NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.02.2023 | 6 min branja | Zdravje

Kako prepoznati in zdraviti vnetje ušesa pri otroku

Zdravnica išče znake vnetja ušesa pri otroku

Vnetje ušesa pri otroku je pogosto bolezensko stanje. Zdi se, da se pojavi kar samo od sebe in ga je včasih težko prepoznati. Vendar pa ga običajno ni težko zdraviti in ne predstavlja večjega zdravstvenega tveganja za najmlajše.

Kljub temu je koristno vedeti, kako prepoznati znake vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih. Nekatera akutna vnetja ušesa lahko povzročijo resnejše zaplete, če jih ne zdravimo pravočasno.

V nasvetu lahko preberete, kako prepoznati, ali ima vaš otrok vnetje ušesa, kako ga lahko zdravite in kako lahko preprečite vnetje ušesa pri otrocih in dojenčkih. Preberete lahko tudi o najučinkovitejših načinih zdravljenja glede na starost vašega otroka.

 

Kaj je vnetje ušesa in kaj ga povzroča?

Ko govorimo o vnetju ušesa pri otrocih in dojenčkih običajno mislimo na vnetje srednjega ušesa. V večini primerov ga povzročajo bakterije in virusi in se pojavi, ko se za bobničem nabira tekočina in se zamaši evstahijeva cev. Pri otrocih in dojenčkih vnetje ušesa pogosto sledi prehladu oziroma vnetju zgornjih dihal.

Za vnetje ušesa pri majhnih otrocih so značilne močne bolečine v ušesih. Povzročijo jih velike količine gnoja in drugih tekočin, ki se izločajo in pritiskajo na bobnič. V najhujših primerih bobnič lahko poči, kar lahko povzroči trajno okvaro sluha.

Zakaj se vnetje ušesa pogosteje pojavlja pri otrocih in dojenčkih? Glavni razlog je anatomija notranjosti ušesa. Pri dojenčkih in majhnih otrocih je evstahijeva cev (majhen prehod, ki povezuje žrelo in srednje uho) krajša, širša in leži bolj vodoravno kot pri odraslih.

Zaradi takšne oblike sluz iz nosu oziroma žrela lažje prehaja v ušesa, kar lahko sproži okužbo. Poleg tega pa otroški imunski sistem še ni popolnoma razvit in torej še ni odporen na bakterije, ki povzročajo vnetje ušesa

V Sloveniji ima vnetje ušesa pred tretjim letom približno 80 % otrok.

Vir

 

Vzroki za vnetje ušesa pri dojenčkih

Najpogostejši vzroki za vnetje ušesa pri dojenčkih so:

 • Povečana količina sluzi in sline med izraščanjem zob.
 • Stiki v vrtcu. Vnetje ušes ni nalezljivo, je pa nalezljiv prehlad, ob katerem se lahko pojavi tudi vnetje srednjega ušesa. Stiki med otroki povečajo možnost za širjenje virusov.
 • Uporaba dude lahko spodbudi okužbe zgornjih dihal in posledično prenos patogenov v uho.
 • Pri novorojenčkih s kroničnimi boleznimi, na primer ekcemom ali otroškim atopijskim dermatitisom, je verjetnost za razvoj vnetja ušesa večja.

Dobro je vedeti: Če ima vaš otrok vnetje ušesa preden napolni šest mesecev, se njegova dovzetnost za to bolezen v prihodnosti poveča.

Vzroki za okužbe ušes pri majhnih otrocih

Vreme lahko negativno vpliva na zdravje otrok. Pravzaprav povišana vlaga in višje temperature zraka lahko sprožijo vnetje ušesa pri otrocih. Zavedati se je treba tudi, da izpostavljenost dimu poslabša delovanje obrambnih mehanizmov dihal. 

Če se vaš otrok ukvarja s športom, poskrbite, da se potne kaplje ne bodo zbirale v ušesih. Prav tako imajo večje tveganje za vnetje tisti, ki plavajo ali se kopajo v potencialno onesnaženih vodah, na primer v jezerih in sladkovodnih bazenih z visoko koncentracijo bakterij.

 

Vrste vnetja ušesa in trajanje

Obstajajo tri vrste vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih:

 • Akutno vnetje ušesa. To je najpogostejše vnetje ušesa, ki se pojavi nenadoma. Vnetje se lahko pojavi v kateremkoli delu ušesa, kar povzroči zbiranje tekočine za bobničem. Ta vrsta vnetja ušesa običajno traja približno tri tedne in večinoma prizadene dojenčke, stare od šest do 11 mesecev, in otroke med štirim in petim letom starosti.
 • Vnetje ušesa z izlivom (ujeta tekočina). Za razliko od akutnega vnetja lahko ta vrsta vnetja traja do tri mesece. Pojavi se, ko je tekočina, ki jo lahko odkrijejo samo pediatri s posebnim instrumentom, ujeta v bobnič in ne more iz njega. V tem primeru lahko uho ostane vneto tudi ko znaki vnetja izzvenijo! Otrok morda potrebuje redne preglede, da se izključijo morebitni zapleti.
 • Kronično vnetje ušesa z izlivom. O tej vrsti govorimo, ko se ponavlja nabiranje in izlivanje tekočine, čeprav ni akutnega vnetja.

 

90 % primerov akutnega vnetja se pozdravi samo

 

Znaki vnetja ušesa

Najpogostejši znaki vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih so: 

 • Akutna bolečina v ušesu.
 • Povišana telesna temperatura do 40° Celzija.
 • Izguba apetita.
 • Izcedek iz ušesa.
 • Občutek, da so ušesa zamašena.   

Ne pozabite: vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih ne spremljajo vedno jasni znaki. Da se izognete morebitnim dolgoročnim zapletom, z otrokom redno obiskujte pediatra.

Kako prepoznati vnetje ušesa pri dojenčkih

Vnetje ušesa se pogosto pojavi pri otrocih, ki še ne govorijo, zato je zelo pomembno, da prepoznate znake vnetja ušesa. Bodite pozorni, če vaš otrok drži roke na ušesih ali pa jih morda vleče. 

Tudi razdražljivost in stalen jok sta običajna znaka vnetja ušesa pri dojenčkih, ki opozarjata, da je nekaj narobe. Otrok ima lahko tudi težave s spanjem, ponoči se zbuja in joka, ker ga boli. Tudi težave z ravnotežjem so lahko povezane z akutnim vnetjem ušesa pri dojenčkih.

Če ima otrok izcedek iz ušesa, to lahko pomeni, da ima vnetje. Otrok ne reagira, ko ga pokličete po imenu? Tudi to je lahko znak, saj vnetje ušesa pri novorojenčkih lahko spremljajo tudi težave s sluhom.

 

Zdravljenje vnetja ušesa: kdaj k zdravniku?

Pri otrocih

Če ima otrok vnetje ušesa, se za ustrezno zdravljenje obrnite na pediatra. Za lajšanje bolečin pri akutnem vnetju ušesa pri otrocih si na splošno lahko pomagate s paracetamolom ali ibuprofenom, a se pred tem posvetujte s pediatrom.

V nekaterih primerih pa vnetje povzroča bakterija. V teh primerih se lahko vnetje zdravi s posebnimi antibiotiki za vnetje ušesa, na primer z amoksicilinom. Vedno morate upoštevati navodila zdravnika, saj nepravilna uporaba antibiotikov lahko spodbuja odpornost povzročiteljev okužb.

Kako lajšati bolečine v ušesih pri dojenčkih

Bolečine zaradi vnetja ušesa pri dojenčkih lahko lajšate tako, da čisto krpo navlažite z vročo vodo in jo prislonite na ušesa. Pazite, da krpa ne bo prevroča. Lahko pa tudi polikate suho krpo in jo še toplo kot rutico zavežete čez ušesa. Vedeti morate tudi, da se bolečina poveča, ko je otrok v vodoravnem položaju. Poskrbite, da bo dojenček spal v nekoliko dvignjenem položaju, da se lahko bolje spočije.

Bolečino v ušesih lahko poveča tudi sesanje. Če se dojenček doji, poskusite zmanjšati pogostost dojenja, saj pogosto sesanje lahko še poslabša vnetje. Podobno za nekaj dni omejite uporabo dude, dokler ne opazite izboljšanja.

 

Kako preprečiti vnetje ušesa

Je vaš otrok bolj dovzeten za vnetje ušesa? Obstaja nekaj načinov, kako ga lahko preprečite. Upoštevajte te nasvete:

 • Preprečite kopičenje ušesnega masla. Pravilno čiščenje ušes lahko zmanjša možnost vnetja. Ušesa očistite s pršilom za odstranjevanje ušesnega masla. Izogibajte se uporabi vatiranih palčk. Z njimi boste ušesno maslo samo potisnili globlje, kar povzroči oblikovanje zamaška. 
 • Dojenje. Materino mleko deluje kot ščit pred vnetji in boleznimi. 
 • Poskrbite, da bo vaš otrok zaščiten z vsemi obveznimi in priporočenimi cepljenji. Ste prepričani, da je otrok prejel vse odmerke cepiva za svojo starost? V nasvetu Cepljenje otrok: katera cepiva so obvezna in kdaj preverite tudi, zakaj je priporočljivo brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.
 • Otroku po kopanju ali plavanju z brisačo temeljito posušite ušesa.

 

Pogosta vprašanja o vnetju ušesa

Kako vem, ali ima moj otrok vnetje ušesa ali otitis?

Na vnetje srednjega ušesa ali otitis media lahko posumite, če se poleg običajnih znakov, kot so bolečine v ušesih oziroma pogosto dotikanje ušes, motnje sluha, vročina, jok in razdražljivost pojavijo še motnje ravnotežja in izcedek iz ušesa. 

Koliko časa traja vročina zaradi vnetja ušesa pri otrocih? 

Pri otrocih, ki imajo vnetje ušesa, povišana telesna temperatura običajno sama popusti po dveh ali treh dneh. Kljub temu v nekaterih primerih zaradi resnosti vnetja bolečina v ušesu pri otrocih traja dlje. V tem primeru se obrnite na pediatra.

 

Preberite še:

Kako odstraniti naglavne uši pri otroku

Gastroenteritis pri otrocih: prepoznajte ga in ukrepajte

Kako dolgo bi čakali na specialista, če bi šlo za vašega otroka?

Kaj vse mora vsebovati vaš domači komplet za prvo pomoč

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se