NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.02.2021 | 2 min branja | Zdravje

Zdravljenje, s katerim ne gre odlašati

Mojca se je medtem, ko je v čakalnici zdravstvenega doma oblačila sinka Maksa, spomnila svojih osnovnošolskih dni. Med sošolci je bil tudi Iztok, simpatičen fantek, ki je imel le eno težavo – škilil je. Čeprav se nista veliko družila, ji je ostal v spominu zaradi nenehnega obračanja glave, s katerim se je trudil »videti prav«. Kasneje je dobil očala, na katerih je bilo eno steklo prekrito, otroci pa so se mu ves čas smejali in ga zbadali. Še pred koncem prvega razreda je dobil vzdevek Škilo, okvara vida pa ga je ovirala pri branju, igrah z žogo in igranju na šolskem dvorišču. 

Čeprav Iztoka ni videla že najmanj 20 let, so zdaj vsi spomini privreli na plano. Na sistematskem zdravniškem pregledu je zdravnica pri njenem malem Maksu »zaznala« škiljenje na levem očesu in izdala napotnico za pregled pri oftalmologu.

Strabizem (škiljenje) je pri otrocih največkrat prirojen, zato je treba z zdravljenjem začeti čim bolj zgodaj oziroma najkasneje do šestega leta starosti. 

»Vse bo v redu, gospa, nič ne skrbite,« jo je ob odhodu potolažila medicinska sestra, Mojci pa so v glavi odzvanjali vzkliki njenih sošolcev: »Škilo! Škilo! Ujemi žogo, Škilo!« 

Strabizem zahteva hitro in predvsem pravočasno zdravljenje

Strabizem je stanje, pri katerem obe očesi nimata iste smeri gledanja. Škiljenje z enim ali obema očesoma je lahko prirojeno (otroci) ali posledica različnih poškodb oziroma bolezni (odrasli). Za uspešno zdravljenje je pomembno, da se ga zazna čim prej, z zdravljenjem pa je treba začeti takoj. Če se z ukrepi odlaša predolgo, lahko težave ostanejo za vse življenje, saj strabizem močno ovira normalen in zdrav razvoj vida, obenem pa povzroča še vrsto dodatnih težav (slabovidnost itn.).  

Strabizem se pri otrocih pogosto pojavlja v kombinaciji z drugimi motnjami vida, npr. s slabovidnostjo na očesu, ki ni postavljeno v pravilni položaj. 
Mojca je že po nekaj urah pregledovanja zapisov o strabizmu, ki jih je našla na spletu, ugotovila, da mora takoj poskrbeti za Maksove težave. Z napotnico s stopnjo HITRO-2 bi moral Maks na pregled pri specialistu čakati približno 100 dni, zato je sklenila izkoristiti prednost dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti z asistenco, ki ga je sklenila skupaj z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine

V štirih dneh do specialista oftalmologa

Zaskrbljena Mojca je 12. 6. 2020 Asistenci zdravja posredovala dokumentacijo za odobritev pregleda, Maks pa je bil le štiri dni za tem že pri specialistu oftalmologu. Ta je z diagnozo »levostransko škiljenje« potrdil Mojčine strahove, a kljub temu je bila vesela, saj se bo zdravljenje začelo takoj in ne šele čez tri mesece. Stroške pregleda v višini 80 EUR je krila zavarovalnica.

Pri specialistu že v štirih dneh:

  • Mojca je 12. 6. 2020 poslala dokumentacijo za odobritev.
  • Maks je 16. 6. 2020 že opravil pregled pri oftalmologu.
  • Zdravljenje po postavljeni diagnozi je nadaljeval v javnem zdravstvenem sistemu.

Maks je zdravljenje nadaljeval v sklopu javnega zdravstvenega sistema, zaradi blage oblike strabizma pa ima po zagotovilih specialista velike možnosti za popolno odpravo težav. Z nekaj sreče in predvsem po zaslugi dovolj zgodnjega ukrepanja otroci v šoli za njim ne bodo vpili »Škilo«, ampak bo svojim vrstnikom povsem enakovreden.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Nimate potrpljenja za dolge čakalne vrste pri specialistih?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter pregled pri specialistu in začetek zdravljenja.

Naročite svetovalca