NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.02.2023 | 6 min branja | Zdravje

Kako prepoznati in zdraviti vnetje ušesa pri otroku

Zdravnica išče znake vnetja ušesa pri otroku

Vnetje ušesa pri otroku je pogosto bolezensko stanje, pri otrocih do treh let celo eno najpogostejših obolenj v Evropi. Zdi se, da se pojavi kar samo od sebe in ga je včasih težko prepoznati. Nekatera akutna vnetja ušesa lahko povzročijo resnejše zaplete, če jih ne zdravimo pravočasno. Zato je koristno vedeti, kako prepoznati znake in simptome vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih. 

V nadaljevanju preberite koristne nasvete glede vnetja ušesa pri otrocih:

  • Kako prepoznati, ali ima vaš otrok vnetje ušesa?
  • Kako se ga zdravi?
  • Kako lahko preprečite vnetje ušesa pri otrocih in dojenčkih?
  • Kaj pa najučinkovitejši načini zdravljenja glede na starost vašega otroka?

 

Vnetje ušesa pri otroku: kaj je in kaj ga povzroča

Ko govorimo o vnetju ušesa pri otrocih in dojenčkih, običajno mislimo na vnetje srednjega ušesa. V večini primerov ga povzročajo bakterije in virusi. Pojavi se, ko se za bobničem nabira tekočina in se zamaši evstahijeva cev. Dobro je vedeti: pri otrocih in dojenčkih vnetje ušesa pogosto sledi prehladu oziroma vnetju zgornjih dihal, zato je pomembno, da otrokom redno čistimo nos.

Za vnetje ušesa pri majhnih otrocih so značilne močne bolečine v ušesih. Povzročijo jih velike količine gnoja in drugih tekočin, ki se izločajo in pritiskajo na bobnič. V najhujših primerih lahko bobnič v primeru nezdravljenja poči, kar lahko povzroči trajno okvaro sluha.

Zakaj se vnetje ušesa pogosteje pojavlja pri otrocih in dojenčkih? Glavni razlog je anatomija notranjosti ušesa. Pri dojenčkih in majhnih otrocih je evstahijeva cev (majhen prehod, ki povezuje žrelo in srednje uho) krajša, širša in leži bolj vodoravno kot pri odraslih.

Zaradi takšne oblike sluz iz nosu oziroma žrela lažje prehaja v ušesa, kar lahko sproži okužbo. Poleg tega pa otroški imunski sistem še ni popolnoma razvit in torej še ni odporen na bakterije, ki povzročajo vnetje ušesa.

👉  Respiratorna obolenja so tudi obdobje, ko so pogostejši vročinski krči pri dojenčkih in majhnih otrokih. Preberite, kako morate ukrepati, če vročinski krč doživi vaš otrok.

 

Infografika: V Sloveniji ima vnetje ušesa pred tretjim letom približno 80 % otrok.

Vir

 

Vzroki za vnetje ušesa pri dojenčkih

Najpogostejši vzroki za vnetje ušesa pri dojenčkih so:

  • Povečana količina sluzi in sline med izraščanjem zob.
  • Stiki v vrtcu. Vnetje ušes ni nalezljivo, je pa nalezljiv prehlad, ob katerem se lahko pojavi tudi vnetje srednjega ušesa. Stiki med otroki povečajo možnost za širjenje virusov.
  • Uporaba dude lahko spodbudi okužbe zgornjih dihal in posledično prenos patogenov v uho.
  • Pri novorojenčkih s kroničnimi boleznimi, na primer ekcemom ali otroškim atopijskim dermatitisom, je verjetnost za razvoj vnetja ušesa večja.

Dobro je vedeti: Če ima vaš otrok vnetje ušesa preden napolni šest mesecev, se njegova dovzetnost za to bolezen v prihodnosti poveča.

 

Vzroki za okužbe ušes pri majhnih otrocih 

Vreme lahko negativno vpliva na zdravje otrok. Pravzaprav povišana vlaga in višje temperature zraka lahko sprožijo vnetje ušesa pri otrocih. Zavedati se je treba tudi, da izpostavljenost dimu poslabša delovanje obrambnih mehanizmov dihal. 

Če se vaš otrok ukvarja s športom, poskrbite, da se potne kaplje ne bodo zbirale v ušesih. Prav tako imajo večje tveganje za vnetje tisti, ki plavajo ali se kopajo v potencialno onesnaženih vodah, na primer v jezerih in sladkovodnih bazenih z visoko koncentracijo bakterij.

 

Vrste vnetja ušesa in trajanje

Obstajajo tri vrste vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih:

  • Akutno vnetje ušesa. To je najpogostejše vnetje ušesa, ki se pojavi nenadoma. Vnetje se lahko pojavi v kateremkoli delu ušesa, kar povzroči zbiranje tekočine za bobničem. Ta vrsta vnetja ušesa običajno traja približno tri tedne in večinoma prizadene dojenčke, stare od šest do 11 mesecev, in otroke med štirim in petim letom starosti.
  • Vnetje ušesa z izlivom (ujeta tekočina). Za razliko od akutnega vnetja lahko ta vrsta vnetja traja do tri mesece. Pojavi se, ko je tekočina, ki jo lahko odkrijejo samo pediatri s posebnim instrumentom, ujeta v bobnič in ne more iz njega. V tem primeru lahko uho ostane vneto tudi ko znaki vnetja izzvenijo! Otrok morda potrebuje redne preglede, da se izključijo morebitni zapleti.
  • Kronično vnetje ušesa z izlivom. O tej vrsti govorimo, ko se ponavlja nabiranje in izlivanje tekočine, čeprav ni akutnega vnetja.

 

Infografika: 90 % primerov akutnega vnetja se pozdravi samo

 

Znaki in simptomi vnetja ušesa 

Vnetje ušesa pogosto sledi prehladu. Najpogostejši znaki in simptomu vnetja ušesa pri otrocih so: 

  • Jokavost in razdražljivost, predvsem pri dojenčkih in mlajših otrocih.
  • Akutna bolečina v ušesu: dojenčki in mlajši otroci, ki še ne govorijo, se pogosto grabijo za ušesa. 
  • Povišana telesna temperatura, tudi do 40 °C.
  • Izguba apetita.  
  • Izcedek iz ušesa.
  • Občutek, da so ušesa zamašena in občutek šumenja.
  • Slabši sluh, neodzivanje na zvok, celo vrtoglavica.  
  • Nespecifični znaki pri manjših otrocih: bruhanje ali driska.
  • Morebitni spremljajoči znaki prehlada:  izcedek iz nosu, kašelj, boleče žrelo.
Ne pozabite: vnetja ušesa pri otrocih in dojenčkih ne spremljajo vedno jasni znaki. Da se izognete morebitnim dolgoročnim zapletom, z otrokom obiščite pediatra ob sumu na vnetje ušesa. 


Kako prepoznati
vnetje ušesa 

Vnetje ušesa se pogosto pojavi pri dojenčkih in malčkih, ki še ne govorijo, zato je zelo pomembno, da prepoznate znake vnetja ušesa. Bodite pozorni, če vaš otrok drži roke na ušesih ali pa jih morda vleče. 

Tudi razdražljivost in stalen jok sta običajna znaka vnetja ušesa pri dojenčkih, ki opozarjata, da je nekaj narobe. Otrok ima lahko tudi težave s spanjem, ponoči se zbuja in joka, ker ga boli. Tudi težave z ravnotežjem so lahko povezane z akutnim vnetjem ušesa pri dojenčkih.

Če ima otrok izcedek iz ušesa, to lahko pomeni, da ima vnetje. Otrok ne reagira, ko ga pokličete po imenu? Tudi to je lahko znak, saj vnetje ušesa pri novorojenčkih lahko spremljajo tudi težave s sluhom.

 

Zdravljenje vnetja ušesa: kdaj k zdravniku?

Pri otrocih

Če ima otrok vnetje ušesa, za ustrezno zdravljenje obiščite na pediatra, ki opravi klinični pregled, predvsem ušes s posebnim instrumentom otoskopom. Včasih se opravi še dodatne preiskave, npr. preiskave sluha in mikrobiološki pregled izcedka iz ušesa. Za lajšanje bolečin pri akutnem vnetju ušesa pri otrocih si na splošno lahko pomagate s paracetamolom ali ibuprofenom, a se pred tem posvetujte s pediatrom.

V nekaterih primerih pa vnetje povzroča bakterija. V teh primerih se lahko vnetje zdravi s posebnimi antibiotiki za vnetje ušesa, na primer z amoksicilinom. Vedno morate upoštevati navodila zdravnika, saj nepravilna uporaba antibiotikov lahko spodbuja odpornost povzročiteljev okužb.

V času okužbe se odsvetuje stik z vodo, še posebej tisto v morju ali bazenih.

Kako lajšati bolečine v ušesih

Dobro je vedeti tudi, da se bolečina poveča, ko je otrok v vodoravnem položaju. Poskrbite, da bo spal v nekoliko dvignjenem položaju, da se lahko bolje spočije.

Bolečino v ušesih lahko poveča tudi sesanje. Če se dojenček doji, poskusite zmanjšati pogostost dojenja, saj pogosto sesanje lahko še poslabša vnetje. Podobno za nekaj dni omejite uporabo dude, dokler ne opazite izboljšanja.

Pomembno: dobra higiena nosne sluznice. Otroku pogosto očistimo nos: prehodnost nosu je ključna! Fiziološka raztopina je pri tem učinkovita pomoč, priporočamo pakiranje posebej prilagojeno za dojenčke in otroke, povprašajte za nasvet farmacevta ali pediatra.

 

Kako preprečiti vnetje ušesa

Je vaš otrok bolj dovzeten za vnetje ušesa? Obstaja nekaj načinov, kako ga lahko preprečite. Upoštevajte te nasvete:

  • Skrbite za prehodnost nosa: redno čistite nosove s fiziološko raztopino in spodbujajte mlajše otroke, da se naučijo pihati skozi nos. Naučimo otroke krepkega usekovanja.
  • Preventiva: zmanjšajte možnost prehladov in drugih bolezni dihal. 
  • Ob zvišani telesni temperaturi poskrbite za zadostno hidracijo otroka
  • Ko piha veter, zaščitite ušesa s trakom ali kapo. 
  • Preprečite kopičenje ušesnega masla. Pravilno čiščenje ušes lahko zmanjša možnost vnetja. Ušesa očistite s pršilom za odstranjevanje ušesnega masla. Izogibajte se uporabi vatiranih palčk. Z njimi boste ušesno maslo samo potisnili globlje, kar povzroči oblikovanje zamaška. 
  • Dojenje. Materino mleko deluje kot ščit pred vnetji in boleznimi. 
  • Poskrbite, da bo vaš otrok zaščiten z vsemi obveznimi in priporočenimi cepljenji. 
  • Otroku po kopanju ali plavanju z brisačo temeljito posušite ušesa.

Pogosta vprašanja o vnetju ušesa

Kako vem, ali ima moj otrok vnetje ušesa ali otitis?

Vnetje ušesa se imenuje otitis. Na vnetje srednjega ušesa ali otitis media lahko posumite, če se poleg običajnih znakov, kot so bolečine v ušesih oziroma pogosto dotikanje ušes, motnje sluha, vročina, jok in razdražljivost pojavijo še motnje ravnotežja in izcedek iz ušesa. 

Koliko časa traja vročina zaradi vnetja ušesa pri otrocih? 

Pri otrocih, ki imajo vnetje ušesa, povišana telesna temperatura običajno sama popusti po dveh ali treh dneh. Kljub temu v nekaterih primerih zaradi resnosti vnetja bolečina v ušesu pri otrocih traja dlje. V tem primeru se obrnite na pediatra.

Pomembno pri vnetih ušesih: kako otroku pravilno očistiti nos?

Očiščen nos pri otroku je ključen za ohranjanje zdravja dihal in preprečevanje morebitnih zapletov. Čiščenje nosu je pomembno tudi pri vnetju ušesa, saj odstranjevanje sluzi pozitivno vpliva na ušesno prezračevanje in preprečuje težave z ušesi. Pri majhnih otrocih priporočamo zelo nežen pristop, saj jim je čiščenje nosu lahko neprijetno, sami pa še ne znajo pihati skozi nos.

  • Čiščenje nosu: priprava na postopek

Pred začetkom postopka si umijte roke, da preprečite prenos bakterij. Pripravite fiziološko raztopino ali otroški nosni sprej, ki pomagata vlažiti sluznico.

  • Nosna črpalka ali aspirator: uporaba

Najučinkovitejše je, če za čiščenje nosu uporabite otroško nosno črpalko ali aspirator. Uporaba le teh je odlična rešitev pri otrocih, ki še niso vešči izpihovanja. Uporabljajo se za odvajanje sluzi, ki nastane v otrokovem nosu. Potek aspiracije naj vam pokaže medicinska sestra v ambulanti pediatra.

  • Uporaba nosnega spreja s fiziološko raztopino

Fiziološka raztopina je priporočljiva za čiščenje otroškega nosu. Redči sluz, vlaži nosno sluznico, odstranjuje nečistoče ter preprečuje težave pri dihanju zaradi zamašenih dihalnih poti. O uporabi se posvetujte tudi s farmacevtom in sledite navodilom na embalaži izdelka.

Po čiščenju nosu otroka pohvalite. To mu lahko pomaga zmanjšati strah pred prihodnjim čiščenjem nosu. Postopek čiščenja nosu redno ponavljajte, še posebej v obdobju prehladov. 

Za konec: kdaj se otrok lahko vrne v vrtec ali šolo po bolezni

Vnetje ušesa pri otroku: kdaj v vrtec ali šolo? Enostavno: po bolezni vnetega ušesa se otrok lahko vrne v vrtec ali šolo, ko se njegovo zdravstveno stanje izboljša. To pomeni, da otrok začne kazati znake izboljšanja, kot so:  

•    zmanjšanje bolečine, 
•    normalizacija telesne temperature in 
•    izboljšanje splošnega počutja.  

Otroka ne pošljite med sošolce prekmalu, šele takrat, ko se zares počuti dobro in vidite, da je zdrav. Če se otrok zdravi z antibiotikom, priporočamo, da je v tem času doma. Posvetujte se tudi s svojim pediatrom. 

Splošen nasvet: med okrevanjem po kakršni koli okužbi ali bolezni naj otrok ostane doma in uživa pravico do nege s strani staršev. Vrtec naj obišče šele, ko je popolnoma ozdravljen. Takšen pristop omogoča hitrejše in lažje okrevanje otroka, povečuje njegovo odpornost ter preprečuje širjenje bolezni na druge otroke. Kot starši imate odgovornost, da v vrtec pripeljete zdravega otroka, kar zagotavlja njegovo varnost in varnost celotne skupnosti.

 

Preberite še:

Kako odstraniti naglavne uši pri otroku
Gastroenteritis pri otrocih: prepoznajte ga in ukrepajte
Kako dolgo bi čakali na specialista, če bi šlo za vašega otroka?
Kaj vse mora vsebovati vaš domači komplet za prvo pomoč

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se