NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.04.2021 | 3 min branja | Avto

Kaj z avtomobilskim zavarovanjem ali škodami v času zaprtja države?

Kako uveljaviti škodo v času lockdowna

Na podlagi Odloka vlade RS o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil od vključno 1. aprila 2021, do vključno 11. aprila 2021 velja:

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, ki so potekla od vključno 1. 3.2021 do 11. 4. 2021, se podaljša do 9. maja 2021.

Pri policah z enoletnim trajanjem se skladno za zavarovalnimi pogoji obojestranske obveznosti in pravice iz pogodbe podaljšajo za 30 dni (respiro rok). Podaljšanje se nanaša na vsa zavarovanja, vključena v polici, torej podaljšanje velja tudi za kasko kritja. Zavarovanja, ki jih na predhodni polici ni bilo, začnejo veljati z istim dnem kot preostala zavarovanja na polici.

Podaljšanje veljavnosti polic na podlagi Odloka ne velja za police, ki so bile že obnovljene.

Obnova police, katere veljavnost je podaljšana na podlagi Odloka, mora biti narejena tako, da bo datum začetka trajanja nove police enak datumu poteka police katere veljavnost je podaljšana. S tem se zagotovi neprekinjenost zavarovanja in s tem tudi ustrezno kritje za nastale škode.

Odlok tako ne prinaša brezplačnega podaljšanja zavarovanja, ampak zaradi izrednih razmer podaljšuje čas za obnovo zavarovanja.

V času izrednih razmer je začasno prepovedano izvajanje nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil. Podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja je mogoče urediti preko portala e-UPRAVA ali na upravnih enotah, kar je mogoče za vozila za katera v času od 1. do 11. aprila 2021 ni potrebno opraviti tehničnega pregleda.

 

Kaj narediti v primeru škode? 

V trenutnih okoliščinah z vsako prijavo škode ni potrebno izjemno hiteti, ni pa tudi potrebno odlašati, saj imamo na voljo več načinov prijave škode, ki jih lahko opravite na daljavo.

Za škode v domu in na objektih: 

 • najprej poskrbite, da ne nastane še večja škoda, 
 • škodo dokumentirajte, fotografirate, 
 • sanirajte škodo, kolikor lahko, nato pa uredite prijavo škode na daljavo. 

Za vozila velja:

 • prijavo škodo uredite čimprej, če vozilo ni vozno ali ima poškodbe, zaradi katerih ne sme biti v prometu (npr. razbito vetrobransko steklo, odlomljeno ogledalo …),
 • če je vaše vozilo tehnično brezhibno in ga lahko uporabljate (nastalo škodo fotografirajte), lahko škodo v miru prijavite na enega izmed načinov prijave na daljavo. 

Kako uveljavljati škodo, če je zavarovanje za vozilo poteklo po 1. marcu 2021 in novo zavarovanje še ni urejeno?

Za vsa avtomobilska zavarovanja, ki so potekla od vključno 1. marca 2021 do 11. aprila 2021. Pravila respiro roka pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO) ali kasko zavarovanju določajo, da se škodo, ki se zgodi v tem času, obravnava po novi zavarovalni polici, ki jo je zavarovanec dolžan skleniti za obdobje naslednjega zavarovalnega leta. 

Pred prijavo škode je tako potrebno skleniti novo avtomobilsko zavarovanje, z datumom poteka starega zavarovanja. V času vladnega odloka lahko zavarovanje sklenete na daljavo.

Če potrebujete pomoč ali nasvet, vedno lahko pokličete svojega zastopnika ali pa naročite, da mi pokličemo vas!

Naročite svetovalca

 

Spletna prijava škode preko telefona ali računalnika 

Postopek prijave škode preko spleta je enostaven. Ves čas vas vodimo skozi postopek s kratkimi, enostavnimi navodili. Prijavite ga lahko iz kraja nesreče, doma, službe … Uporabite lahko:

Prednost prijave preko aplikacije ali portala Moj Generali je, da vam ni treba iskati podatkov o polici ter vnašati osebnih podatkov, ki so zavarovalnici že znani, saj se predhodno prijavite ali registrirate v sistem. 

Prednost prijave preko spletne strani je zelo natančna prijava škodnega dogodka, ki skrajša čas obravnave dogodka. Prijavo škodnega dogodka lahko v tem primeru opravite brez registracije, postopek prijave lahko vmes tudi shranite, si ga pošljete na e-naslov in nadaljujete kasneje. 

Predlagamo, da si pred pričetkom postopka pripravite dokumentacijo, ki jo imate na razpolago, na primer: 

 • podatke o škodi (kdaj, kje in kako se je zgodila), 
 • prometno dovoljenje za vozilo, 
 • davčno številko, 
 • veljaven e-naslov, 
 • fotografije škode, 
 • fotografije dokumentacije (policijski zapisnik, izvid, račun ipd.). 

Nato pa sledite postopku v izbrani aplikaciji. 

Da vam še dodatno olajšamo prijavo škode, smo pripravili nekaj video napotkov za uspešno prijavo, na primer prijave škode preko telefona v aplikaciji eŠkode.

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se