NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.05.2022 | 6 min branja | Zdravje

Gastroenteritis pri otrocih: prepoznajte ga in ukrepajte

Gastroenteritis-pri-otrocih_Generali_L.jpg

Gastroenteritis (laično 'trebušna gripa') je zelo pogosta bolezen pri majhnih otrocih. Najverjetneje bo vaš otrok že v zgodnjem otroštvu večkrat zbolel z bruhanjem in drisko, vendar je pretirana zaskrbljenost odveč. Vse to je del obdobja, ko otrok prvič pride v stik z različnimi virusi in bakterijami, imunski sistem pa še ni dovolj zrel in močan, da bi okužbo preprečil.

Večina gastroenteritisov pri otrocih poteka lahko in brez zapletov . Pomembno je, da bolezen prepoznate in ustrezno ukrepate. Poznati morate najpogostejše znake in simptome bolezni ter vedeti, kdaj je treba otroka peljati k zdravniku zaradi gastroenteritisa.

Ali veste, kje se lahko vaš otrok najpogosteje okuži? Pojasnili vam bomo vse, kar morate vedeti o gastroenteritisu pri otrocih, da ga lahko tudi pravočasno preprečite.

 

Kaj je gastroenteritis?

Gastroenteritis je vnetje prebavnega trakta, tako sluznice želodca kot črevesja. Običajno povzroča drisko, čeprav so pogosto prisotni tudi drugi znaki kot so bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu in vročina. Blato je redkejše, lahko sta blatu primešana sluz ali kri.

Kako dolgo traja gastroenteritis pri otrocih? Bolezen traja različno dolgo, kar je odvisno od vrste povzročitelja. V večini primerov bolezen izzveni sama po sebi v nekaj dneh. Včasih traja dlje in je potrebno bolnišnično zdravljenje.

 

Znaki gastroenteritisa pri otrocih

Najpogostejši znaki, po katerih boste prepoznali, da ima vaš otrok gastroenteritis so: 

  • Driska je najznačilnejši znak gastroenteritisa pri otrocih.
  • Izguba teka.
  • Bruhanje.
  • Bolečine v trebuhu.
  • Povišana telesna temperatura.

Generali_Gastroenteritis_Mini Graphics_SLOVENIA_040522.jpg

 

Kdaj je stanje resno?

Običajno gastroenteritis ne povzroča resnih zapletov. Splošno slabo počutje bo postopoma izzvenelo, bruhanje bo prenehalo in blato se bo postopno zgostilo.

Če simptomi trajajo več kot 48 ur, je priporočljivo, da ste na zdravstveno stanje vašega otroka posebej pozorni. Gastroenteritis je lahko resen, če bruhanje, povišana telesna temperatura in driska trajajo dlje časa, saj bo otrok izgubil veliko tekočine in mineralnih soli.

Bodite pozorni na znake izsušenosti (dehidracije) pri otrocih, kot so suha usta in ustnice, jok brez solz, razdražljivost ali zaspanost. Ne pozabite, da je treba drisko in bruhanje čim prej ustaviti, da ne bo vaš otrok dehidriral.

Kdaj morate zaradi gastroenteritisa otroka peljati k zdravniku? Če ima otrok po 72 urah še vedno  očitne znake gastroenteritisa, morate obiskati svojega pediatra, da oceni, kako resno je otrokovo stanje. Otroka morate odpeljati na pregled prej v primeru, da se bruhanje in odvajanje tekočega blata ne ustavita in ne morete nadomestiti izgubljenih tekočin. Otrok je izsušen, zaspan, žejen, apatičen, manj urinira. Vedeti morate tudi, da čim mlajši je otrok, hitreje dehidrira.

👉  Preverite, kaj še lahko povzroči bolečine v trebuhu pri otrocih in kako jih odpraviti, ko ne gre za gastroentritis

 

Vzroki gastroenteritisa

Večino primerov trebušne 'gripe' pri otrocih povzročajo virusi ali bakterije, s katerimi otrok pride v stik.

Virusi, ki povzročajo gastroenteritis

Virusi so glavni povzročitelji gastroenteritisa pri otrocih. Virusi, ki povzročajo večino okužb pri nas so:

  • Rotavirusi. Običajno zaradi njih zbolijo dojenčki in majhni otroci. So zelo nalezljivi. Rotavirusi imajo večjo sposobnost prenosa v zmernih podnebjih, zlasti v zaprtih prostorih, v poletnih ali zimskih mesecih.
  • Norovirusi. Okužijo se lahko tako otroci kot odrasli. Pogosto se prenašajo v šolah, vrtcih, zdravstvenih ustanovah, domovih starejših občanov ter na območjih, kjer se zadržuje večje število ljudi. Okužbe z norovirusi se pojavljajo predvsem v zimskih mesecih.
  • Adenovirusi. Okužijo se predvsem otroci, mlajši od dveh let. Okužba se lahko pojavlja skozi vse leto.

Našteti virusi lahko povzročijo drisko in hudo dehidracijo pri otrocih. Najbrž pa vas zanima, kako se okužba prenaša? Prenaša se fekalno-oralno, kar pomeni, da virusi iz blata pridejo v stik z usti, običajno preko okuženih rok.

To ne pomeni, da se okužimo z neposrednim zaužitjem blata. Pogosto se zgodi, da se drugi otroci ali odrasli okužijo tako, da pridejo v stik s predhodno okuženo igračo, plenico ali hrano, kamor se virusi običajno nanesejo z neumitimi rokami.

Za preprečevanje širjenja virusov z otrok na starše, je pomembno, da poskrbite za res dobro higieno. Roke temeljito umivajte vsakič, ko otroku pomagate npr. na stranišču ali po previjanju. Otrok naj ima ločeno brisačo od ostalih članov družine.

Generali_Gastroenteritis_Mini Graphics_SLOVENIA_0405222.jpg

 

Bakterije, ki povzročajo gastroenteritis

Najpogostejše bakterije, ki povzročajo gastroenteritis so:

  • Salmonela. Je eden najpogostejših vzrokov zastrupitve s hrano. Salmonela se prenaša z uživanjem okužene hrane. Večina primerov se pojavi spomladi in jeseni.
  • Escherichia coli (E. coli). Prizadene tako otroke kot odrasle, zato pogosto pride do prenosa z otrok na starše.
  • Kampilobakter. Okužba s to bakterijo je najpogostejša živalska bolezen, ki se prenaša na človeka (zoonoza), v državah EU. Z njo se lahko okužimo preko okužene hrane, teoretično pa tudi preko okužene vode. Največ primerov okužbe se pojavi v poletnih mesecih (vir: NIJZ).
  • Šigela. Prizadene predvsem predšolske otroke od enega do štirih let in redkeje otroke do šestega leta starosti.

Otroci najpogosteje dobijo bakterijski gastroenteritis z uživanjem okuženih živalskih proizvodov. Še posebej bodite pozorni pri uživanju jajc, perutnine, govedine in svinjine.

Poleg tega se otroci pogosto okužijo s salmonelo ob dotikanju plazilcev, kot so želve ali kuščarji, ali dvoživk, kot so žabe.

Neustrezno shranjevanje živil lahko spodbudi razmnoževanje bakterij. Ko se odpravite na piknik ali vzamete hrano s seboj na plažo, jo shranjujte v prenosnem hladilniku.

 

Kako poteka zdravljenje gastroenteritisa pri otrocih?

Najučinkovitejši način zdravljenja gastroenteritisa pri otrocih je počitek v postelji ter nadomeščanje izgubljenih tekočin. Poskrbite, da se bo vaš otrok čim hitreje rehidriral, tako, da ga spodbujate, da pije pogosto, a v majhnih požirkih.

Večina okužb prebavnega trakta običajno mine v nekaj dneh. Skrbno spremljajte stanje vašega otroka, da ne pride do morebitnega poslabšanja. V nekaterih primerih je za hitrejše okrevanje priporočeno tudi jemanje zdravil. Preden otroku dajete kakršna koli zdravila, se posvetujte s pediatrom oziroma družinskim zdravnikom.

 

Nasveti za zdravljenje gastroenteritisa pri otrocih

Hidracija in prehrana otrok z gastroenteritisom

Poskrbite, da bo vaš otrok z ustrezno hrano zaužil vse potrebne hranljive snovi in dovolj tekočin, da ne bo dehidriral. Spodbujajte otroka, da pije majhne požirke vode vsakih 10 minut. Naj ne pije preveč tekočine naenkrat, saj to lahko povzroči še pogostejše bruhanje.

Pitje izotoničnih športnih pijač, zelo sladkih sokov ali gaziranih brezalkoholnih pijač ni priporočljivo. Vsebnost sladkorja v teh pijačah lahko poslabša stanje vašega otroka. Namesto tega dajte otroku normalno sladkan čaj ali razredčen jabolčni sok.

Poleg tega je pomembno, da otrok čim prej začne jesti. Gastroenteritis pri otrocih ne pomeni, da otrok ne sme jesti. Pomembno pa je, da mu ne ponujate težko prebavljivih živil, kot je zelo mastna hrana: cvrtje, narezki, predpripravljene jedi ali rdeče meso. Ponudite mu hrano, ki jo ima rad in si jo tudi sam želi, pa čeprav le nekaj grižljajev.

Pomagajte, da se otroku ponovno vzpostavi ravnovesje črevesne flore in mu dajte probiotične kapljice ali tablete, ki jih kupite v lekarni.

Če dojenčka še dojite, ga čimvečkrat pristavite k prsim in podojite.

 

Zdravila in rehidracijske raztopine

Posebnega zdravila za gastroenteritis pri otrocih ni. Nekatera zdravila, ki jih je mogoče predpisati, so zdravila proti driski, antipiretiki za zniževanje povišane telesne temperature ali druga zdravila proti bruhanju. Seveda pa se najprej posvetujte s svojim pediatrom.

Če vam tako svetuje pediater, lahko pospešite obnovo elektrolitov in drugih hranil  pri otroku s peroralnimi rehidracijskimi raztopinami. V lekarni vam bodo svetovali, kaj je primerno glede na starost vašega otroka.

Higiena in druženje

Če je vaš otrok okužen z rotavirusom, je zelo verjetno, da se bodo okužili tudi drugi člani družine. Če se le da, ne uporabljajte istega stranišča. Če te možnosti nimate, poskrbite, da boste ob vsaki uporabi dobro razkužili straniščno školjko, tla in umivalnik, otroku pa ponudite drugo brisačo, kot jo uporabljajo ostali člani družine.

Tudi sicer poskrbite za dobro higieno. Pri članih družine spodbujajte pogosto umivanje rok. To so zdrave navade, ki jih morate otrokom privzgojiti.

Navsezadnje se v tem času izogibajte stiku z drugimi otroki. Otrok ne sme v šolo ali vrtec, dokler ne bo povsem zdrav. Če pa opazite, da se otrokovo zdravstveno stanje očitno slabša, ga nemudoma odpeljite k izbranemu pediatru oziroma dežurnemu zdravniku.

 

Viri:
https://www.ezdravje.com/prehlad-in-gripa/gripa-in-prehlad/z-razkuzevanjem-nad-viruse-in-bakterije/
https://www.nijz.si/sl/tedensko-spremljanje-prijavljenih-virusnih-crevesnih-bolezni

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se