NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.07.2020 | 3 min branja | Avto

Kakšne so izkušnje mladih ob opravljanju vozniškega izpita?

Sodobna tehnologija lahko vpliva na večjo varnost mladih voznikov in prihranek pri opravljanju vozniškega izpita. Tako pravijo prav mladi, ki so opravili vozniški izpit pred izbruhom pandemije novega koronavirusa in so sodelovali v zanimivi raziskavi. Večina jih meni, da je opravljanje vozniškega izpita stresno obdobje, predvsem zaradi razvlečenosti opravljanja ur. Ocenjujejo, da bi se lahko postopek pridobivanja vozniškega izpita skrajšal, če bi se digitaliziral. Ker jih kar 67 % finančno prispeva za opravljanje vozniškega izpita, si želijo več sodobne tehnologije, ki bi zaradi skrajšanja celotnega postopka tudi znižala stroške.

Na slovenskih cestah znaša delež prometnih nesreč s smrtnim izidom v starostni skupini mladih voznikov med 19. in 25. letom kar 18 %. Evropsko povprečje pa je nižje (14 %). Kako izboljšati trenutno stanje? Zagotovo je na prvem mestu pravočasna vzgoja za udeležence prometu. Starši s svojim zgledom so za mlade voznike prvi stik z vožnjo, največ praktičnega znanja pa pridobijo v šolah vožnje.

Starši in učitelji vožnje sta torej dve ključni skupini, ki mladim privzgojita čut za varno vožnjo.
Podatki kažejo, da je človeška napaka vzrok za kar 95 % vseh prometnih nesreč.

Kaj pravijo mladi vozniki?

Takoj po izbruhu pandemije je bila med mladimi vozniki, ki so pravkar opravili vozniški izpit, opravljena zanimiva raziskava, ki razkriva njihove izkušnje in občutke ob opravljanju vozniškega izpita. V infografiki povzemamo nekaj podatkov:
49 % jih meni, da je bilo to obdobje prijetno
51 % jih pravi, da je to bolj ali manj stresno obdobje  
11 % jih je opravilo vozniški izpit v enem mesecu
60 % je zato potrebovalo 3 mesece ali več  
35 % mladih si opravljanje vozniškega izpita plačajo sami
31 % mladih prispeva k plačilu
30 % mladih opravljanje vozniškega izpita plačajo starši
87 % vprašanih meni, da bi bilo opravljanje vozniškega izpita s sodobno tehnologijo lažje
Celotna raziskava je dostopna na tej povezavi.

Zavarovanje za mlade voznike

Moja prva avto polica voznikom z manj kot 3 leti vozniških izkušenj zagotavlja varno vožnjo s katerimkoli avtomobilom, ki ga vozi mladi voznik, saj se polica glasi na njegovo ime in ni vezana na konkreten avto. Bonus pridobljen z zavarovanjem Moje prve avto police lahko prenesete na avtomobilsko zavarovanje sklenjeno pri zavarovalnici GENERALI, ko kupite svoj avto in s tem dodatno prihranite.

Že poznate zavarovanje Moja prva avto polica?

Zavarovanje je namenjeno mladim voznikom, ki imate izpit manj kot 3 leta.

Preberite več