NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.01.2020 | 3 min branja | Prosti čas

Zimski športi za vsak žep

Zimskih športov se razveselimo vsi, otroci in odrasli. Da boste na snegu in ledu zares uživali, pa najprej poskrbite za pravo opremo in se na zimo dobro pripravite. Nekateri resda izkoristijo že ski-opening aranžmaje v decembru, večina pa se na bele strmine odpravi šele po novem letu, ko je tudi čas letnih razprodaj in ugodnejših nakupov opreme za zimske športe.

So smuči prekratke, smučarski pajac premajhen?

Odrasli opremo menjamo redkeje, otroci pa predvsem zaradi svoje rasti in spreminjanja telesnih zmogljivosti potrebujejo skoraj vsako leto drugačno opremo. Ta mora biti primerna njihovi velikosti, zmožnostim in drugim pogojem. Ni nujno, da je vsako leto nova, obvezno pa mora biti tehnično brezhibna in varna.

Pestra ponudba zimske zabave

Zimski športi so raznoliki in pestri, zato si vsak lahko najde svojega. S prvimi snežinkami in ledenimi površinami se odpre vrsta zabavnih možnosti:

  • igre na snegu, kepanje, izdelava snežakov in snežnih gradov,
  • sankanje na sto in en način,
  • tek na smučeh,
  • smučanje in deskanje na snegu,
  • drsanje in hokej,
  • krpljanje, nočni pohodi z baklami.

Vsaka aktivnost zahteva drugačno opremo, zato pravočasno premislite, s čim se boste vi in vaši otroci ukvarjali to zimo. Nato sledi pomerjanje, pregled lanske opreme in iskanje ugodnih nakupov manjkajoče opreme.

Udobje in prava oprema

Osnova zabavnih zimskih dni so poleg obilice snega in lepega vremena predvsem udobna, topla in suha oblačila ter varna in primerna oprema:

  • Oblačila in obutev. Vsa oblačila in obutev, s katerimi boste aktivni na snegu ali ledu, morajo biti nepremočljiva in topla. Če imate možnost, naj imajo oblačila, čevlji in rokavice membrano Gore-Tex, da ne bodo premočili. Za dobro izolacijo poskrbi polnilo iz naravnega puha, pri kapah pa je pomembno, da ne prepuščajo vetra.
  • Smuči in smučarska oprema. Preverite velikost, stanje drsne ploskve in robnikov ter vezi. Če ste v dvomih, odnesite opremo na servis, kjer vam bodo pomagali z nasveti in smuči pripravili za smučanje. Otroške smuči morajo otrokom segati do brade (manj izkušeni smučarji) oziroma do konice nosu (boljši smučarji). Res dobri imajo lahko smuči, ki jim segajo do višine oči. Palice obrnite z ročajem proti tlom in jih primite pod krpljico. Če roka v komolcu tvori pravi kot, so prave, sicer so premajhne ali prevelike. Enako velja tudi za deskarje na snegu, kjer mora otrokom deska segati do brade oziroma nosu. Deske, robniki, drsna ploskev in vezi morajo biti tehnično brezhibne, čevlji dovolj veliki, pri oblačilih pa so še posebej pomembne ustrezno podložene hlače in rokavice.
  • Smučarski čevlji in drsalke. Pri obeh je pomembna velikost, saj potrebujete vsaj od pol centimetra do centimeter večje od svoje noge. Preglejte zaponke in vezalke, kajti čevlji in drsalke morajo nogo dobro oprijeti. Pri zapetih smučarskih čevljih se peta v njih ne sme dvigovati. Drsalke je pred drsanjem priporočljivo tudi nabrusiti, najbolje na servisu. Rekreativni hokejisti ne pozabite na čelade, hokejske rokavice in palice.
  • Čelade, očala in ščitniki. Smuči s poudarjenim stranskim lokom in zarezna tehnika smučanja so smučanje spremenile v hitrejši in posledično tudi nevarnejši šport. Vsi smučarji bi morali nositi ustrezno veliko čelado in ščitnik za hrbet (želvo). Za dober pogled pa so nujna tudi očala z vremenskim razmeram primernim steklom.
  • Sani, lopate in krožniki. Tudi sani je treba pripraviti. Morda sta drsni ploskvi zarjaveli, morda so leseni deli zlomljeni ali nalomljeni, preglejte tudi trakove sedalnega dela in vrv za vleko sani. Plastične lopate in krožniki radi počijo, pri sankanju z njimi pa so še posebej priporočljive hlače z dodatno podloženim delom na zadnjici.
  • Tek na smučeh. Tudi smuči za tek na smučeh, čevlji in palice morajo biti dovolj veliki. Pri teku na smučeh je servis še posebej priporočljiv, sicer boste hitro izgubili navdušenje. Smuči morajo dobro drseti in tek na smučeh postane odlična zabava.

Ne pozabite, udobna in ustrezna oprema ter suha oblačila so pomemben del zabave in varnosti pri aktivnostih na ledu in snegu.

10 pravil FIS in lastna varnost

Za varno smučanje se je treba na smučišču držati 10 pravil FIS, pri vseh zimskih radostih pa imejte vedno v mislih varnost in previdnost. Ker pa vemo, da boste na snegu le redko sami in da predvsem otroke zimska razigranost hitro zanese, morate še dodatno poskrbeti zase in svojo družino. Sklenite družinsko nezgodno zavarovanje in zavarovanje za tujino, če se na bele strmine odpravljate v tujino, ter se brez skrbi prepustite zimski zabavi.

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več