NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.07.2020 | 3 min branja | Avto

Kakšne so izkušnje mladih ob opravljanju vozniškega izpita?

Sodobna tehnologija lahko vpliva na večjo varnost mladih voznikov in prihranek pri opravljanju vozniškega izpita. Tako pravijo prav mladi, ki so opravili vozniški izpit pred izbruhom pandemije novega koronavirusa in so sodelovali v zanimivi raziskavi. Večina jih meni, da je opravljanje vozniškega izpita stresno obdobje, predvsem zaradi razvlečenosti opravljanja ur. Ocenjujejo, da bi se lahko postopek pridobivanja vozniškega izpita skrajšal, če bi se digitaliziral. Ker jih kar 67 % finančno prispeva za opravljanje vozniškega izpita, si želijo več sodobne tehnologije, ki bi zaradi skrajšanja celotnega postopka tudi znižala stroške.

Na slovenskih cestah znaša delež prometnih nesreč s smrtnim izidom v starostni skupini mladih voznikov med 19. in 25. letom kar 18 %. Evropsko povprečje pa je nižje (14 %). Kako izboljšati trenutno stanje? Zagotovo je na prvem mestu pravočasna vzgoja za udeležence prometu. Starši s svojim zgledom so za mlade voznike prvi stik z vožnjo, največ praktičnega znanja pa pridobijo v šolah vožnje.

Starši in učitelji vožnje sta torej dve ključni skupini, ki mladim privzgojita čut za varno vožnjo.
Podatki kažejo, da je človeška napaka vzrok za kar 95 % vseh prometnih nesreč.

Kaj pravijo mladi vozniki?

Takoj po izbruhu pandemije je bila med mladimi vozniki, ki so pravkar opravili vozniški izpit, opravljena zanimiva raziskava, ki razkriva njihove izkušnje in občutke ob opravljanju vozniškega izpita. V infografiki povzemamo nekaj podatkov:
49 % jih meni, da je bilo to obdobje prijetno
51 % jih pravi, da je to bolj ali manj stresno obdobje  
11 % jih je opravilo vozniški izpit v enem mesecu
60 % je zato potrebovalo 3 mesece ali več  
35 % mladih si opravljanje vozniškega izpita plačajo sami
31 % mladih prispeva k plačilu
30 % mladih opravljanje vozniškega izpita plačajo starši
87 % vprašanih meni, da bi bilo opravljanje vozniškega izpita s sodobno tehnologijo lažje
Celotna raziskava je dostopna na tej povezavi.

Foora za večjo varnost in prihranek

Sodobno tehnologijo, ki jo mladi omenjajo, pa v Sloveniji že imamo! Mlado slovensko start up podjetje je razvilo zanimivo aplikacijo Foora, uporabno pri opravljanju vozniškega izpita. Med seboj povezuje učitelje vožnje in kandidate. Učitelju olajša med uro vožnje na tablico beleži opravljeno pot kandidata in tudi njegove napake. Kandidati pa si lahko po vožnji v miru pogledajo prevoženo pot in utrjujejo znanje.

Si želite izvedeti več o aplikaciji FOORA?

Obiščite spletno stran www.foora.si ali pokličite na 031 364 597.

Spremljajte nas lahko tudi na Facebooku

Spoznaj nas