NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.09.2018 | 3 min branja | Zdravje

Težave s srcem je bolje preprečiti, kot jih zdraviti

Zdravje je naše največje bogastvo in gotovo poznate pregovor bolje je preprečiti kot zdraviti. Se strinjate z njim? Za pravočasno odkrivanje prvih znakov morebitnih bolezni in drugih težav morate znati prisluhniti svojemu telesu, še pomembneje pa je, da bolezenskih znakov in sprememb ne potiskate ob stran. Verjemite, ne bo minilo samo od sebe, stanje bo le še slabše. 

Nekatere bolezni in poškodbe nastopijo zelo hitro, veliko pa jih lahko še pravočasno prepoznamo po tipičnih znakih. Pojav pretiranega potenja in zadihanost ob naporih sta lahko posledica pomanjkanja kondicije, razlog pa lahko tiči tudi drugje. Če se že pri manjših težavah posvetujemo z zdravnikom, si lahko na ta način prihranimo veliko težav, bolečin in stroškov.

»Ah, saj ni nič. Čez dan ali dva bodo težave minile.«

Če se držite urbane modrosti, ki pravi, da se 99 % težav reši samih od sebe, če jih dovolj dolgo ignoriramo, se tega nikar ne držite pri zdravju. Začetna obraba hrustanca lahko privede do hudih poškodb sklepov, majhna luknjica v zobu preraste v hude težave, neprestano jemanje zdravil proti glavobolu pa predolgo preprečuje odkritje pravega vzroka glavobola. Za vsak najmanjši prehlad seveda ni treba na pregled k zdravniku, pri težavah s srcem, povečanem krvnem tlaku, bolečinah in podobnem pa je vsaj preventivni pregled dobra odločitev.

S hitrim pregledom pri specialistu so skrbi manjše

Jošt ni bil nikoli prav zelo zagrizen športnik, a z zadihanostjo, hitrim bitjem srca in povečanim krvnim tlakom ni imel težav. Zaskrbelo ga je, ko se je večkrat zalotil, da mu zmanjkuje sape in se veliko bolj poti. Po »posvetu« s svetovnim spletom o možnih težavah je poklical svojo zdravnico in se naročil na pregled. Zaradi suma na težave s srcem mu je napisala napotnico za pregled pri kardiologu. 

Dolgim čakalnim vrstam se je Jošt izognil, saj je imel sklenjeno zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco. Na zavarovalnici je podal vlogo za avtorizacijo in že čez dva dni je bil na pregledu pri kardiologu. Ta mu je svetoval, da opravi ultrazvok srca, ultrazvok vratnih arterij ter analizo krvi in urina. En klic na zavarovalnico je bil dovolj, da so bile vse preiskave opravljene v dveh delovnih dneh, le laboratorijske preiskave je Jošt opravil v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj je tako prihranil pri zavarovalni vsoti izbranega paketa zavarovanja. 

Ključ do zdravja srca: odpravite svoje slabe navade

Z izvidi v rokah se je spet vrnil h kardiologu, kjer ga je čakal pogovor o tem, kako in kaj mora spremeniti, da bo njegovo srce še dolgo zdravo. Star je šele 45 let, zato mu je zdravnik predlagal več gibanja. Vsaj 3 do 5-krat na teden naj se po najmanj pol ure ukvarja z rekreativno fizično aktivnostjo, se sprehaja, kolesari ali plava. Če bo poleg tega izgubil še kakšen kilogram, bodo rezultati kmalu vidni. Jošt je bil pomirjen, da je z njim vse v redu.

Z zavarovanjem se je izognil dolgim čakalnim dobam, zavarovalnica pa je plačala tudi vse preglede in preiskave.

Ohranite zdravo srce

Svoje zdravje vzdržujte z zdravim življenjem, primerno telesno aktivnostjo in rednimi preventivnimi pregledi. Čakalnim vrstam se lahko izognete z zdravstvenim zavarovanjem Specialisti z asistenco, saj boste pri zdravniku na vrsti v nekaj dneh in ne šele čez pol leta. Če zaznate že prve znake bolezni in ukrepate takoj, lahko preprečite, da bi se bolezen razvila do mere, ko bi resno ogrozile vaše zdravje in poslabšala kakovost vašega življenja ter življenja vaših bližnjih. Preberite v infografiki kako ohraniti zdravo srce.  

Zgodbe je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Nimate potrpljenja za dolge čakalne vrste pri specialistih?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter pregled pri specialistu in začetek zdravljenja.

Naročite svetovalca