NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.10.2022 | 6 min branja | Nezgoda

Kako odstraniti naglavne uši pri otroku

Deček se praska po glavi zaradi naglavnih uši

Začetek šole in vrtca staršem prinaša mnogo skrbi, med njimi tudi skrb, da bo otrok domov "prinesel" nadležne naglavne uši. V starosti, ko se otroci pri igri in drugih aktivnostih z glavicami tiščijo skupaj, je prenos uši praktično nemogoče preprečiti, zato je pomembno predvsem, da jih hitro odkrijete in tudi ukrepate. V nadaljevanju preberite, kako uši prepoznati, kako se jih znebiti in kako preprečiti, da bi se vrnile.

 

Kako izgledajo naglavne uši?

Hitro odkrivanje uši je prvi korak do rešitve problema, zato je dobro, da otrokovo glavo redno pregledujete, za to pa morate vedeti nekaj o ušeh.

Zmotno je misliti, da bo na uši pravočasno opozorila srbečica oziroma da boste opazili, kako se otrok praska. Srbečica se običajno pojavi šele več tednov po okužbi. Uši morate odkriti čim prej, sicer bodo okuženi vsi v družini!

Naglavna uš je insekt, ki je odrasel velik 2 do 3 milimetre. Praviloma je sivo-bele barve in se hrani s človeško krvjo. Odrasla žival ima tri pare nog s kaveljčki, s katerimi se obdrži na lasišču in sesa kri. Srbečica, ki se pojavi pri osebi z ušmi, je reakcija na slino, ki jo izločajo odrasle uši.

Odrasla samica izleže do 10 jajčec na dan. Jajčeca, ki jih imenujemo tudi gnide, so velika do 1 milimetra iz njih pa se po enem tednu izležejo t. i. nimfe, ki v enem tednu zrastejo v odraslo uš.

 

Kako odkriti naglavne uši ali gnide?

Fotografija naglavnih uši in gnid na otroški glavi - kako izgledajo naglavne uši

Okužbo z naglavnimi ušmi lahko potrdite le, če najdete živo uš. Ker so odrasle živali zelo hitre, je to v začetku okužbe kar izziv. Tudi posamezna jajčeca je zaradi majhnosti težko najti, je pa lažje, če veste, kje iskati. Naglavne uši pri človeku najraje jajčeca zaležejo na predelu zatilja in za ušesi, zato naj bodo to prva mesta, kjer boste pregledali otrokovo lasišče.

Najbolj temeljit bo pregled, če boste otroku na rame položili brisače in mu nato počasi in temeljito, z gostim glavnikom, razčesavali lase. Ob okužbi bi v nekaj minutah na brisači morali opaziti uši.

Pri pregledovanju glave bodite posebej pozorni na zatilje in območje za ušesi - tam bo na laseh pri lasišču največ jajčec.

Naglavne uši se najpogosteje pojavljajo pri otrocih od 4. do 14. leta. Še posebej pogosto »izbruhnejo« kmalu po začetku šolskega leta, ko so otroci znova v tesnejših stikih, ali po šoli v naravi oziroma kakšnem skupnem taboru.

Priporočljivo je, da otrokom glavo pregledujete redno, vsaj enkrat na teden, oziroma vsak dan, če vam iz šole ali vrtca sporočijo, da so se pojavile uši. Nekateri trdijo, da je naglavne uši in gnide najlažje opaziti ob česanju mokrih las.

 

Kaj storiti, ko odkrijete naglavne uši?

Če pri otroku odkrijete naglavne uši, se boste seveda lotili razuševanja, a to ni edini ukrep, ki je potreben, da se nadloge prav zares znebite.

1. Preglejte glave vseh družinskih članov. Z otroki, sploh mlajšimi, se starši pogosto stiskamo, morda celo spijo z vami. Verjetnost, da je nadležna golazen zašla še na kakšno drugo glavo, je zato precejšnja.

2. Odpravite se v lekarno po preparat proti ušem. Ker uši ne morejo skakati ali letati z ene osebe na drugo, niste nevarni za okolico. Lotite se razuševanja pri vseh osebah, ki so okužene.

3. Sporočite v vrtec ali šolo, da ste pri otroku odkrili uši. Obveščanje je zelo pomembno za zaustavitev širjenja in nenazadnje, da se okužba po razuševanju ne bo ponovila tudi pri vašem otroku. Naj vam ne bo nerodno, saj bo ustanova ostale starše obvestila le "o pojavu uši".

4. Po razuševanju operite posteljnino, oblačila, igrače in druge predmete, s katerimi je bil v stiku okuženi.

Več o razuševanju in čiščenju pa v nadaljevanju.

 

Kako se znebiti naglavnih uši?

Za učinkovito razuševanje je treba uporabiti temu namenjene preparate. Razčesavanje, čeprav se uporablja pri odkrivanju živih in odstranjevanju mrtvih uši, kot sredstvo za razuševanje ni učinkovito, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri nakupu preparata v lekarni je pomembno, da poveste, koliko je otrok star, saj niso vsa sredstva primerna za vse starosti.

Pri uporabi preparatov, namenjenih razuševanju, morate upoštevati ključne napotke.

  • Uporabljajte jih zgolj na osebah, pri katerih ste odkrili žive uši. Ne uporabljajte jih preventivno.
  • Las pred uporabo preparata ne perite, saj ostanki šampona lahko vplivajo na njegovo delovanje.
  • Natančno sledite navodilom za uporabo preparata glede količine in pogostosti uporabe.

Praviloma je potrebno postopek razuševanja ponoviti 7 do 10 dni po prvem razuševanju, saj sredstvo po prvi uporabi sicer pobije žive uši, ne pa tudi jajčec oz. gnid. V drugem razuševanju tako uničite uši, ki so se izlegle na novo.

 

Postopek razuševanja

V lekarni vam bodo ponudili dve vrsti preparatov. Eno so kemični preparati, ki vsebujejo insekticide, drugo pa mehanski preparati v obliko šampona, ki uši prekrijejo in izsušijo. Večina preparatov ima podoben in preprost postopek uporabe.

  1. Preparat nanesete na lasišče.
  2. Preparat nekaj časa pustite delovati na lasišču.
  3. Preparat izperete z vodo in lase obrišete z brisačo.
  4. Lase razčešete z navadnim, nato pa še finim glavnikom. Natančno, pramen za pramenom.
  5. Postopek ponovite čez 7 do 10 dni, da preprečite ponoven izbruh.

Med razčesavanjem na rame otroku položite brisačo, da bodo uši in gnide padale nanjo. Po uporabi brisačo operite pri najmanj 60 °C.

Po uporabi preparata las 2 dni ne umivajte s šamponom.

"Domača" sredstva za razuševanje

Ob vsakem pojavu uši se pojavljajo tudi različni nasveti o nelekarniških sredstvih za njihovo odstranjevanje. Kis, eterična olja ali električni glavniki so pogosto svetovane metode, a jih NIJZ odsvetuje, saj njihova učinkovitost ni dokazana, pri uporabi pa je potrebna še večja pazljivost in doslednost, kar zahteva tudi več časa.

 

Ukrepi za preprečevanje ponovne okužbe z ušmi

Sočasno z razuševanjem morate poskrbeti tudi, da se uši ne bodo vrnile na otroške glavice. Uši ne preživijo dolgo na predmetih oziroma ko niso na lasišču, a vseeno je v kratkem časovnem oknu prenos mogoč. Zato poskrbite tudi za naslednje ukrepe.

  • Posteljnino, obleko in igrače operite. Vse tkanine, ki so bile ali bi lahko bile v stiku z okuženo osebo (tudi brisače in kape), operite pri najmanj 60 °C. 
  • Glavnike temeljito očistite. Vse glavnike, ki jih uporabite pri razuševanju, potopite v vročo vodo (60 °C) in dobro sperite.
  • Vse predmete, ki jih ne morete oprati, neprodušno zavežite v vrečo in pustite 14 dni na sobni temperaturi.
  • Oblazinjeno pohištvo dobro presesajte.

 

Preventivni ukrepi proti naglavnim ušem

Preventivni ukrepi proti naglavnim ušem so predvsem vsakodnevna prečesavanja z gostim glavnikom nad svetlo brisačo, da ste lahko prepričani, da se uši res niso vrnile. Pri dolgih laseh se priporoča spenjanje v čop, sicer pa dolgi lasje niso za uši nič bolj mikavni kot kratki, le lažje se v njih skrijejo.

Poskrbite tudi, da si otroci ne izposojajo kap, rutk in podobnih oblačil ali glavnikov, elastik in drugih pripomočkov za lase od sovrtičkarjev in sošolcev. Čeprav uši izven lasišča preživijo le kratek čas, je prenos vseeno mogoč.

Izven lasišča uš ne preživi več kot dan ali dva, jajčeca pa se ne bodo izlegla pri temperaturi, ki je nižja od tiste pri lasišču.

 

Ali gre otrok lahko v šolo oz. vrtec, če ima naglavne uši?

Če učitelji ali vzgojitelji pri otroku opazijo naglavne uši, lahko kljub temu otrok do prihoda staršev oziroma do konca pouka ostane v šoli ali vrtcu. Starši od izobraževalne ustanove prejmejo obvestilo o odkritju uši in navodila za ustrezno razuševanje. Odkritje uši v skladu s priporočili NIJZ ne sme biti razlog, da otroka iz izobraževalne ustanove pošlje domov.

Otroci tako lahko še naprej obiskujejo izobraževalno ustanovo, vendar se starše v primeru, da ne izvedejo razuševanja, ponovno opozori in povabi na pogovor o reševanju težave z ušmi.

 

Na pojav uši ne morete vplivati, na druge nadloge lahko

V otroštvu so uši skoraj neizogibne, prav tako, kot so neizogibna potolčena kolena in praske. Včasih pa se zgodi žal tudi kakšna hujša poškodba. Ker se otrokom hitro kaj zgodi, zanje ne pozabite skleniti nezgodnega zavarovanja.

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine staršem olajša finančne skrbi, ki jih lahko prinese nezgoda. Zavarovanje pomaga, ko želite otroku zagotoviti več ur fizioterapije ali hitrejši dostop do nje, boljše pripomočke za okrevanje ali če so zaradi otrokove nezgode potrebne prilagoditve doma.

 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Pogovorite se z zastopnikom