženj oz. noga naj bo še posebej med spanjem vzdignjena nad nivojem srca, tako bo oteklina izginila veliko hitreje.

Priporočljivo je tudi, da prizadeto območje vsake štiri ure 20 minut hladite, s čimer olajšate bolečino in zmanjšate vnetje. To je najbolje storiti tako, da kocke ledu zavijete v krpo. Ob tem ne pozabite, da lahko gleženj na dan hladite največ 3 ure.

Pomembno je, da si sami ne postavljate diagnoze, četudi mislite, da gre za manjšo poškodbo. Z video posveti lahko pridobite takojšnje mnenje strokovnjaka brez čakanja. V teh primerih je zdravstveno zavarovanje zelo koristno.

 

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

Zdravljenje zvina gležnja 2. stopnje

Zvin gležnja 2. stopnje zahteva natančnejšo obravnavo. Čeprav nasprotuje priporočilu o počitku in hlajenju, je treba v nekaterih primerih uporabiti elastični povoj. Cilj takšnega zdravljenja je zmanjšati vnetje, oteklino in poskrbeti, da poškodovane vezi ostanejo trdno pritrjene na kosti. Upoštevajte pa, da mora povoj vedno namestiti strokovnjak.

Za lajšanje nelagodja pri zvinu gležnja 2. stopnje se pogosto uporablja tudi protivnetno zdravljenje z mazilom. Pri specializiranem fizioterapevtu vam lahko zagotovijo prilagojeno rehabilitacijsko zdravljenje. Strokovnjak bo lahko spremljal bolnikovo okrevanje.

Kako dolgo torej traja zvin gležnja s takšnimi lastnostmi? Vedeti morate, da je pri zvinu gležnja 2. stopnje običajen čas počitka 4–8 tednov.

Zdravljenje zvina gležnja 3. stopnje

Zdravljenje zvina gležnja 3. stopnje zahteva popolno imobilizacijo sklepa, kar navadno vključuje tudi namestitev povoja ali celo mavca. Pri zvinu 3. stopnje morate uporabljati tudi bergle, da težo svojega telesa preusmerite z gležnja.

Pri tovrstnih poškodbah morate počivati vsaj 8 tednov. Pri nekaterih izredno resnih primerih, ki zahtevajo kirurški poseg, pa lahko okrevanje traja tudi 3 mesece.

👉  Vam je zvin vzel športne treninge? Preberite: Kako ostati v tekaški formi, kadar po poškodbi ne tečete

 

Vaje za okrepitev zvitega gležnja

Okrepitev gležnja je pomembna prav tako kot okrevanje po poškodbi. Pri vajah za okrepitev zvitega gležnja smo se osredotočili predvsem na tiste, ki povečajo prožnost. Takšne vaje vključujejo raztezanje podplata in izvajanje krožnih gibov z gležnjem.

Vaje za zvin gležnja lahko izvajate tudi za ponovno okrepitev sklepa. Medtem ko sedite, pod stopalo položite elastični trak, ki nudi upor, ter nožne prste premikajte gor in dol. Prste lahko premikate tudi v levo in desno smer, da okrepite obstranske vezi gležnja.

👉 Preberite tudi ta članek: Kako varno začeti s telovadbo po 50. letu

 

Kako se izogniti ponovnemu zvinu gležnja ali kroničnemu zvinu gležnja

Če ste že kdaj imeli zvit gleženj, veste, da so tovrstne poškodbe nelagodne, včasih boleče in da lahko zahtevajo dolgotrajno okrevanje. Zato je pomembno, da upoštevate nasvete, kako se izogniti ponovni poškodbi.

Prepričajte se, da ste pri športnih aktivnostih vedno ustrezno obuti. Poskrbite, da imate zavezane čevlje, sicer pa pred samo vadbo tudi ogrejte telo in izvedite preventivno vadbo, ki je sestavljena iz ogrevanja in raztezanja.

Ogrevanje gležnjev je vedno priporočljivo pred katero koli športno aktivnostjo, ki jo je najbolje izvajati na ravni površini. Če ste utrujeni, si vzemite odmor, vsekakor pa pri okrevanju ne bodite neučakani. Znaki slabo zaceljenega zvitega gležnja vključujejo rahlo nelagodje ali izgubo obsega gibanja.

Ste vedeli, da se pri 44 % ljudi s slabo pozdravljenimi poškodbami čez čas pojavi nelagodje? Zato je najbolje, da ne pretiravate in vedno upoštevate navodila zdravnika.

 

Pogosta vprašanja

Ali lahko hodite z zvitim gležnjem?

V primeru zvina gležnja 1. ali celo 2. stopnje boste morda lahko hodili, čeprav bo to morda boleče. Vseeno pa je priporočljiv počitek in izogibanje hoji, dokler se gleženj ne zaceli.

Kako veste, ali gre za zvin gležnja 1. ali 2. stopnje?

Zvin gležnja 1. stopnje vključuje raztegnjene vezi, medtem ko lahko pri 2. stopnji pride do pretrganja mišičnih vlaken. Če namesto nelagodja občutite bolečino in/ali se na prizadetem območju pojavi vnetje ali modrica, gre najverjetneje za zvin 2. stopnje.

Kako dolgo traja okrevanje po zvinu gležnja?

Odvisno od resnosti poškodbe. Najlažje oblike se lahko pozdravijo v manj kot treh dneh. Rehabilitacija po zvinu gležnja 2. ali 3. stopnje pa lahko traja tudi 12 tednov.

Kako je najbolje spati, če imate zvit gleženj?

Če imate zvit gleženj, je priporočljivo, da pred spanjem pod nogo podstavite blazino, da ublažite bolečino in spodbudite okrevanje.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se